Diumenge, 21 d'Abril de 2024

Cartells de les Festes de Sant Pere 2009

30 de Juny de 2009, per Antoni Zaragoza

En poques ocasions, els cartells publicitaris de les festes locals han sortit rodons. Una per naps i l’altra per cols, i sempre, una vegada passada la censura, els han hagut de rectificar. Gràcies a Déu, el de Sant Pere d’enguany sembla que l’han encertat, és original i, pel sol fet de ser obra d’un col·lectiu, ha obtingut el beneplàcit de tothom.

Quan es va publicar al Reusdigital.cat, vaig ser un dels primers a opinar-hi i més endavant, en exposar el treball de forma fotogràfica, va convèncer a tothom.

Avui ja apareix als mitjans de comunicació, com premsa i televisió, i quedem una mica sorpresos perquè el cartell no és igual en totes les imatges. No hi trobo cap explicació, però sí entenc que, de cartell de festa major, només n’hi ha d’haver un, totpoderós. Costa d’entendre que segons en quin llocs, les lletres fan de les seves, i dic que fan de les seves perquè, anteriorment, ja havia assenyalat que les lletres no deixaven veure el bosc, en aquest cas el cartell. Hom diria que són lletres que corren per si soles. M’explicaré. Un dels detalls que no va passar per alt al públic van ser les cuixes de la Mulassa, que, per cert, vaig assenyalar que donava cert toc d’erotisme i encant al cartell. També l’altra cuixa (una mica desapercebuda) completava l’ambient. És un cartell que té molts detalls i, a la vegada, molta feina. Ha estat un sistema de fer cartells diferent, i amb més raó si era obra d’un col·lectiu, el qual felicito, perquè -entenc- és una obra amb mèrit.

Doncs bé, després del que he exposat, resulta que he pogut apreciar que no és la mateixa edició pel que fa a les endimoniades lletres. En alguns queden completament tapades les cuixes en la Mulassa, en d’altres el blanc de les lletres n’anul•la el contingut, i ens uns altres el blanc està una mica difuminat i li dóna un encant que fins i tot permet gaudir dels dibuixos. En fi, fóra interessant que algun responsable en doni una explicació, perquè, en definitiva, aquestes variacions de l’obra no poden deixar satisfet l’autor, si no és que el clero, que sempre fot la cullerada a tot arreu, hagi aplicat la censura recordant aquells temps que feia de les seves a la premsa, la ràdio i, també, al Teatre Fortuny.

És llastimós que a cada cartell hi surtin pegats i ja és hora que siguem més rigorosos en les formes de fer. En aquesta ocasió, és imperdonable la situació creada pels responsables perquè, si no és original, és falsificat, i penso que a l’autor no li ha d’agradar gens.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (16)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Cuixes d'en Cuixart  02 de Juliol de 2009

collir cireres i veure les cuixes

 Ara a l'estiu tots a veure les cuixes del cartell....si...no.....clar és l'estiu i quan sigui Setmana Santa tots a confesarse i ficarse el "capirot".

ANZAME  02 de Juliol de 2009

SEGUIREM OPININANT, SI HEM PERMET

 AMAZONA REFRANYERA:
Sobre els qualificatius utilitzar per ofendrem, jo diria que perd el temps. Tal vegada el seu arxiu li dongi altres alternatives sense necessitat desqualificar a ningú.
Desconec la mosca que li ha picat per adraçarse a mi en aquest termes. Pensi que no ofent qui vol, si no qui pot.
Es de agrair la brevetat al aplicarme refranys tan contundets i rebuscats però, si hem algo la puc ajudar, només cal que o digi. Salutacions, sense rencor. aZm

Joan Masip  02 de Juliol de 2009

al Sr. respectuós

Evidentment que es pot opinar i mostrar el dret d'expressió, una cosa molt diferent és mentir (ja sigui per ignorància o per malícia, no sé què és pitjor) o donar males interpretacions en un mitjà públic. Aquí no s'està debatent si ens agrada el cartell o no, és una altra cosa. I pel vist no ha entès massa cosa dels comentaris de més avall (que no feien cap falta) que han fet els professionals. I si vostè treballar amb dissenyadors pobres dissenyadors que l'han de patir, ja que es nota que en te ben poca idea. Això si, li dic tot això amb tots els respectes, és clar. Deixeu treballar als professionals que a Reus en teniu de molt bons i saben ben bé el que es fan. Espero no haver-li faltat. (és molt fàcil amagar-se darrera de pseudònims i opinar des l'anonimat d'internet). Reusdigital l'esteu convertint en un mitjà de 'salsa rosa' més típic de plataformes com Tele5 o de l'estil. Vosaltres que sou tant respectuosos sabreu el mitjà que voleu llegir.... buscar polèmiques on no n'hi ha també és molt típic del vostre Reus.

Xavier G.M.  02 de Juliol de 2009

sí al "respectuós"

 Totalment d'acord. Així és parla. Les opinions són ben lliures, i més en un diari com el que estem llegint. Qui està en la línia del comentari s'hi pot sentir identificat, si més no en part, i el que opina de diferent manera lliure és de expressar-ho... o d'ignorar-ho i passar full.

El respectuós  01 de Juliol de 2009

D'acord amb l'Anzame

 Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers..., A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones..., Això és el que diuen els responsables de Reus digital, dons bé jo estic d’acord amb l’Anzame ja que en cap moment a desprestigiat a ningú, com tampoc a faltat al respecte a tercers. Pots estar d’acord o no amb el cartell, en si i a ell li agrada (personalment pel meu gust, el trobo una mica carnavalesc, és una opinió meva i suposo que no ofenc a ningú) i el que diu es lo de les lletres ballarines i té raó i perquè té raó, dons perquè les lletres son o no una part més d’aquest cartell (mireu "Així es va fer el cartell de Festa Major de Sant Pere") o estan impreses a posteriori, sé perfectament lo del format ja que sovint i treballo i és feina dels dissenyadors, que espavilin ja que hi ha moltes formules per no alterar el treball d’un artista, jo personalment no ho permetria en cap de les meves obres i per cert magnífic el treball de Marcel•lí Antúnez i els alumnes de l'Escola d'Art i Disseny. He faltat a algú...?

amazona refranyera  01 de Juliol de 2009

Pel broc ample

Anzame. Sóc afeccionada als refranys anònims i populars, n’he triat tres prou de descriptius.

“Ser conscient de la ignorància no dóna més intel·ligència, però dóna més prudència.”

“No hi ha res més monstruós que una ignorància activa.”

“La ignorància és la mare de l’atreviment.”

Dóna les opinions que vulguis sobre allò què vulguis, però no asseveris ni posis en ferm sobre allò que no coneixes. Tot sigui per bé del diari Reus digital i dels seus lectors habituals.

Amazona refranyera  01 de Juliol de 2009

Pel broc ample

 Anzame. Sóc afeccionada als refranys anònims i populars, n’he triat tres de prou descriptius.

“Ser conscient de la ignorància no dóna més intel·ligència, però dóna més prudència.”

“No hi ha res més monstruós que una ignorància activa.”

“La ignorància és la mare de l’atreviment.”

Dóna les opinions que vulguis sobre allò què vulguis, però no asseveris ni posis en ferm sobre allò que no coneixes. Tot sigui per bé del diari Reus digital i dels seus lectors habituals.

TARRA&CO  01 de Juliol de 2009

trabookaire's

 Doncs a mi em falta una cuixa format 90x60x9o ¿algú l'ha vist?

Yann Tiersen  01 de Juliol de 2009

Good bye Lenin

Avui, en els bisos, la cantaré dedicada a totes les padrines amb poca feina de Reus. Us espero al concert d'aquesta nit.

Abigail  01 de Juliol de 2009

en desacord amb anzame

 Senyors responsables del Reus Digital, no entenc com podeu permetre que persones que no saben de que parlen els hi deixeu plasmar acusacions tan greus com les següents: "... és imperdonable la situació creada pels responsables perquè, si no és original, és falsificat, i penso que a l’autor no li ha d’agradar gens". Doncs penses malament.

Aquests escrits si que són imperdonables i vergonyosos.

Una cosa és donar opinions sobre si ens agrada o no el cartell, fet que ja ens va donar a conèixer els seus gustos en algun altre escrit com bé diu, amb o sense criteri, i una altra molt diferent és calumniar sense coneixement de causa ni justificació.