El president del Govern, Mariano Rajoy, va expressar la seva confiança que el pròxim líder del PSOE mantingui la mateixa posició que Alfredo Pérez Rubalcaba davant la situació a Catalunya. Rajoy va manifestar aquest desig en la seva intervenció al costat de l'expresident del Govern José Maria Aznar en la clausura del campus d'estiu de la Fundació FAES, en la qual va recalcar que la seva posició davant l'aposta sobiranista de Catalunya segueix sent la mateixa: el referèndum no es pot celebrar i no se celebrarà.
El cap de l'Executiu va al·ludir a la situació en què es troba el PSOE, i va dir que espera que el substitut de Rubalcaba mantingui una posició similar a la que aquest ha tingut. Una posició que va recordar passa per mantenir un contacte directe amb el Govern davant la situació que hi ha actualment a Catalunya.
A l’acte de la FAES, Rajoy va desgranar el seu "Patriotisme cívic i serè". Durant el seu discurs, el cap de l'Executiu va aprofitar per subratllant que Espanya té tots els ingredients per "competir i guanyar" i va demanar no caure en la temptació del "fatalisme o del dubte" que intenten traslladar "alguns". Rajoy també es va mostrar convençut que la culminació de la sortida de la crisi tornarà als espanyols "tota la confiança" i els donarà l'"autoestima" que s'han "deixat pel camí" durant aquests anys de greu situació econòmica.
"No ens falten motius per tenir un patriotisme serè, cívic i orgullós del que som, el mateix que ens impulsa i ens motiva cada dia per a una tasca tan gran com il·lusionant: servir als espanyols i fer d'Espanya cada vegada un país millor".
Així va concloure Rajoy una intervenció que també va posar en valor que els espanyols són "irreductibles a clixés i inassequibles als tòpics" i van demostrar que "el futur no estava escrit i no l'escriurà ningú", ni en matèria econòmica ni en altres, "que no siguin els propis espanyols". El president va reconèixer que els espanyols són els "jutges més severs" amb ells mateixos, cosa que pot ser una "sana autocrítica", però va demanar a tots que no oblidin que Espanya és una democràcia "de primer ordre" en el món, un país "respectat i respectable", i també una "potència econòmica amb èxits en els cinc continents".
L'expresident del govern espanyol José María Aznar, el mateix que va mentir sobre l’11M va fer una crida a respondre al repte del sobiranisme a Catalunya prenent exemple del pacte antiterrorista que va permetre derrotar ETA. Segons Aznar, en un moment en què "hi ha partits que parlen de secessió, de ruptura del pacte constitucional i de la convivència entre els espanyols" cal "no oblidar" aquell acord entre els partits i els agents socials espanyols perquè "aquell exemple de mobilització va superar totes les dificultats". "Hem d'anar en compte de no perdre allò que vam guanyar", va dir, perquè va ser "una lliçó que cal tenir ben present".
Per tancar el capítol de Catalunya, Aznar va criticar que alguns pretenguin "donar una patada a la taula del consens constitucional" i dir a la resta que "pagaran la factura per haver trencat aquesta taula". "Això és una qüestió que no és sostenible ni acceptable i que produirà esquinçament i problemes evidents si no s'escurça". "Cal tallar, escurçar i guanyar" el sobiranisme "amb totes les seves conseqüències”.
Tot i que ens els darrers mesos el president espanyol, Mariano Rajoy, s’ha reunit amb Mas, Duran i també el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, aquestes trobades no servirien pràcticament per a res, i serien una simple “escenografia”, ja que l’executiu espanyol assegura que Rajoy "no mourà un dit en favor de Mas" ni tampoc li facilitaran una "via d'escapament". "Els contactes entrecreuats de Rajoy, Mas, Rubalcaba i Duran no deixen de ser, almenys des de l'òptica de la Moncloa, una escenografia convenient per traslladar la sensació que l'executiu no està encastellat, que escolta, que dialoga i que no rebutja el debat. No obstant, la negociació no és tal".
Segons El Mundo, Rajoy no pensa cedir "ni un sol mil·límetre" a favor del dret a decidir i de la consulta, i ha dissenyat en funció d'això la seva estratègia. D’aquesta manera, l’objectiu és presentar Duran com “l’home bo” disposat al diàleg i a Mas com “l’home dolent” que aposta per la independència. Amb aquesta estratègia La Moncloa vol aconseguir minar els suports al president català i desestabilitzar-lo.
Penso que són ells els acabats. Parlen del president Mas com si només ell existís a Catalunya. Amb la confiança que em mereix el president, estic convençut que no deixarà la feina a mig fer. Però si això passes, altres polítics i tota la societat catalana serán els encarregats d’acabar amb èxit el procés. Ja no hi ha ningú capaç d’aturar la tasca començada.
Sebastià Barrufet és periodista.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics