Diumenge, 01 de Setembre de 2024

Es presenta l’informe de conjuntura econòmica del 2n trimestre de 2024 de la URV

La Cambra de Comerç de Reus ha acollit l'acte, que ha comptat també amb la participació d’empresaris del territori

26 de Juliol de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la presentació de l'informe de conjuntura econòmica

    Cedida

S'ha presentat l'informe de conjuntura econòmica del 2n trimestre de 2024, aquest divendres, a la Cambra de Comerç de Reus. Es tracta d'un document elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV i el Grup de Recerca d'Indústria i Territori en col·laboració amb les quatre cambres de comerç de la demarcació. 

La presentació ha anat a càrrec d'Agustí Segarra, professor emèrit de la URV en Economia Aplicada, que ha estat acompanyat de la directora de la càtedra i coordinadora del Màster en Emprenedoria i Innovació, Mercedes Teruel. Ha obert l'acte el president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora.

Segarra ha destacat els següents aspectes respecte a la dinàmica econòmica en els diferents nivells. L'economia mundial mostra senyals de més dinamisme de l'activitat en un context de moderació de la inflació i una relaxació suau de la política monetària on les economies més afectades per les tensions globals deixaran enrere l'estancament econòmic, beneficiant economies com la nostra, que depenen més estretament de l'operativa comercial  bilateral amb els països de la zona euro. En l'economia espanyola destaca el dinamisme de la producció i l'ocupació en comparació de la resta d'economies de la Unió Europea. Pel que fa a l'economia catalana creix per damunt de les economies veïnes però el seu ritme es moderarà 

Acte seguit ha abordat un monogràfic respecte el mercat laboral i l'ocupació. Pel que fa a les comarques de la Catalunya sud, Segarra ha destacat el creixement continuat de la població activa, un 5,74% respecte del mateix trimestre de 2023. Aquest percentatge és lleugerament inferior a la mitjana catalana (6,39%), però força superior al de l'economia espanyola (2,96%). La demarcació registra per primera vegada 424.000 actius i 368.000 persones ocupades, mentre que l'economia espanyola supera la xifra rècord dels 24,2 milions d'actius i Catalunya arriba als 4,12 milions. A més, s'observa un major dinamisme del mercat de treball al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. El nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha crescut un 4,25% entre el primer trimestre de 2023 i el mateix trimestre de 2024. 

D'altra banda, la intensa entrada de dones i d'immigrants a la població activa fa que la taxa d'atur es resisteixi a disminuir. No obstant això, la reducció de 4.000 aturats durant el primer trimestre de 2024 posa en relleu el gran dinamisme del mercat laboral local per absorbir les noves entrades d'actius en sectors que demanden perfils poc qualificats.

Pel que fa al mercat de treball local, s'ha caracteritzat per un increment notable del nombre de persones ocupades, una incorporació de potencials actius al mercat de treball local derivada de la progressiva incorporació de les dones i la vinguda d'immigrants i, a la vegada, una reducció més moderada del nombre d'aturats. 

Segarra ha marcat com a reptes per a les comarques del sud de Catalunya la necessitat de polítiques industrials i laborals actives adaptades a la realitat de cada territori. "La imbricació de les dues polítiques és imprescindible per garantir una creixent diversificació productiva i la consolidació d'un mercat de treball que, a mitjà termini, es pugui plantejar l'erradicació de l'atur com una de les principals lacres de la nostra economia", apunta el professor.

 

La visió empresarial

 

Després de la presentació de l'informe, dos empresaris del territori Cambra han exposat la seva visió sobre l'actual situació econòmica. Per una banda, el CEO de Solcam Energia i coordinador de la Comissió d'Energia de la Cambra, Marc Segura, ha parlat dels reptes que té el sector energètic amb el tancament de les centrals nuclears en el nostre territori així com envers la transició energètica que continuarà essent cabdal en tant que la demanda de consum no disminuirà sinó que continuarà a l'alça. 

D'altra banda, ha criticat les polítiques de l'administració que, "més que ajudar al creixement de l'economia, l'obstaculitzen amb la manca d'eficiència en la resolució dels procediments administratius que generen drets per a les empreses o bé donant veu a col·lectius que s'oposen de manera sistemàtica a projectes molt profitosos per a les nostres comarques".

Segura també ha posat sobre la taula un problema recurrent de les empreses: l'absentisme laboral, un tema que ha ampliat el director provincial de la mútua Umivale Activa, Ferran Pellisé, en el seu torn de paraula. Segons Pellisé, "estem arribant a rècords històrics d'absentisme laboral. Hem registrat les pitjors xifres dels últims 16 anys i on el cost majoritari és assumit per les empreses". I és que mentre a Espanya es parla d'un percentatge del 5,5% d'absentisme laboral, dos o tres punts per sobre que a Catalunya, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre la xifra s'enfila per sobre del 6%.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics