Creu que la perspectiva actual de Prim està distorsionada, tenint en compte que es parla més de la seva mort que de la seva vida?
La perspectiva actual que tenim del general Prim ens ve donada per la importància que s’està donant per saber com va morir i no per tot allò que va fer al llarg de la seva vida, amb encerts i errors, com tots aquells personatges que han destacat per damunt de la resta en diferents moments històrics.
Quines serien les claus per entendre el seu ascens militar?
Les claus per entendre el seu ascens militar coincideixen amb l’inici de la Primera Guerra Carlista. Entra com a cadet dels Cossos Francs Tiradores de Isabel II, sota les ordres del seu pare, l’any 1834, amb només vint anys. Ja el 1840 és Tinent Coronel Major. La seva empenta i decisió en els enfrontaments contra els carlins van ser claus per adquirir la majoria d’ascensos en el camp de batalla.
Vostè ha escrit el llibre Guerra d’Àfrica (1859-1860). Els 466 del general Prim, de Cossetània Edicions. Què significa per Prim aquest moment històric?
La Guerra d’Àfrica va significar per al general Prim arribar al seu punt més alt, tant a nivell militar com popular, sobretot arrel de la famosa batalla de Los Castillejos de l’1 de gener de 1860, amb el famós episodi de les motxilles i el regiment de Córdoba número 2. La premsa del moment, gràcies a les informacions dels seus corresponsals, van magnificar la seva figura i les seves diferents actuacions.
Aquesta guerra va tenir tocs sanguinaris. Se'l pot considerar un sanguinari a Prim?
En el sentit que entenem sanguinari segons el diccionari, no és així, ja que tota guerra comporta baixes en els exèrcits enfrontats. Ell, com la resta de militars de qualsevol època, feia la guerra amb el que tot això comporta: haver de matar a l’enemic i evitar que et matin a tu en la mesura del possible.
Un altre dels episodis més recordats de la seva vida és el bombardeig de Barcelona. Quina és la seva visió?
No hi ha cap referència en les diferents obres publicades del general Prim que facin al·lusió a la seva autoria directa en el bombardeig de la ciutat comtal. En canvi, durant la regència del general Espartero i, com a conseqüència de la crisi en la indústria del cotó, es va produir una revolta popular que va provocar el bombardeig de Barcelona sota les seves ordres el 1842. Cal dir que és d’Espartero la famosa frase que "s’havia de bombardejar la ciutat comtal cada 50 anys".
El segle XIX a Espanya té una alta complexitat política. Veu coherència en els posicionaments de Prim durant tots els anys que va intentar fer revolucions?
Prim sempre va intentar buscar el millor posicionament per aplicar les seves idees polítiques. Pensem que, tant ell com la resta de personatges importants del moment, es movien en un àmbit i una època on la conspiració era força freqüent.
Dit d'una altra manera, a Prim li interessaven més les idees polítiques o el poder?
Ell intentava aplicar les seves idees polítiques i buscava la manera de portar-les a terme mitjançant el poder.
Què en pensa que es reivindiqui la seva figura des de posicionaments catalanistes i espanyolistes?
La millor reivindicació de la figura del general Prim s’ha de fer mirant globalment el personatge i el moment polític que li va tocar viure. Extrapolar un posicionament catalanista o espanyolista és, sota el meu punt de vista, un error. Prim va defensar els interessos de Catalunya a Madrid i els interessos d’Espanya quan va viatjar arreu d’Europa.
Quins errors va cometre Prim una vegada va accedir a la presidència del govern espanyol?
Si mirem des del punt de vista de com a va acabar la seva carrera política i la seva vida, podríem dir que el seu principal error va ser derrocar la dinastia dels Borbons, en la figura de la reina Isabel II, i buscar un candidat europeu per al tro espanyol en la figura del rei Amadeu I de Savoia, deixant fora al duc de Montpensier, autor intel·lectual de l’assassinat.
Perquè, en un cert moment, es creia invulnerable?
Ell sempre deia que la bala que havia de ser per a ell, no havia estat encara forjada. Tenia una forta confiança en aquesta creença com ho demostra que tant ell com els seus ajudants no portaven armes la nit del 27 de desembre de 1870, quan va ser assaltat pels seus assassins al carrer del Turco.
Es pot assegurar que el duc de Montpensier i el general Serrano són els principals instigadors del seu assassinat?
El duc de Montpensier és considerat l’autor intel·lectual del seu assassinat. La figura del general Serrano, persona encarregada de la seva seguretat i custòdia després del seu atemptat, és, segons Abellán, el culpable de la seva mort, però els autors materials, els que van disparar al general Prim i als seus dos ajudants, Moya i Nandín, tenen noms i cognoms i estan identificats com hem pogut comprovar en els diferents estudis que s’han fet sobre l’assassinat del general Prim.
Quina opinió té sobre els diferents estudis forenses que s'han realitzat sobre la seva mort?
És curiós que els dos estudis forenses realitzats per la Societat del Bicentenari del General Prim 2014, com el de l’equip del senyor Abellán, fets al mateix personatge, tinguin resultats diferents concretament pel que fa referència a les famoses marques del coll. La societat ens diu que “no existe ningún elemento apreciado de exploración externa del cuerpo ni en las pruebas de imagen (TAC) que indiquen la existencia de una violencia ejercida en vida sobre la zona cervical...”. Les marques es corresponen amb la pressió exercida de forma continua després de la mort pels elements de la vestimenta. Per contra, el senyor Abellán ens diu que “no podemos afirmar que Prim muriera estrangulado...” però que “las marcas del cuello son compatibles con el estrangulamiento a lazo...”. Una mica contradictori.
Trobo més normal l’opció de la pressió exercida per la roba. Quin sentit té estrangular a una persona que s’està dessagnant com a conseqüència de les ferides? Potser s’explica per la fortalesa física del general? La por a que pogués recuperar-se de les ferides? M’és difícil de creure que un militar de la categoria del nostre fill il·lustre pogués morir estrangulat.
Per últim, valori els actes programats a la ciutat per celebrar l'Any Prim.
Els actes programats a la nostra ciutat són adequats tot i que, com a historiador i investigador, m’agradaria que es realitzessin més (ponències, debats...), per tal que els reusencs i no reusencs que tenen poc o cap coneixement de la figura d’un dels nostres fills il·lustres puguin, a l’acabar els actes, conèixer una mica més al general i no només recordar-lo per l’estàtua que hi ha al mig de la plaça que porta el seu nom.
De moment ja s’han realitzat alguns dels actes, com l’exposició del fons bibliogràfic del Centre de Lectura, Biblioteca Central i l’Institut Municipal de Museus o les jornades tècniques sobre el general organitzades pel Centre de Lectura. Durant el proper mes d’abril, s’inaugurà la nova ubicació del sarcòfag restaurat, s’estrenarà un documental, es presentarà el llibre Col·lecció de cartes del General Prim (1834-1871); també es farà un ral·li de cotxes històrics, una trobada de biògrafs i novel·listes, una gimcana popular, una exposició i altres actes que ben segur serà del gust de tothom.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics