Divendres, 19 d'Abril de 2024

Apareixen a la Boella instruments de pedra de més de 800.000 anys d'antiguitat

Aquesta troballa pot donar nova informació sobre les habilitats humanes de l'època

27 de Maig de 2010, per Redacció
  • Operaris de l'IPHES a La Boella

    ACN

Aquest pròxim divendres, 28 de maig, acaba la quarta campanya de l'excavació arqueopaleontològica al Barranc de la Boella, que estan duent a terme el personal de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i del Museu de Ciències Naturals de Madrid del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques). Els treballs, que van començar a principis d'aquest mes de maig, han servit per descobrir, al jaciment de la Mina, noves eines de pedra d'una antiguitat mínima de 800.000 anys.

La troballa s'ha dut a terme en les capes de terra més antigues del jaciment. Es tracta d'eines elaborades amb tècniques de talla molt arcaiques, i son molt diferents a les eines que es van trobar prop del mamut descobert l'any 2007. També s'hi ha trobat abundants restes de cavalls, cèrvids, úrsids i acumulacions d’empremtes figurades de rames.

Amb aquestes noves proves materials es podrà ampliar els coneixements sobre la història de la conca del Francolí. Com ha apuntat el responsable de l’excavació i investigador de l’IPHES, Josep Vallverdú, "futures descobertes provocaran importants avanços i rectificacions" perquè amb les proves actuals ja es pot apuntar a la existència de poblament prehistòric a la zona fa, entre un milió, i 800.000 anys.

Altres indicis apunten que la conca del Francolí no torna a estar poblada "fins a noves arribades de grups entorn a 500.000 anys, tal com ha estat demostrat en el jaciment de la Cansaladeta (la Riba), on també excava l’IPHES", explica l'investigador. Josep Vallverdú creu que "en pròximes intervencions a la conca del Francolí tampoc es descarta trobar noves capes de terra amb testimonis materials de la presència humana en aquest període, entre 800.000 i 500.000 anys, ni tampoc entorn 1'5 i 1 milió d'anys".

L'equip d'investigació considera que a la conca del Francolí es poden descobrir testimonis i proves que demostrin "l'adquisició de nous comportaments i habilitats per part dels grups humans" en un període en que s'havia iniciat l’evolució de la biologia homínida "amb noves habilitats tècniques i noves formes d’organitzar el territori ecosocial".

En aquest final de campanya s'han presentat també les defenses restaurades del mamut trobat fa tres anys, en un acte presidit per l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, i el responsable de l’excavació, Josep Vallverdú. Es traca d’un parell de peces dentàries, d’una grandària d'1'8 metres, que han estat netejades i embalades per garantir la seva conservació i que seran dipositades als magatzems municipals de La Canonja.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics