Dijous, 28 de Març de 2024

80 dones en una

Georgina Llauradó estrena una obra al Bravium que reivindica el llegat femení al llarg de la història

31 de Gener de 2020, per Alba Cartanyà
  • Detall del cartell de l'obra

    Reusdigital.cat

Alice Guy-Blaché va ser la primera persona a rodar una pel·lícula de ficció. Abans fins i tot que els coneguts Mèlies. Ella dirigia, actuava, produïa i va fundar diverses productores en diferents països. Es va passar el final de la seva vida recopilant les seves obres i, tanmateix, tota la seva tasca no va trascendir més enllà d'ella mateixa.

Per recuperar el seu nom, i també el de moltes altres dones invisibilitzades al llarg de la història, sorgeix l'espectacle 'La volta al món en 80 ties', de Joan Codina i Georgina Llauradó, que s'estrena aquest divendres vespre al Bravium Teatre de Reus. "La societat és patriarcal des de fa molts anys i no ha interessat que una dona pogués destacar per sobre un home", reflexiona Llauradó. Per això, ara és necessari reivindicar el llegat de totes aquelles dones que, d'alguna manera o altra, van desafiar els límits del seu temps.

Llauradó recorda que la selecció de les 80 dones va ser "molt complicada": "Era com una taca d'oli, quan en descobríem una, en sorgien moltes més", exclama. Indica que van arribar a recopilar 400 noms propis i que totes "necessitarien un espectacle propi", però que van haver de descartar perquè volien representar diferents àmbits i parts del món.

Les 80 dones escollides es presenten durant l'espectacle de diferents maneres: mitjançant la dansa, la música, una projecció, un monòleg... El títol va sorgir d'una broma entre els creadors i es tracta d'un joc de paraules amb l'obra de Verne que, sobretot al principi, no va acabar de convèncer a tothom: "Algunes persones ens comentaven que amb el 'ties' desmereixíem la feina d'aquelles dones", diu. Lluny d'aquesta idea, Llauradó reivindica aquesta partícula tan usada popularment com a eina per a fer-les més properes.

Llauradó espera que el públic marxi del teatre amb ganes de conèixer encara més les noves descobertes. Ella és conscient de la responsabilitat que comporta un projecte, sobretot pel que fa a la necessitat de donar informació veraç. Tanmateix, té ganes d'ensenyar la feina que han fet "amb tot l'amor i dedicació del món" i espera que agradi a tothom. "Voldríem deixar un món millor quan baixem de l'escenari... aquí està la nostra vertadera obra", expressa Llauradó.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics