Dissabte, 23 de Novembre de 2024

La Kultural, un espai alternatiu

01 d'Abril de 2021, per Associació Kultural Alternativa
  • El nou local de l'AKA

    Reusdigital.cat

Obre portes el nou local de l'Associació Kultural Alternativa (AKA); un pas més en la implementació d'un model cultural comunitari, alternatiu i sostenible. Aquest projecte únic i cooperatiu a la ciutat, cofundat per l'Àlex Palazón i el Dídac Masdeu, ara es fa més gran amb l'obertura de la seu física "La Kultural" al carrer de l'Argentera número 16. 

La idea de l'Associació, que ara esdevé més tangible amb l'adquisició d'un espai físic, és ser un punt de trobada. Com que la intenció és crear xarxa entre la gent jove, animem tothom que vulgui oferir algun servei, compartir coneixements, o simplement aportar ganes i energia, que passi pel local.

Tot i que el projecte té un fort lligam amb la música, no només és una agrupació d'artistes musicals, sinó més aviat de persones amb inquietuds. I és per això, que cada setmana organitzem tres o quatre activitats variades per arribar a un públic divers. Per exemple, durant els últims dies de març les propostes anaven des d'una xerrada tècnica sobre mescla musical, a un taller de fer sabons o a una sessió de vermut amb molt de ritme. Com a joves emprenedors, obrim aquest espai i el posem a disposició de les persones, sota la premissa de compartir les experiències i els coneixements individuals en un entorn comunitari.

Gràcies a la col·laboració de persones que han cregut en el projecte, el local ha anat adquirint forma. Del magatzem que era abans ja no en queda res; ara és un espai que conté un servei de cafeteria, un coworking i un estudi de gravació; i tots els elements del mobiliari i de decoració són reutilitzats o de creació pròpia. Encara queden aspectes per enllestir, però hem volgut obrir ja perquè la gent formi part del procés i vegi que es va fent a poc a poc. A través dels socis, de col·laboracions, de la plataforma en línia, de la botiga física i de les activitats, pretenem que l'associació tingui potència i respongui econòmicament de manera autogestionada.

La tendència d'AKA deguda a l'existència del local, serà apropar-se al barri. Des d'una visió comunitària, tenim pensat crear una línia de serveis i de suport per als veïns i veïnes, amb diferents accions com cursos o ajudes puntuals per aprendre a utilitzar les noves tecnologies. L'Àlex col·labora amb l'associació Reus Nord i això li ha permès detectar la bretxa digital en què es troba la gent gran, de la que pensa que tenen molts mèrits i coneixements, però tenen dificultats amb la tecnologia. Des de l'AKA estem disposats a ajudar tothom en tot el que puguin aportar perquè la majoria dels seus membres connecten la visió del segle XX i la del segle XXI, ja que formen part de les últimes generacions.

L'àmbit d'actuació d'AKA és el foment de les relacions humanes, l'associativitat entre persones i la integració social de la diversitat. Igualment volem un entorn lliure d'actituds sexistes i intolerants, per la qual cosa estem treballant en la creació d'un punt lila on podran acudir persones per sol·licitar informació, ajuda o acompanyament. L'encarregada de redactar el protocol i organitzar l'estructura és la Marina Dols, estudiant del Grau Superior d'Igualtat de Gènere. El punt lila formarà part de les activitats i esdeveniments d'oci que organitzi l'entitat, tot i que al local sempre estarà disponible. A més a més, ella mateixa impartirà una formació en prevenció de violència de gènere a les persones que formin part de l'associació i vulguin ser voluntàries.

Des de l'entitat entenem el feminisme com un moviment mixt, ja que també interpel·la inevitablement els homes. Els diumenges, el local acollirà unes trobades feministes, que aniran des de xerrades, fins a tertúlies o visionat de documentals i pel·lícules.

De moment, la programació d'activitats està assolint l'estabilitat. Cap a un futur molt proper, AKA té previstes accions com un cicle de cinema coreà amb projecció i debat, un curs de restauració de mobles reciclats, un curs d'autodefensa i un club de lectura, entre d'altres. De moment, el degoteig de gent que s'apropa al local és lent però constant, i estem contents perquè la gent ha entès la "vibra" que volem donar i la comparteix.

Més enllà de nosaltres dos com a fundadors, ha estat imprescindible l'existència d'un nucli dur d'una desena de persones que ha cregut en el projecte i que l'han ajudat a créixer. El local emplena la necessitat de trobar un espai físic on fer realitat de forma estable i organitzada tots els esforços. De moment la gent s'apunta a fer coses i a poc a poc creix la llista de socis. La Kultural agafa forma i força per arrelar-se a la comunitat i esperem que sigui autosostenible en el futur.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics