Divendres, 19 d'Abril de 2024

Alforja es converteix en una 'àgora de les arts'

L'ateneu del municipi organitza, des de fa vint-i-dos anys, unes jornades dedicades a la pintura i les arts plàstiques

22 d'Agost de 2013, per Anna Ferran
  • La temàtica de les obres d'enguany gira entorn els barrets

    Anna Ferran

  • La temàtica de les obres d'enguany gira entorn els barrets

    Anna Ferran

  • La temàtica de les obres d'enguany gira entorn els barrets

    Anna Ferran

  • La temàtica de les obres d'enguany gira entorn els barrets

    Anna Ferran

Bona part dels participants de l'Àgora de les Arts es reuneixen puntuals, a les 10 del matí, a la porxada de l'ateneu. Fan petar la xerrada mentre esperen que arribin la resta de pintors i algun convilatà que s'ha prestat per fer de model. En una taula, i per a que serveixi d'inspiració, hi ha exposats més d'una dotzena de barrets de tota mena. Els pintors els miren d'aprop i més d'un se'ls emprova per ficar-se en situació i amenitzar l'espera. D'altres, però, tenen ganes de començar a pintar i ràpidament es fan seu un petit espai on faran els primers traços del dia.

Poc a poc tothom qui ha confirmat la seva presència arriba i els participants se submergeixen de ple en un món de pintures, composicions i figures, totes elles relacionades amb els capells. Abans que això passi, però, parlem amb Valeri i Miquel Salvadó, fill i germà del desaparegut escultor Jassans, i amb Isabel Saludes perquè ens expliquin, des dins, els orígens i detalls de l'activitat.

Escultor Jassans, l'artífex

"L'arrel de l'Àgora és l'escultor Jassans", afirma Saludes. Miquel Salvadó explica que tot va començar aproximadament l'any 1981, quan Jassans va organitzar unes trobades al poble amb alguns dels seus alumnes de la facultat de Belles Arts de Barcelona. "Durant tres o quatre dies una vintena d'estudiants s'estaven a Alforja i feien un curs intensiu de pintura". Al llarg de la seva estada, pintaven a l'aire lliure, feien sessions de dibuix al taller de l'escultor i participaven en tertúlies sobre art.

El fill de l'artista comenta que amb el pas del temps l'activitat ha anat evolucionant. Ara ja no són estudiants de Belles Arts els únics assistents sinó que l'activitat s'ha obert a tot el poble. La majoria dels qui es reuneixen a l'ateneu són alforgencs, tot i que també s'hi acosta veïns d'altres municipis del Camp de Tarragona.

"Ens reunim gent de diferents nivells, des de llicenciats fins a aficionats, passant per exalumnes de l'Escola d'Art", enumera Miquel Salvadó. I afegeix que "més enllà de reunir-nos per pintar, l'objectiu és comentar els quadres, mirar les parts positives i donar consells per millorar, però només en els joves, sinó que també entre els més grans".

De barrets i altres temes

L'edició d'enguany de l'Àgora de les Arts està dedicada als barrets, però, al llarg de les vint-i-dues convocatòries una diversitat de temàtiques hi han estat presents. Valeri Salvadó recorda que durant els primers anys es van dedicar als colors, després als elements de la natura i un cop acabats aquests s'han dedicat a temes diversos.

"Quan s'escull tema lliure, cadascú fa el que millor se li dóna. Escollir una temàtica concreta que delimiti fa que tots haguem d'esforçar-nos per oferir el millor de nosaltres", opina Miquel Salvadó. El seu nebot, Valeri, afegeix que aquesta tria "proporciona unitat a l'exposició" que es fa un cop acaba l'activitat.

L'exposició com a traca final

Amb totes les obres sorgides de l'Àgora de les Arts, l'entitat alforgenca organitza una exposició, que permet ensenyar els seus treballs a la ciutadania. "Abans l'exposició temàtica s'organitzava independentment de l'Àgora i després es van fusionar les dues activitats per acabar resultant l'Àgora actual", comenta Saludes. La mostra d'aquesta vintidosena edició s'obrirà el divendres, 23 d'agost i es podrà veure fins al diumenge, 1 de setembre.

En la inauguració, tots els artistes han d'anar vestits amb alguna peça relacionada amb la temàtica dels quadres. Isabel Saludes explica que "els anys dels colors, molts anaven vestits de cap a peus de blanc, negre, groc o vermell, en funció del color de l'edició" i Miquel Salvadó rememora que a l'exposició dedicada a l'aigua va haver-hi qui portava una ampolleta d'aigua del Carme com a penjoll i qui va convertir una bossa d'aigua calenta en un bossa de mà.

Tenint en compte la temàtica d'enguany, bombins, barrets de copa, pameles, boines i barrets de palla es passejaran pels carrers d'Alforja aquest divendres en direcció l'ateneu Josep Taverna.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital alforja àgora arts ateneu cultural josep taverna escultor jassans
reusdigital.cat Reus Diari Digital alforja àgora arts ateneu cultural josep taverna escultor jassans
reusdigital.cat Reus Diari Digital alforja àgora arts ateneu cultural josep taverna escultor jassans

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics