Sí i no!
Qui diu la veritat? No es poden dir coses contradictòries amb una diferència de 24 hores! Les empreses miren el seu i el poble què? Parlem del referèndum de l'OTAN?
El seu president diu que el grup complirà qualsevol enduriment de la directiva de la UE de control d'accidents greus
El president d’Ercros, Antoni Zabalza, ha explicat que està "tranquil" davant la investigació dels tres dipòsits de Vila-seca, que estan sent investigats pels Mossos d'Esquadra per presumpte incompliment de la normativa de seguretat. Segons ha dit, les instal·lacions al polígon petroquímic "disposen de tots els permisos administratius, autoritzacions ambientals i estudis de seguretat preceptius". "No tenim res pendent, tot està perfectament inspeccionat i autoritzat", ha dit durant la presentació dels resultats del 2019, en els quals el grup ha guanyat 31 milions d'euros, un 30% menys.
A més, ha dit que Ercros complirà qualsevol enduriment de la directiva europea que controla els riscos dels accidents greus amb substàncies perilloses. A mitjans de febrer, la policia catalana va registrar diverses seus de la companyia i l'Ajuntament de Vila-seca en un operatiu ordenat pel jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona. Zabalza ha assegurat que "seria ociós especular" al voltant d'una investigació que està sota secret de sumari i ha afirmat que no saben "de ciència certa" quin és l'objecte del procés policial. Els dipòsits que investiguen els Mossos contenen clorur de vinil (VCM), un gas incolor, volàtil i dolç a l'olfacte que s'emmagatzema a pressió per tal de convertir-lo en líquid i fer-lo més fàcil de manipular.
El clorur de vinil és extremadament inflamable i està classificat com a carcinogen per l'Agència Europea de Productes Químics (ECHA). Es tracta d'un producte intermedi per a la producció de resines policlorur de vinil (PVC). En tot cas, el president d'Ercros ha explicat que dins de l'autorització ambiental integrada que va presentar a la Generalitat durant l'any passat s'inclou una proposta de renovació per als dipòsits esfèrics, que passaria per un soterrament. Un moviment que, en cap cas serà "una qüestió senzilla", ha remarcat. D'altra banda, Zabalza ha assegurat que no sap si la investigació en marxa té relació amb l'accident a l'empresa IQOXE del 14 de gener, que va acabar amb tres víctimes mortals.
Aquest incident, afirma, ha posat "en alerta" totes les companyies que treballen al polígon petroquímic i ha fet que Ercros revisés "tots els protocols" per estar "encara més al dia" i per conscienciar el personal.
Directiva Seveso
El màxim responsable de la companyia ha afirmat que, per a ells, la seguretat és "innegociable" i per això ha afirmat que se sotmeteren als canvis normatius que calgui. En aquest sentit, Zabalza ha dit que la companyia complirà qualsevol enduriment de la directiva europea Seveso, que controla els riscos dels accidents greus en què intervinguin substàncies perilloses, una proposta que va fer la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el dia de la vaga de treballadors de les empreses petroquímiques. Amb tot, el conseller delegat d'Ercros creu que aquesta directiva "ja és molt exigent" i no veu problemes en els requeriments que fixa. En aquest sentit, ha apuntat que l'accident mortal a Iqoxe no s'ha produït perquè la normativa sigui "laxa" sinó per altres causes que "se sabran quan toqui".
A més, Zabalza ha assegurat que el grup està treballant en la reindustrialització del recinte de Flix, i que ara mateix compten amb empreses interessades en les instal·lacions però que no avançaran en aquest procés fins que no es concretin aspectes fiscals com el cànon d'aigua que han de fixar la Llei de pressupostos de l'Estat, que ara mateix es troba en plena negociació.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics