Dijous, 25 d'Abril de 2024

El 60% dels catalans opten per una alimentació saludable i sostenible durant el confinament

Segons un estudi elaborat per l'empresa Upfield

30 d'Abril de 2020, per Redacció
  • Els catalans han cuinat més, durant el confinament per la Covid-19

    Freepik

L'aïllament imposat per a frenar el coronavirus ha suscitat un profund canvi en els patrons de consum i alimentació entre 6 de cada 10 catalans cap a una dieta més conscient i sostenible. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Nous hàbits saludables', dut a terme per Upfield a l'estat, entre una mostra representativa de 2.000 persones.

Els joves, al capdavant d’un consum més conscient

Els joves lideren aquest canvi cap a una dieta més respectuosa amb el cos i el planeta. Gairebé el 80% de la població d’entre 25 i 34 anys i el 73% d'entre 18 i 24 anys afirmen ser ara més conscients de la seva alimentació. A Catalunya, durant la quarantena s'ha incrementat la ingesta de fruita (67%), vegetals (61%), producte fresc (56%) i d'aliments rics en Omega3 (23%) i ha disminuït el consum de carn (35%) i de brioixeria (32%).

Els catalans han optat per cuinar a casa (39%), disminuint les comandes a domicili (36%) i la ingesta de menjar congelat (26%).

Alimentació vegetal per la salut i el planeta

Les dades de l'estudi mostren la tendència de la societat per incorporar productes d'origen vegetal en el seu dia a dia. Tres de cada 10 catalans han optat per més alternatives vegetals de l'habitual durant el confinament, i una cinquena part assegura haver utilitzat més ingredients d'origen vegetal en els seus plats. La salut (64%), el consum d'aliments rics en Omega3 per a enfortir el sistema immunològic (36%), la curiositat per provar noves receptes i la sostenibilitat (26%), han estat els principals motius d'aquest gir en l’alimentació cap a una dieta vegetal, aquella amb base d'aliments d'origen vegetal tot i que no en la seva totalitat. “L’estudi revela xifres molt positives sobre l’adopció de nous hàbits saludables per part dels catalans durant la quarantena. El gir cap a una alimentació basada en productes vegetals amb els joves al capdavant obre les portes a un canvi real en els patrons alimentaris en l’etapa post-covid19.”, afirma Jordi Fàbregas, director general d’Upfield a l'estat.

I afegeix: “Cuidar de la salut i del medi ambient són dos actes que estan estretament vinculats i que requereixen de l’aposta per una dieta vegetal, model que hem de prioritzar pel bé de la societat i del planeta”.

La disponibilitat de temps i Internet, clau en el triomf de la cuina catalana

D'entre les estratègies que recomanen els psicòlegs per a suportar millor la quarantena, l'estudi elaborat per Upfield mostra que els catalans aproven amb nota en dues d'aquestes: no descurar l'alimentació i enfrontar-se a nous reptes positius. El no poder fer exercici de manera habitual ha fet que els catalans prestin més atenció al que mengen (29%), per aquesta raó, la cuina s'ha convertit en l'activitat preferida durant el confinament.

Sis de cada 10 catalans admeten haver cuinat més que mai, atès que tenen més temps (75%) i poden planejar el menú amb antelació (35%). Per a prop del 60%, cuinar s'ha convertit en un hobby que han perfeccionat gràcies a les receptes disponibles a Internet (23%), convertint-se en la tàctica més emprada per a la distracció durant el tancament (58%). Passar temps davants dels fogons ha derivat també en un incrementar de picar entre hores, principalment per a mitigar la preocupació per la pandèmia (51%). Els catalans han provat i combinat receptes tradicionals (43%) amb nous plats en els quals la creativitat ha estat l'autèntic protagonista (31%). Quant a les receptes més elaborades, els catalans han prevalgut la senzillesa i la tradició.

L'amanida ha estat el plat més consumit, (70%), per ser un plat vegetal i saludable, seguit de la pasta (76%), la truita de patata (63%), la sopa, (66%) i la paella (45%). Nous hàbits i propòsits per a la fi de la quarantena Vuit de cada deu catalans tenen el propòsit de mantenir aquests nous hàbits saludables i un major consum de productes d'origen vegetal quan passi la quarantena, i el 72% aposta per mantenir en el temps una alimentació més sana i sostenible.

Els principals propòsits dels catalans després de la fi del confinament inclouen: augmentar la compra de producte fresc (64%), evitar picar entre hores (51%), cuinar més sovint a casa (47%), optant per millors eleccions d'aliments, més saludables i respectuosos amb el planeta (33%), menjant menys carn (34%) i prioritzant alternatives d'origen vegetal (37%). Això sí, tornant a menjar fora, pràctica que troba a faltar prop de la meitat dels catalans (42%).

Upfield és una empresa de productes vegetals amb més de 100 productes, que inclou en el seu 'portfolio' marquescom Flora, Tulipà, Proactiv, Rama, Becel o Country Rock. Amb seu a Amsterdam, distribueix els seus productes en més de 95 països.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics