Els rius concentren una gran activitat humana, agrícola i industrial. De fet, són l’abocador d’una gran part de la contaminació generada pels éssers humans. Així ho han comprovat els més de 150 voluntaris que, aquest dissabte, 13 de maig, han resseguit el camí del riu Francolí de Tarragona, en el marc de la recollida de residus organitzada per Ciclopast, una organització que impulsa el respecte pel medi ambient al sector químic i dels plàstics.
Amb aquesta activitat, l’entitat ha posat el seu gra de sorra a la iniciativa Let’s clean Europe, que pretén sensibilitzar les persones sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats. A Tarragona, s’han impulsat fins a un total de 27 accions.
A favor d’un riu net i viu
De deu del matí a una del migdia, l’escola de natura Francolí ha reunit fins a 170 voluntaris procedents de diverses empreses del sector químic de Tarragona, la majoria de la família dels plàstics. La principal acció de la jornada ha estat la neteja del riu, però també s’han dut a terme tallers i xerrades per conscienciar sobre la importància de la preservació ambiental.
En aquest sentit, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha destacat l’evolució del reciclatge en les últimes dècades, gràcies a la “cultura de reducció de residus i de respecte pel medi ambient”. No obstant, ha reconegut que “encara queda molta feina a fer” en l’àmbit municipal.
Una idea corroborada per la consellera de Medi Ambient a Tarragona, Ivana Martínez, que no creu que les sancions siguin “el camí correcte” per conscienciar la ciutadania. “Volem que la gent aprengui i s’adoni que, amb qualsevol petit gest, es pot ajudar”, ha insistit Martínez.
Una de les claus: educar els més petits
A més del riu Francolí, els nens i nenes han estat els protagonistes de la jornada, que també ha comptat amb la participació d’un voluntari molt especial, Woody, un dels personatges temàtics de PortAventura World. I és que, com reconeix Ivana Martínez, “conscienciar els infants és clau perquè entenguin la importància del reciclatge”. Així, els més petits han participat de tallers lúdics ambientals, alhora que els adults rebien formació dinàmica sobre prevenció i reciclatge de residus.
Agraint el ressò de la iniciativa, la directora de Ciclopast, Teresa Martínez, espera poder repetir-la tots els anys, i ha conclòs que “cuidem la natura quan reciclem i, molt especialment, quan evitem abandonar els nostres residus en mitjans naturals”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics