Dimecres, 24 de Juliol de 2024

Carta oberta a l'alcalde de Reus

27 d'Abril de 2012, per Montserrat Flores

Ho sabia. Sabia que algun dia m'arribaria a casa una carta del senyor alcalde, felicitant-me per algun motiu circumstancial que m'afecta de manera individual. I, efectivament, avui m'ha arribat una felicitació pel meu sant, que és aquest divendres, 27 d'abril.

En primer lloc, gràcies: perquè servidora és educada, perquè tinc per costum celebrar el sant i perquè m'agrada la càrrega de significat i de referents culturals que té el nom de Montserrat.

Però, francament, jo hauria preferit que pel meu sant aquest esforç es destinés a alguna altra cosa. No perquè allò que té a veure amb els trets culturals sigui prescindible: no seré jo qui ho digui! Sinó perquè aquesta manera de tractar-ho, no m'agrada gens.

La crítica fàcil podria ser la despesa, però no la faré. No es tracta de la despesa sinó de la seva aplicació. Tot val diners, però abans de gastar, cal mirar la rendibilitat col·lectiva de la despesa. Ah, és que això del col·lectiu no ho han tingut en compte! Deuen esperar que els beneficiats que rebem una carta d'aquestes ens sentim estarrufats, com si rebéssim un privilegi individual, i ens oblidem de les fites col·lectives.

Però la crítica principal és aquesta política de la identitat imposada. Cadascú tria -i construeix amb el pas del temps- amb què se sent identificat. Però si reps la carta a casa, no pots triar, no pots matisar, no pots dir res. El text dóna per suposat que la Montserrat homenatjada manté “viu l'esperit del nom de la patrona de Catalunya”. No hi ha pensat, que potser algunes són alienes o fins i tot reticents a aquest esperit? Una cosa és conèixer l'origen del significat i una altra suposar que tothom l'accepta de la mateixa manera en l'actualitat.

No és la primera vegada que passa, els darrers mesos. Els reusencs d'origen andalús o aragonès que han rebut una carta d'aquestes -amb motiu del Día de Andalucía i del Día de Aragón- no han pogut triar si ho acceptaven o no. Algú potser hauria dit: "Ei, que jo vaig néixer a Andalusia per casualitat, però no me'n sento!", per exemple. O demanar que, ja que se'ls esmentava com a col·lectiu, la carta reconegués d'alguna manera la contribució que des de la dècada de 1950 han fet en la construcció econòmica i social de Reus. Però no: qui envia la carta ha triat què significa el nom que portes o el lloc on vas néixer, sense més consideracions.

Això, sense esmentar que la festa amb motiu de la qual es va felicitar els andalusos -el 28 de febrer- va ser instituïda el 1980, anys després que la majoria de reusencs d'origen andalús arribessin a la ciutat i que, per tant, per a molts d'ells no significa res.

Senyor alcalde, gràcies per la intenció. Però, si us plau, dediqui aquests esforços i diners a projectes que contribueixin més a l'avenç de la ciutat, a la cohesió col·lectiva -unir en lloc de separar- i a la reflexió. Encara que siguin menys agraïts i vistosos.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (24)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

JORDI FIGUEROLA I SOLA  07 de Maig de 2012

felicitats

 em dic jordi i el sr alcalde me ha felicitat.
Trobo que aquest malbaratament de felicitacions es indignant, retallant com retallen en SANITAT, EDUCACIO, SERVEIS SOCIALS.
Ah! els banc de la plaça Mercadal també se ho podrien havet estuviat.

JORDI  06 de Maig de 2012

SI SENYOR

 ja no es te vergonya, ni la empresa coca-cola es pot permetre aquest luxe de felicitar els seus clients, pero l´ajuntantament si estic content perque aixo vol dir que "no estamos tan mal". Aixi anem i aixi es imposible que una ciutat vagi be. Per cert mestres 30a clase no es res tota la e.g.b 43 alumnes a primer de facultat 140 no es lo mateix anar a treballar que fe feina

josep de reusde tota la vida   05 de Maig de 2012

ni la vull ni l´espero

 jo em dic JOSEP , no he rebut cap felicitació ni l´espero ni la desitjo , el que si que he rebut és un IBI nou complementari al que pagava de 266 euros , gràcies alcalde en els 266 euros podrà posar benzina un parell de cops el AUDI BLINDAT , que auster arriba a ser , en lloc de fer el pena felicitant a la gent ja veu la resposta , foti el jutjat l´antic consistori per malbaratament dels diners públics , clar que aleshores vostè hauria d ´anar molt en compte i això no caaal

Carreus  04 de Maig de 2012

Populisme reusenc

 Cada dia més, els dirigents fan del populisme la seva única arma per apropar-se a la gent. Realment lo que fa el batlle de Reus es això com en d'altres coses... Dediqui esforços a lo essencial i apropis a la gent amb transparència i bones maneres..... Escoltant i acceptant les critiques. Sembla poc intel•ligent lo que ha fet i fa amb les felicitacions, discrimina per el nom i destina recursos molt més necessaris per moltes altres coses.
Jo em dic Carles i no voldria ser felicitat....

Carreus  04 de Maig de 2012

Populisme reusenc

 Cada dia més, els dirigents fan del populisme la seva única arma per apropar-se a la gent. Realment lo que fa el batlle de Reus es això com en d'altres coses... Dediqui esforços a lo essencial i apropis a la gent amb transparència i bones maneres..... Escoltant i acceptant les critiques. Sembla poc intel•ligent lo que ha fet i fa amb les felicitacions, discrimina per el nom i destina recursos molt més necessaris per moltes altres coses.
Jo em dic Carles i no voldria ser felicitat....

Maria Montserrat  29 d'Abril de 2012

No tots som iguals

Jo també em dic Montserrat i sóc de Reus nascuda al carrer Monterols. Però m'he assabentat que l'alcalde ha felicitat a totes les Montserrats de Reus a través d'aquest article, ja que jo no l'he rebuda ni falta que em fa.
Sembla ser que hi pot haver una certa discriminació pel fet de ser la dona d'un treballador que va ser acomiadat fa uns mesos després que el senyor alcalde donés la seva paraula que volía comptar amb ell en el seu equip.
Per mi fa temps que la paraula del senyor alcalde no em mereix cap confiança!

montserrat foraster  29 d'Abril de 2012

només hi ha diners per segons què!

 Fa bastants anys hi va haver una campanya electoral que va coincidir amb el mes d'abril i jo ,que em dic Montserrat perquè als meus pares els agradava el nom,vaig rebre una felicitació com la de l'alcalde de Reus però en aquell cas va ser del Partit Popular la meva indignació encara va ser més gran i vaig decidir tornar-los-hi la felicitació amb un escrit de repulsa prou contundent.Ara el senyor alcalde de Convergència i Unió fa el mateix que anys enrera havia fet el Partit Popular.Potser és que els testos s'assemblen a les olles?
Ah!Sr.alcalde si realment desitja la meva felicitat no permeti que el seu partit ,CiU, em retalli més el sou, retalli més el pressupost de l'escola pública on treballo i no em posi a la classe 30 alumnes que difícilment podré atendre com es mereixen.

Antoni zaragoza Mercade  29 d'Abril de 2012

NO ES POT SER AMABLE, NI SEGUINT EL PROTOCOL ESTABLERT

 Amic Carles, jo parteixo de la base que, a mi, particularment, m'ha agradaria que el meus alcaldes, alguna vegada m'ha haguessin felicitat i en aquest sentit em sento discriminat, perquè les Misericòrdies , Montserrat's, Jordi's poden gaudir d'aquest privilegi i en canvi ni els Peres i jo mateix, no. Jo diria que no es just.
Es aquí on faig us de paleig, perquè no he pogut gaudir mai del privilegi de ser felicitat. Millor dit, l'any passat el grup municipal CORI, em va proposar-me per una distinció a nivell personal i gracies al ex-Alcalde, Pérez, Ortiz del grup socialista, els de Iniciativa, Esquerra Republicana (Empar Pont )(el TRIO) i els mateixos de C, i U.(que no van votar) , van desmereixa la proposta perquè, venia de la CORI, ha tots MOLTES GRACIES. La que mes tindria que haver-me recolzat era l'Empar Pont, perquè es dona la circumstancia de que en el seu càrrec com a regidora de l'IMAC, li vaig donar motius ,mes que suficient perquè, es desmarques de la negativa, molt senzills, una gran majoria de llibres editat per l'Ajuntament, les meves fotos (cedides gratuïtament) van jugar un paper important en la edició del Llibres editats que, no son pocs i altres col-loracions. Per tant com que dintre de cada regidor ja un polític, es va demostrar clarament que van fer tots pinya, per anar contra la CORI, perque?, perquè, no tenen vergonya i els polítics , posa'n el cor dintre del congelador per seguir les partitures que han de interpretar.. No es la primera vegada que l'Ajuntament ha concedit distincions a personatges que no els coneixen ni a casa seva, però es aixi.
La carta de la meva admirada (de veritat) senyoreta Flores, la trovo correcta pero tambe he de dir que te tota la raó ni que hagi fet servir ,cartutxos per anà al jabali, quan era un "passerell", però si tenim en compte que com ha rerefons i haguí posat de manifest la "vena" de carrutxaire, queda tots explicat.
Pertant, amic Carles, deixat esta la "humilitat" del que han rebut amb despit la teva felicitació perquè, a nadie le amarga un dulce. Tal vegada el "Grup de Misericòrdies" surti a la teva defensa, però en aquest moment, segueix tancant l'aixeta a mes de quatre, no en treu-ras cap profit i perdrás el temps. En ocasions ja una "humilitat" que fot fàstic i es de imaginar que, el Pérez, faria lo mateix en matèria de felicitacions i petons en directe però, també he de dir que tu Carles, ets dels que escolta'n i atenent , l'altre nomes escoltava i res mes. Pertant, discrepo de les critiques i assumeixo el meu planteijament.Cotrdialment..

NURIA  29 d'Abril de 2012

Andaluza/Catalana

 Pues a mí el Sr.Alcalde me felicitó por haber nacido en Andalucía,aunque yo paso ya de los cincuenta y llevó aquí más de cuarenta. Como todos vosotros, agradezco la felicitación, pero creo que hay gastos que se pueden evitar, porque yo aunque andaluza de nacimiento, soy y me siento más catalana que cualquiera, y en esta época de crisis, cal mira la pela!!, así es que Sr. Alcalde, ahorrese las felicitaciones inútiles, que no me va a convencer para que le vote ni por esas.

Montse Bigorra  29 d'Abril de 2012

Jo no vull ser felicitada pel Sr. Alcalde el dia del meu sant.

Gràcies Montserrat, com tu també porto aquest nom, visc a Reus i el Sr. Alcalde m'ha felicitat. No has pogut expressar millor tot allò que jo pensava i no he sabut plasmar per escrit.
Avui li he demanat al Sr. Alcalde via correu electrònic que no utilitzi més les meves dades amb aquest proposit, ja que primer no he fet res digne de ser felciitat, i tampoc vull ser còmplice d'aquest malbaratament.

Reportatges