Dissabte, 23 de Novembre de 2024

El Centre de Ciències Òmiques de Reus obre portes a la ciutadania

La visita s’emmarca dins d’una iniciativa impulsada per l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE) que, amb el nom 'Espais d’Innovació APTE', té l’objectiu de donar a conèixer espais d’innovació ubicats en parcs tecnològics d’arreu de l’estat

08 de Novembre de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la visita

    Cedida

En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Ciència, el 10 de novembre, l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE) ha impulsat el projecte 'Espais d’Innovació APTE' que pretén visibilitzar i acostar a la ciutadania les capacitats i oportunitats que ofereixen els espais d’innovació situats als parcs membres de l’associació.

La iniciativa s’articula al voltant d’una sèrie de visites guiades durant les quals s’han obert les portes d’un total de 39 espais innovadors, situats en setze parcs científics i tecnològics distribuïts en deu comunitats autònomes espanyoles. Aquestes jornades tenen l’objectiu de permetre a investigadors, empreses, societat civil i administracions públiques conèixer de primera mà les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; els living labs i altres centres dedicats a la innovació que fomenten l’experimentació i el desenvolupament tecnològic a l’Estat.

Cal destacar que els parcs científics i tecnològics espanyols són la seu del 58% de les ICTS de l’Estat, i són un pilar fonamental per a l’avanç en àrees clau de la ciència i la tecnologia. Aquestes infraestructures abasten una àmplia varietat de sectors, incloent: electrònica, agroalimentari, biotecnologia, energia i medi ambient, automoció, aeronàutica, nanotecnologia i tecnologies immersives.

 

El Centre de Ciències Òmiques (COS) de Reus

 

En el cas del Parc tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc de Reus, l’espai escollit ha estat el Centre de Ciències Òmiques (COS), una unitat mixta entre la Universitat Rovira i Virgili i el centre tecnològic Eurecat. Des del 2014, el COS és una de les 29 instal·lacions que formen part del Mapa Nacional d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), essent un dels nodes de la ICTS Omicstech.

Es tracta d’una infraestructura científica equipada amb eines i tecnologies capdavanteres en el camp de les ciències òmiques per a l’estudi de biomarcadors que ajuden a entendre els sistemes biològics i a analitzar els mecanismes d’acció i l’efecte de fàrmacs o nutrients per a avançar cap a la nutrició i la salut personalitzades, entre d’altres.

La singularitat de COS és que en un mateix centre es pot fer recerca per a grans projectes combinant diferents camps de les ciències òmiques com la metabolòmica, la proteòmica, la transcriptòmica i la genòmica, entre d’altres. És a dir, permeten analitzar molècules biològiques com proteïnes, gens, lípids, etc.

Tant institucions públiques i privades com empreses, nacionals o internacionals, poden requerir els serveis d’aquesta infraestructura científica capdavantera. Les principals aplicacions de la recerca realitzada en aquest centre les trobem en els camps de la medicina, l’agricultura, les ciències ambientals, la indústria biotecnològica i l’alimentació i la nutrició.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics