Dijous, 25 de Juliol de 2024

Prop del 44% dels jutges catalans fan vaga per reclamar millores laborals i més independència judicial

Demanen més mitjans personals i materials, millors retribucions i poder escollir la majoria de membres del CGPJ

19 de Novembre de 2018, per ACN
  • Concentrats a Tarragona

    ACN

307 dels 810 jutges i magistrats que tenen plaça a Catalunya han fet vaga aquest dilluns en protesta per les seves condicions laborals i per pressionar el Ministeri de Justícia perquè les millori, segons les xifres definitives que ha fet públic el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Comptant que hi ha prop d'un centenar de permisos i vacants, això significa que la vaga ha estat seguida per prop del 44% dels jutges que podien fer-ne. Es tracta de la segona vaga d'aquest any després de la del maig, feta també conjuntament amb els fiscals. Desenes de jutges s'han concentrat davant d'alguns edificis judicials per demanar també una major independència judicial que s'hauria de traduir, per exemple, en l'elecció per part dels mateixos jutges de la majoria de membres del Consell General del Poder Judicial. (S'ha afegit la xifra de fiscals que s'han sumat a l'aturada)

Per demarcacions, 208 dels jutges que han seguit l'aturada ho han fet a la demarcació de Barcelona, 45 a la de Tarragona, 35 a la de Girona i 19 a la de Lleida. La vaga ha afectat 550 actuacions judicials arreu de Catalunya, en concret 170 assenyalaments a la jurisdicció civil, 150 diligències d'instrucció, 100 judicis penals, 66 judicis socials i 65 diligències de registre civil.

Desenes de jutges s'han concentrat davant d'alguns edificis judicials per demanar també una major independència judicial que s'hauria de traduir, per exemple, en l'elecció per part dels mateixos jutges de la majoria de membres del Consell General del Poder Judicial. Les quatre principals associacions judicials i les tres de fiscals recorden que van oferir a la nova ministra de Justícia, Dolores Delgado, fiscal de professió, col·laboració i lleialtat, però alhora també van advertir que això no era una "carta blanca" i que mantenien les seves peticions.

Ara han constatat que "tot continua igual" malgrat el canvi de govern. "La justícia segueix maltractada", s'han queixat les entitats, que han remarcat que en el projecte de pressupostos per al 2019 no observen cap augment de les partides per a justícia i per a salaris de jutges i fiscals. Les associacions critiquen que la constitució de la Mesa de Retribucions s'ha intentat convertir en un "organisme burocràtic buit de contingut, amb una clara finalitat obstructiva i gens pràctica".

Per tot plegat, anuncien que reprenen el camí de les protestes i convoquen aquesta vaga, que serà la segona aquest any després de la del mes de maig passat. A més, alerten que si aquell dia encara no hi ha "respostes adequades" per part del govern, es podran convocar noves mesures de pressió. Secunden aquesta convocatòria l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, el Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional Independent de Fiscals.

Concentracions als jutjats

A la Ciutat de la Justícia de Barcelona s'han concentrat al voltant de mig centenar de jutges i fiscals, encapçalats per la jutgessa degana de la ciutat, Mercè Caso, i la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón. La degana dels jutges barcelonins ha llegit el manifest de les associacions convocants, on es lamenta el "permanent qüestionament de l'estat de dret", que aquests dies viu un "nou episodi". Així, s'han queixat de l'acord entre PSOE i PP per repartir-se els vocals del CGPJ i el nom del futur president, "un cop més, sense el més mínim respecte pel poder judicial i el legislatiu". A Reus també s'ha fet una concentració a les portes dels Jutjats. 

Això evidencia que la situació és "insostenible" i que la vaga d'aquest dilluns "recobra especial importància" per la reivindicació de la independència judicial, posada en dubte últimament. Un CGPJ elegit pels polítics "sempre generarà dubtes", amb "el risc evident de danyar la confiança de la ciutadania en les institucions i l'estat de dret", i per això jutges i fiscals volen defensar la separació de poders.

Caso ha dit que volen una "justícia de qualitat, en condicions, que realment sigui un servei públic" i això passa, en part, per reforçar la independència judicial a través de l'elecció directa de 12 dels 20 vocals del CGPJ per sufragi dels propis jutges, com recomana el Consell d'Europa. "Confiem que en el proper CGPJ sigui realitat i els partits ho atenguin", ha dit. A banda d'això, el manifest recorda la necessitat de més mitjans materials per "donar una resposta adequada als ciutadans", la derogació del termini màxim d'instrucció penal de les causes, unes càrregues de treball "saludables", retribucions "dignes", dret a permisos i llicències i l'augment de places.

Caso ha dit que les reivindicacions les fan i faran davant de tots els governs. Així, creu que la vaga del maig ha servit per convocar la mesa de retribucions, però ara demanen més concreció A Tarragona, una quinzena de jutges i fiscals s'han concentrat a les portes del Palau de Justícia per llegir el manifest de la jornada de vaga. El magistrat de la sala social del TSJC, Carles Preciado, ha explicat que la principal reclamació que fan és demanar respecte per la independència judicial.

En aquest sentit, el magistrat ha titllat de “qüestionable” el repartiment de les vocalies del CGPJ entre els partits polítics i ha subratllat que això contravé les indicacions del Grup Europeu contra la Corrupció (GRECO) i la carta internacional dels Drets dels magistrats d’Europa, que estableix que “la majoria dels consells de la magistratura s’han d’escollir de forma directa” pel col·lectiu de jutges i jutgesses.

D’altra banda, Preciado ha explicat que l’altra gran reivindicació és la de tenir més mitjans personals i materials per abordar aspectes com la violència sobre la dona, la precarietat i la defensa dels drets socials. El magistrat ha lamentat que la taxa de jutges per habitant a Espanya estigui “per sota de la meitat de la mitjana europea”. A Lleida s'ha fet una concentració d'una vintena de persones. De la vintena de fiscals, 13 han fet vaga. A Manresa només han treballat els fiscals de serveis mínims, però no hi ha hagut cap concentració.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges