Inspirant-se en investigacions reals, la periodista Sònia Casas Codinach, es va endur la darrera edició del premi Nèstor Luján de novel·la històrica que pública l'editorial Columna.
Casas ha estat durant quinze anys cap de redacció de la revista Sapiens i d'aquí va sortir precisament el reportatge i les investigacions que han donat peu a la novel·la 'El retorn als orígens'.
Antoni Gaudí i Eduard Toda són dos adolescents que es dediquen a visitar diferents indrets de la comarca. En una d'aquestes excursions descobreixen un gravat prehistòric de naturalesa misteriosa que es convertirà en un motor de les seves respectives vides. En paral·lel i cent cinquanta anys més tard, un matrimoni amb problemes, format per una arqueòloga poc valorada professionalment i per un geòleg que es belluga en un món d'interessos polítics o econòmics, es mouen amb diferents implicacions al voltant d'un projecte que amenaça destruir l'entorn original d'Escornalbou, al Baix Camp. Això els porta a descobrir el gravat que també és un singular santuari astronòmic i a tenir coneixement que Gaudí i Toda ja coneixien aquell indret misteriós.
L'aventura lliga amb els respectius papers que l'arquitecte i el diplomàtic i egiptòleg van jugar durant la seva vida i, sobretot amb els lligams que el descobriment d'Escornalbou van tenir com a inspiració a l'hora de crear La Pedrera, el Parc Güell i la Casa Batlló.
Casas porta amb habilitat aquest relat que es mou en dues èpoques històriques i que ens acosta dues personalitats brillants, dos reusencs que van tenir un paper destacat en la història dels primers compassos del segle XX.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics