Dissabte, 23 de Novembre de 2024

Tarragona 2017 fixa les estratègies per potenciar el llegat dels Jocs Mediterranis arreu del territori

Dinamitzar l’economia i reactivar l’ocupació, principals objectius del pla elaborat amb entitats i municipis

13 de Maig de 2016, per ACN
  • L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, rebent la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, a les portes de l'Ajuntament

    ACN

Tarragona 2017 ha presentat aquest divendres el Pla estratègic del llegat dels Jocs Mediterranis, que té com a principals objectius dinamitzar l’economia i reactivar l’ocupació del territori. El document de treball és el resultat d’un procés participatiu desenvolupat durant el 2015 que ha dut a terme una taula estratègica que ha comptat amb la participació de 139 agents del territori dels 14 municipis que seran seus dels Jocs. El pla inclou àmbits com la cooperació territorial, la millora de l’ocupabilitat i la potenciació de sectors de futur, la promoció d’hàbits saludables i una cultura participativa, o la millora de la professionalització i la gestió del sector esportiu. Durant l'acte, en què també s'ha donat a conèixer el web del llegat dels Jocs, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han subratllat que l'esdeveniment suposarà un revulsiu a nivell social i laboral.

Garantir que els Jocs Mediterranis deixin un llegat al territori després dels deu dies de competició esportiva és el principal objectiu del pla estratègic que s’ha presentat aquest divendres a l’Ajuntament de Tarragona. La voluntat és que, més enllà dels equipaments i espais que s’habilitaran a les diferents seus i subseus de la cita esportiva, l’esdeveniment impulsi millores en la gestió i l’impuls dels àmbits socials, laborals i econòmics.

El full de ruta preveu diverses actuacions per generar ocupació directa i indirecta gràcies a l’impuls de sectors i ocupacions de futur relacionats amb l’esport, així com amb la capacitació del capital humà contribuint a millorar el benestar de la ciutadania, segons ha apuntat Berta Cerezuela, cap de projectes del Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport de la UAB.

El pla estratègic pivota sobre quatre àmbits: el territori, l’economia, la ciutadania i l’esport. En primer lloc, a nivell local es pretén enfortir la visió i el model de cooperació territorial, creant una xarxa d’agents de dinamització en els municipis seus i millorant la visibilitat del teixit productiu del territori.

En segon lloc, a nivell econòmic, el pla també es proposa potenciar els sectors relacionats amb l’esport perquè esdevinguin motors econòmics i socials; potenciar l’Anella Mediterrània com a punt neuràlgic de l’esport i dinamitzador dels barris de l’entorn, així com promoure la captació de congressos i fires internacionals.

En tercer lloc, es vol avançar cap a una major cohesió social mitjançant la promoció dels hàbits saludables de la ciutadania i incrementar la cultura participativa. En aquest sentit, la formació dels 4.000 voluntaris que col·laboraran amb l’esdeveniment es concep com una oportunitat per millorar la seva capacitació laboral i, alhora, per estendre el valor del voluntariat a altres esdeveniments futurs.

Per últim, els llegat dels Jocs passa per millorar la xarxa d’equipaments i espais esportius i per la professionalització de la seva gestió, sense oblidar el suport a l’esport d’alt rendiment, al talent i a l’esport base.

La consellera de Treball, Acció Social i Famílies, Dolors Bassa, ha garantit la plena col·laboració del Departament i del Servei d’Ocupació de Catalunya amb aquest esdeveniment, en tant que aportarà “noves oportunitats a nivell laboral i social”. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha posat en valor que “el llegat social, laboral i econòmic dels Jocs serà probablement el què la ciutadania copsarà i valorarà més quan passin els dies de competició”.

El regidor i coordinador general dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, ha subratllat les vessants formativa, educativa, social i cultural de l’esdeveniment i ha insistit que el concepte del llegat té un “paper prevalent” per a l’organització, com a punt d’inici de la implantació de noves polítiques públiques.

El pla recull els projectes estratègics que s’han de potenciar o consolidar els propers anys i és el resultat d’un procés participatiu desenvolupat durant el 2015 que ha dut a terme la Taula Estratègica. En aquest període, s’ ha comptat amb la participació de 139 agents del territori, tant del sector públic com privat que han participat en les sessions realitzades.

La Taula Estratègica està promoguda per l’Ajuntament, a través de Tarragona Impulsa, amb la col·laboració de la Fundació Tarragona 2017. El projecte està subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i cofinançat en un 50% pel Fons Social Europeu. Està implementat pel Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Presentació del web del llegat dels Jocs

D’altra banda, el regidor d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic, Francesc Roca, ha presentat el web del llegat dels Jocs Mediterranis, una eina que pretén donar “visibilitat” a tots aquells projectes innovadors i de bones pràctiques que es desenvolupin arran de la celebració de l’esdeveniment, així com difondre l’espectre d’oportunitats que s’obren en sectors com l’eficiència energètica, mobilitat, salut, esport i promoció de la cultura.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics