Les condicions, tant meteorològiques com les de l'estat de la vegetació, són "radicalment diferents" a les de 2012. Per això la política, dins les limitacions pressupostàries -no s'ha pogut comptar amb les ajudes del fons europeu-, ha estat la d'adequar-se a les noves necessitats.
El risc no serà "continu" com ho va ser durant l'estiu passat, ha avisat el conseller Pelegrí. Aquest es concentrarà en episodis "més puntuals" i també més "previsibles", ha concretat Espadaler, sempre de la mà d'onades de calor o forts vents. La preocupació se centra en aquests episodis -on el risc pot ser "extrem"- i en el temor a una "simultaneïtat" de focs mentre durin.
"Jo sé que hagués tingut més pau social si pagués més hores extres en lloc de contractar 5 o 6 mitjans aeris", ha arribat a afirmar el conseller. Però per lluitar contra aquesta "simultaneïtat" els mitjans aeris faciliten molt la tasca.
En total es disposarà de 31 mitjans aeris presents al territori més 4 que vindran des de la resta de l'estat. Entre aquests darrers els tres hidroavions. "Acceptaré qualsevol crítica però no que es posi en dubte que poso en joc la seguretat dels bombers", ha sentenciat.
Els efectius essencials per lluitar contra els focs durant l'estiu són els quasi 3.000 bombers professionals de la Generalitat i els 2.000 voluntaris, distribuïts en 73 parcs centrals més 77 voluntaris, 6 dels quals són d'estiu). Els reforços dels auxiliars forestals i dels guaites arribarà a partir de l'1 de juliol.
Menys guaites, més mòbils
Durant aquesta campanya estaran actives menys torres de vigilància de possibles columnes de fum al territori català. Els 94 punts de guaita, 57 d'Interior, 28 de la Diputació i 9 del Consorci són menys que els preparats en anys anteriors.
"Aquesta xarxa es va dissenyar fa molts anys, quan no existien els telèfons mòbils, ara cada ciutadà s'ha de sentir un guaita perquè ho és", s'ha defensat Espadaler, que ha recordat que la immensa majoria dels focs ja són detectats per ciutadans, el 112 va rebre l'any passat més de 26.000 trucades.
El 2012, un any excepcional
La campanya de l'any passat "va ser excepcional". La "severa sequera" que va durar des de gener fins a l'octubre és la pitjor dels darrers 64 anys. Un estrès hídric que va deixar la vegetació en un estat fàcilment inflamable que va provocar incendis "importants" durant l'hivern, el mes de maig i sobretot a l'estiu, amb el foc de l'Empordà. Les hectàrees cremades abans dels mesos de més calor van ser 1.617, ara "només en portem 214".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics