Divendres, 27 de Setembre de 2024

L'art de plasmar somnis en unes vambes

L'Anna Jové es dedica a il·lustrar sabates pintades a mà, amb els detalls gràfics que els clients li demanen per convertir-les en peces úniques

12 de Novembre de 2023, per Josep Gallofré
  • L'Anna Jové, a punt de començar un disseny en una vambes 'Converse'

    Cedida

  •  

  •  

  •  

  •  

Existeix un cert consens en considerar que el dibuix, i en concret el còmic, és el novè art. Un fet que es podria constatar encara més amb les petites obres d'art que ofereix l'Anna Jové, natural de Castellvell del Camp. Sota el pseudònim d''Annastyle', les xarxes vibren cada cop que puja una publicació. Infinitat de m'agrades i comentaris quan presenta alguna de les sabates, el que coneixem col·loquialment com a vambes, pintades a mà amb els detalls gràfics que li han sol·licitat. Habitualment, il·lustracions relacionades amb el manga, anime i amb Bola de Drac com a fenomen destacat.

L'Anna treballa sempre amb les marques 'Vans' i 'Converse'. "Un dia qualsevol vaig comprar unes 'Vans' bàsiques blanques, les mirava, les veia molt buides i em vaig dir a mi mateixa: I si les pinto?", comenta la il·lustradora sobre els inicis del projecte. Va ser a partir d'aquesta reflexió que es va informar sobre els materials que necessita per poder dibuixar sobre les sabates i que es mantingués amb la màxima qualitat tot i rentar-les. Tot i que no ho sembli, es tracta d'un món molt extens. És per aquest motiu que l'Anna va indagar fins a trobar el material més adient i amb el qual se sent més còmode a l'hora de plasmar el que li demanen de forma més detallada.

La castellvellenca no s'esperava pas la repercussió que tindria la primera imatge que va publicar a la xarxa d'Instagram. "Com si fos una altra de les que penjo diàriament", apunta. "En molt poc temps vaig començar a rebre comentaris i missatges privats de gent d'arreu de la península que volien aquell model, em preguntaven si estava fet a mà i si es venien", recorda. Va ser l'inici d'una aventura que es manté avui dia i que ha fet que la gent la conegui com 'Annastyle'.

Una 'creadora de somnis'

Annastyle és un projecte ja consolidat després de quatre anys. Explica que durant aquest temps s'ha creat "una petita família" amb els seus seguidors. De fet, molts d'ells li envien idees per plasmar i crear coses noves. En aquest sentit, té clar que "sense ells jo no seria 'Annastlye', m'he sentit molt acompanyada i valorada".

L'Anna es defineix com una "creadora de somnis". "Es tracta d'això, que tots aquells somnis i idees, jo les pugui fer realitat", comenta orgullosa. A voltes s'ha trobat amb dissenys que els mateixos clients han comentat la seva complicació i sempre els diu que pot amb tot, que farà realitat el que ells tenen al pensament i ho plasmarà tal com volen. Podríem dir que es tracta d'un altre art: fer realitat els somnis i donar felicitat als seus clients i seguidors. Cadascuna de les peces té una història al darrere que les fa úniques. De fet, l'artista sempre veu la il·lusió de la persona des del moment en què li expliquen el que volen i de la forma que ho desitgen". "Realment em donen una oportunitat d'or per fer realitat els seus somnis", comenta.

A les vambes s'observen moltes il·lustracions de Bola de Drac i d'altres dibuixos japonesos. "Molts cops em pregunten si només ser dibuixar el Goku", bromeja. El motiu no és altra que la gran majoria dels seus clients són seguidors de la sèrie d'Akira Toriyama. És per aquest motiu que moltes de les imatges del seu Instagram són de la sèrie japonesa, però adora "tenir reptes" i fer coses que no ha fet abans. L'Anna recorda que un client li va demanar un disseny amb la temàtica de buscar al 'Wally' "amb tot a l'aire". Ella explica: "Va ser molt divertit, li vaig fer dues sabates com el mateix llibre amb dibuixos minúsculs i el 'Wally' ben amagat en ambdues perquè li fos més difícil de trobar. Quan les va rebre va al·lucinar".

Cap parell de vambes idèntic

Per l'Anna, les seves vambes es tracta de quelcom realment especial de portar, ja que "no hi ha dos parells iguals" per molts dissenys que faci. Totes les comandes que li han fet fins ara tenen una marca personal. Quan els clients li demanen, expliquen el perquè volen aquelles sabates, ja sigui per la il·lusió de tenir un record de la infància amb els seus dibuixos preferits, les seves mascotes, referències a una persona especial o alguna data que els ha marcat, entre infinitat de casos. La dissenyadora destaca que fins i tot youtubers li han demanat "dissenys especials per promocionar el seu canal". En total, i durant la seva trajectòria, més de 500 parells de sabates.

Cada disseny és tot un món. Així mateix, explica que no es dedica només a un parell de sabates, sinó que segueix els passos del procés en diverses a la vegada, el que fa que el procés sigui més llarg. Tot i això, l'Anna comenta que no li agrada "córrer" i pensa que amb temps tot surt millor i prefereix fer el treball "amb calma i sense presses".

I quin és el procés per confeccionar unes vambes? Sempre que rep unes sabates noves per fer un disseny comença per treure els cordons i tot seguit les poleix amb un bisturí "fins s deixar-les llises". Un cop fet aquest pas, i prèviament haver preparat amb el client les imatges, fa l'esbós del disseny directament a la sabata, per perfilar-lo posteriorment amb un retolador de punta fina i acolorir-ho. L'últim pas és destacar-ho amb negre i posar l'ingredient especial, "el secret del xef". Es tracta d'un vernís especial perquè les sabates es puguin mullar i no passi absolutament res al disseny.

La importància de les xarxes socials

Amant del dibuix des de ben petita, reconeix que aquest amor per la il·lustració "mai ha minvat". L'assignatura de plàstica era la que més va gaudir de jove i li feia una "especial il·lusió" quan li regalaven colors per pintar. De fet, ara  encara li passa quan rep nou material. L'Anna continua formant-se, i no perd l'oportunitat d'anar a tallers de dibuix, siguin d'escultura, de còmics o quadres amb pintura acrílica. El que sigui. A més, hi ha un valor afegit: "Veure com els meus fills grans tenen aquest amor i passió pel dibuix em fa feliç i apreciar com experimenten amb la pintura, pinzells, com juguen amb les línies i la imaginació... M'agrada com aprenen de mi".

'Annastyle' és el pseudònim de l'artista a les xarxes socials, en les quals és molt activa i compta amb més de 27.000 seguidors. Li agrada pujar històries de les vambes acabades i mentre dura el treball. Aquest fet l'ajuda a ser més visible i ressalta que li serveix perquè la gent vegi en què està treballant, però sobretot per apreciar com els seus clients "llueixen" els seus dissenys.

Les xarxes socials han permès a l'Anna poder plasmar els desitjos de persones d'arreu de Catalunya, de l'Estat i de les Illes Balears. Els seus dissenys també han arribat més enllà de la península, en concret en països com Itàlia, Mèxic o França. Tot plegat, s'ha convertit en una oportunitat que quatre anys enrere mai s'hauria imaginat, assegura l'artista. No amaga, però, que el que més li agrada i sempre la fa somriure "és percebre la reacció quan les veuen en persona". "Sempre els dic que una fotografia no fa justícia, canvien moltíssim en directe i sempre m'acaben donant la raó", afirma l'Anna.

Respecte als seus plans de futur, la seva idea és "créixer a poc a poc i arribar a moltíssima més gent i aprendre noves tècniques de dibuix amb la idea d'introduir nous models de sabates, però, sobretot, mai deixar de ser Annastyle".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

anna jové, annastyle, vambes, reusdigital.cat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges