Divendres, 29 de Març de 2024

Borràs defensarà davant del sector el rol transversal de la cultura en l'acció de govern

La consellera i Torra presideixen l'acte 'La cultura, eina de transformació', que prèviament hauran tractat en un consell de govern específic

10 de Desembre de 2018, per ACN
  • Borràs, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

La consellera de Cultura, Laura Borràs, defensarà en un acte aquest dimarts davant dels representants del sector el rol transversal de la cultura en les polítiques del govern, que l'executiu haurà abordat en un consell de govern específic al matí. Sota el títol 'La cultura, eina de transformació', Borràs exposarà els sis àmbits de l'acció de govern "íntimament relacionats" amb la cultura: la cohesió social, l'educació, la internacionalització, el territori, la societat digital i l'empresa.

En aquest sentit, la consellera argumentarà que la cultura és una "aliada" de les polítiques socials del govern, un "agent essencial" per a les polítiques d'inclusió i motor de creació, d'ocupació i de dinamització econòmica. En l'àmbit de l'educació, Borràs defensarà que les estadístiques mostren la correlació directa entre el nivell d'estudis de la població i la importància que atribueixen a la cultura.

Aquest plantejament és el que fonamenta programes com l'Argonautes, a través del qual 6.700 alumnes d'escoles de complexitat màxima han tingut accés al patrimoni cultural. Pel que fa a l'ensenyament del català fora dels àmbits obligatoris, el Consorci per la Normalització Lingüística té 22 centres i 146 punts arreu del territori, que han impartit formació a 1,7 milions d'alumnes. A banda, hi ha més de 8.000 estudiants d'ensenyaments superiors artístics a Catalunya, amb 2.000 matrícules anuals i 1.500 titulats per any.

La digitalització de la cultura

En l'àmbit de la cultura i la societat digital, Borràs posarà de manifest que el sector del vídeojoc és un dels més actius dins del panorama cultural català. La facturació d'aquest sector ha crescut un 590% en 6 anys, termini en el qual el nombre d'empreses que s'hi dediquen ha pujat un 88%. També exposarà que a Catalunya hi ha actualment 1.121 iniciatives empresarials de les denominades 'start-ups', 184 de les quals englobades en el sector de la cultura. D'aquestes, 71 treballen en el camp dels mitjans i els continguts, 54 en el del 'gaming', 38 en el del cinema, el vídeo i la fotografia i 21 en el de la música.

Altres dades interessants sobre la cultura en l'entorn digital són que el 65% del consum de música es fa per vies legals, i un 22% per vies il·legals. En el cas de les pel·lícules, els percentatges són del 49 i del 33% respectivament, i en el de vídeojocs, del 15 i de l'11%. La nota discordant apareix en el consum de llibres digitals. Un 10% es fa per vies legals, mentre que un 24% es fa per vies il·legals.

La cultura i l'empresa

Segons la radiografia del sector que oferirà Borràs, actualment hi ha 36.596 empreses culturals a Catalunya, el 33,4% de les que hi ha a l'Estat. Hi treballen 168.700 persones, un 5,2% de l'ocupació al país, percentatge superior al de sectors com el químic o el de l'agricultura. El sector del llibre factura 1.140 milions d'euros, i representa el 51% estatal. També destaca l'àmbit dels museus, amb 22,9 milions de visitants anuals. D'aquests, 10,3 opten per l'obra de Gaudí, més que el Louvre o el British Museum. En aquest sentit, segons el Departament de Cultura, nou de cada 10 turistes afirmen que visiten Barcelona pel patrimoni arquitectònic i cultural. I pel que fa als festivals musicals, es destaca que se n'organitzen 103 cada any arreu del territori català. Congreguen 1,6 milions de visitants i el que més en concentra és el Primavera Sound amb 225.000, un 60% dels quals d'origen estranger.

En comparació, el Mobile World Congress rep 107.000 visitants, un 68% dels quals de fora del país.

La cultura, eina d'internacionalització

Un altre aspecte del document repassa el paper de la cultura com a element diplomàtic de relació amb altres països. En aquest sentit es destaca que 143 universitats de 29 països d'arreu del món ofereixen cursos de català. O que 1.272 empreses catalanes del sector tenen presència a 113 fires internacionals de contingut cultural. A banda, 70 companyies catalanes d'arts escèniques han fet 1.389 representacions a l'estranger el darrer any.

En el camp editorial, el sector català acumula el 53% de les exportacions de tot l'Estat, per valor de 275 milions d'euros. En el darrer any, a més, es van fer 79 traduccions d'obres de literatura i pensament escrites en català. Finalment, es defensarà que la cultura és una eina imprescindible en les polítiques de regeneració urbana i de reequilibri territorial. I en aquest sentit es destacarà que el sistema de lectura pública de Catalunya dona cobertura al 94,26% de la població.

O que a Catalunya hi ha 4.425 equipaments culturals, en concret 940 biblioteques, 641 espais d'arts escèniques i musicals, 595 museus i 184 cinemes. A través de la iniciativa 'Programa.cat', a banda, s'han fet 1.570 representacions a 218 equipaments de 215 municipis del país. Finalment també es destacarà que hi ha 2.420 béns de patrimoni material immoble declarats Béns Cultural d'Interès Nacional, 573 dels quals a les comarques gironines.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics