Dijous, 25 d'Abril de 2024

Catalunya perd, en dos anys, 73 milions d'euros en l'oli d'oliva

Unió de Pagesos alerta de la davallada en la producció

31 de Maig de 2013, per Joan Marc Salvat
  • Miquel Blanch i Josep Maria Coll

    ACN

La sequera sostinguda que n'ha minvat la producció i uns preus que amb prou feines permeten cobrir costos malgrat el seu repunt, han condicionat el sector de l'oli d'oliva català. En les dues darreres campanyes, tal i com ha xifrat Unió de Pagesos (UP), el sector ha perdut 73 milions d'euros només a Catalunya. En altres paraules, en tan sols dues temporades (2010-2011 i 2011-2012) s'ha perdut el volum d'una campanya sencera. 

Xifres en mà, els productors catalans han disminuït la producció d'oli d'oliva en prop de 40 mil tones: 27.161 tones menys en oli als conreus de secà i 9.558 tones menys a les zones de regadiu. Per tant, la proporció de les pèrdues també ha sigut major en el sector de secà. En concret, aquest tipus de conreus ha perdut més de 53 milions d'euros, per 19 milions els de regadiu. El sindicat agrícola afegeix que les dades confirmen "la davallada en aquelles explotacions que ja tenien marges econòmics negatius".

El responsable dels sectors agraris d'Unió de Pagesos, Josep Maria Coll, considera que el temps tampoc està sent propici: "Tots els arbres necessitarien sol i aire, però només estem tenint fred". La meteorologia, explica Coll, està afectant negativament totes les produccions des de Girona fins la punta sud de l'Ebre. Tal i com recorda el responsable d'UP, el factor fred retarda el creixement: "És molt greu el que estem vivint; feia molts anys que no vèiem una primavera així, l'olivera necessitaria aire, i no tanta humitat", lamenta.

Les comarques que han patit més la davallada de producció i, per tant, d’ingressos, han estat el Baix Ebre, amb 14,69 milions d’euros de pèrdua i una mitjana de 652 euros per hectàrea, i les Garrigues, amb 10,14 milions d’euros de pèrdua i una mitjana de 465 euros per hectàrea. Altres comarques molt afectades han estat el Baix Camp i el Montsià, amb més de 8,5 milions d’euros de pèrdues. 

A nivell estatal, la davallada en producció se situa al voltant del 60%, respecte l'anterior campanya. Un percentatge que respon a passar d'1'4 milions de tones a 752 mil tones produïdes, segons les darreres dades de l'Agencia del Aceite de Oliva. 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics