Dimecres, 24 de Juliol de 2024

Els dos últims llaguts tradicionals de l’Ebre català ja tornen a flotar al Pas de Barca de Flix

02 de Febrer de 2023, per
  • Els dos darrers llaguts tradicionals de fusta de l'Ebre català, L'Assumpció i Democràcia al Pas de Barca de Flix

    Cedida

Des de l’1 de febrer ja torna a estar en funcionament el servei del Pas de Barca de Flix després d’haver estat més d’un any fora de servei i sis mesos en reparació. Va ser el dia 31 de gener que els llaguts Democràcia i Assumpció es van traslladar des del Varadero de Vinaròs, lloc on s’ha fet la reparació. Una actuació amb molta més profunditat i molt més exhaustiva que les anteriors, ja que tot i que cada deu anys aproximadament la barca necessita reparacions més a fons, aquest cop es pot dir que s’estrenen uns llaguts totalment renovats i posats al dia.

“Estem molt contents de la professionalitat de Varadero Vinarós que s’ha pres la feina gairebé com un projecte personal, ja que es tracta dels pocs llaguts de fusta tradicional que queden a l’Ebre” ha assegurat molt satisfeta la regidora de Serveis Municipals, Lara Bertran, i ha afegit que “a hores d’ara, pràcticament es pot dir que tenim dos llaguts nous i, tot i haver estat un any sense barca, estem molt contents de tornar-los a tenir al riu en tan bones condicions”.

El batlle, per la seua part, ha insistit a remarcar que “són els dos últims llaguts tradicionals de fusta que queden en tot l’Ebre català, la qual cosa implica la responsabilitat de mantenir l’herència que ens ha tocat. És per això que no hem escatimat esforços ni ho farem en un futur per tal de mantenir el Pas de Barca amb els llaguts tradicionals”.

L’actuació s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de la Diputació de Tarragona i de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), que han ajudat a costejar bona part de les despeses.

Actualment, el Pas de Barca es troba en la fase final del procés de legalització com a pont mòbil, ja que malauradament no és possible legalitzar aquest tipus d’embarcacions com a altra cosa. Per fer este pas, tant Flix com Miravet, que també conserva el seu pas de barca, han comptat amb l’assessorament de la Diputació de Tarragona, i finalment la Confederación Hidrogáfica del Ebro (CHE) tancarà un procés obert durant anys sobre la situació al•legal que han tingut fins ara els passos de barca històrics. Justament aquest pas és el que també ha motivat que es pugui fer un procés d’internalització del personal que fins ara operava la barca, que era un autònom mitjançant una concessió, i que durant els pròxims mesos es completarà el procés de què passi a ser personal propi de l’Ajuntament qui maniobri el Pas de Barca.

Paral·lelament, des de l’Ajuntament de Flix s’està explorant la declaració del Pas de Barca de Flix com un Cultural d’Interés, ja que es creu que ara mateix va molt més enllà de ser un simple mitjà de transport i mereix algun tipus de protecció cultural.  
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges