Dijous, 28 de Març de 2024

El detingut per gihadisme a Valls és un convers veí de Montblanc

Ja són onze els detinguts en l'operació antiterrorista en diversos punts del país

08 d'Abril de 2015, per ACN
  • El jove detingut a Valls en l'operació antijihadista amb un agent policial, davant el gimnàs on acostumava a entrenar

    ACN

  • Un agent dels Mossos d'Esquadra custodia una furgoneta dels Mossos d'Esquadra a Valls

    ACN

Els Mossos d'Esquadra ja han detingut onze persones i han fet tretze entrades en domicilis de Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Barcelona i Valls en l'operació contra el terrorisme jihadista. Segons fonts policials, es tracta d'una de les principals operacions d'aquest tipus feta fins ara a Catalunya. Aquest matí, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha confirmat que l'operació, que s'ha iniciat a les quatre de la matinada i està dirigida per l'Audiència Nacional, manté "vincles" amb els detencions a Bulgària de tres joves residents a Catalunya que pretenien unir-se a l'Estat Islàmic. En el dispositiu, hi participen un total de 360 agents dels Mossos d'Esquadra.

Les entrades a domicilis s'han dut a terme, entre d'altres, als barris de Can Llonch de Sabadell, de Ca n'Anglada a Terrassa i al carrer Maria Codina de Valls. En aquestes localitats, a més de Barcelona i Sant Quirze del Vallès, els agents han fet diverses entrades i registres i han fet els arrestos pel presumpte delicte de pertinença a organització terrorista, entre d'altres. Concretament, els detinguts estarien vinculats especialment amb les consignes de l'Estat Islàmic. A Valls, en concret, hi hagut almenys un detingut i els escorcolls s'han fet al carrer Marià Codina i a la carretera de Tarragona a Valls, on encara es manté el desplegament policial.

Els amics del detingut a Valls neguen qualsevol relació amb el terrorisme

Els amics del detingut a Valls en la macrooperació policial d'aquest dimecres neguen que tingués cap relació amb el terrorisme jihadista. Els seus companys de gimnàs, tots ells musulmans, han assegurat que el jove és un noi de Montblanc d'uns 27 anys que es va convertir a l'Islam fa uns tres anys. El jove, que respon al nom de Jacob, ha estat detingut a primera hora a una casa ubicada al número 5 del carrer Maria Codina, on viu amb dues persones més. Nombrosos efectius dels Mossos d'Esquadra han participat en aquest registre, d'on s'han endut almenys dues caixes, i en un de posterior al centre d'arts marcials on l'arrestat entrenava, on l'han traslladat per acompanyar-los en l'escorcoll.

"Han entrat a les cinc de la matinada mentre estàvem dormint, ens han apuntat amb metralletes, han regirat la casa i tota l'estona ens han tingut esposats", relatava Adam, un jove de 24 anys company de pis del detingut, mostrant als mitjans els seus canells. D'origen uruguaià, tant ell com el detingut es van convertir fa gairebé tres anys a l'Islam. "Jacob és el meu germà de religió, ens faltava alguna cosa i vam descobrir l'Islam, vam adonar-nos que ens omplia per dins, de valors, i ara ens sentim homes de veritat, però el jihadisme no té res a veure amb nosaltres, no tenim armes, ni ordinadors, ni tan sols veiem la televisió", ha dit.

Agents dels Mossos han tallat l'estret carreró de Maria Codina, adjacent al passeig dels Caputxins de Valls, just el dia en què s'hi celebra el mercat de la roba. Vianants i vehicles han col·lapsat en alguns moments aquest cèntric punt de la ciutat. Pels volts de les deu del matí han tret el detingut emmanillat, mentre els seus dos companys, Adam i un marroquí d'uns 60 anys d'edat, romanien a la casa. Els agents també han requisat una caixa i una gran bossa suposadament amb pertinences del jove arrestat. La seva família és de Montblanc, si bé ell viu i treballa a Valls, en una fruiteria molt pròxima, ubicada al mateix passeig dels Caputxins.

Posteriorment, el desplegament policial ha traslladat el detingut al gimnàs on acostumava a entrenar, ubicat a la carretera de Tarragona. Durant el registre, que ha durat una hora i escaig, la policia també ha mantingut retingut el propietari i entrenador del local, d'origen brasiler, si bé ell ha assegurat no tenir res a veure amb l'operació. "Ara feia temps que no venia per aquí", ha assegurat. Amics i companys de gimnàs han reconegut que van "ensenyar" Jacob i Adam a ser musulmans "perquè buscaven una religió, tenien preguntes i les van trobar a la Bíblia, hi ha molts que pregunten i nosaltres els expliquem el que sabem", han afirmat Abdelali i Walid. 

"De fet, amb la conversió Jacob ha anat a millor, abans bevia, fumava porros, sortia de festa a les discoteques, cantava, etc.", ha assegurat Abdelali. "Mai he vist res estrany al gimnàs, porto anys aquí i no hi ha jihadisme, ve gent normal, però com que molts som marroquins ens hi relacionen i això és injust, agafem mala fama i me fa ràbia", ha sentenciat Walid. Els agents han fet sortir els abonats del gimnàs per registrar el local en presència del detingut i n'han tret una altra caixa suposadament amb material. En acabar l'escorcoll, s'han endut el detingut pels volts de tres quarts de dotze de migdia i s'ha donat per finalitzada l'operació a Valls.

Voluntat d'atemptar a Catalunya

L'operació policial dels Mossos d'Esquadra ha permès desarticular un cèdul·la jihadista "completa i estructurada" vinculada a Estat Islàmic que tenia la voluntat d'atemptar a Catalunya. Entre els 11 detinguts n'hi ha 5 d'origen marroquí però la resta són conversos, 5 espanyols i un paraguaià.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha destacat que es tracta de persones que s'han convertit a l'islam i que no pertanyen a famílies amb ascendència de països musulmans, una "realitat que pot sorprendre" però que cal "afrontar". El grup també es dedicava a "captar" joves i radicalitzar-los a través de "xerrades". Els 11 detinguts seran traslladats el proper divendres per la tarda a l'Audiència Nacional.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital operació antijihadista a valls i catalunya

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics