Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El dia en què tot va ser possible

21 d'Abril de 2018, per Anton Baiges Gras
  • Presentació del llibre a la Sala Santa Llúcia

    Reusdigital.cat

  • Instant de l'acte a la Sala Santa Llúcia

    Cedida

Amb una Sala de Santa Llúcia plena de gom a gom, aquest divendres al vespre es  presentà la miscel·lània d’articles aplegats sota el suggerent títol de ‘L’1 d’octubre a Reus. El dia que vam abraçar la llibertat’ per col·laborar, de Reus estant, a la Caixa de Solidaritat per als presos polítics i exiliats. Volum editat i promogut per Òmnium Cultural Baix Camp, sota l’edició a cura de les filòlogues Agnès Toda i Txell Granados, i de l’artista Aureli Ruiz, que pretén rememorar la jornada de participació ciutadana amb un gavadal d’impressions redactades sota el nom propi o un pseudònim (per si de cas...) d’una vintena de reusencs que van prendre part en els tretze col·legis electorals de la ciutat en el referèndum de l’1 d’Octubre.

Emili Argilaga, president d’Òmnium Baix Camp donà la benvinguda als dos-cents assistents aplegats entre el teatre de la Germandat i el vestíbul de la històrica entitat, sota l’atenta mirada de la pantalla, amb els consegüents parlaments dels promotors del llibre, que es podrà adquirir el dia de Sant Jordi al Mercadal. Records de gran col·laboració ciutadana, de fermesa i convicció en els objectius, però també de sentiments contradictoris davant la repressió policial de l’Estat, la qual es visqué i patí al llarg de la jornada participativa, s’expressaren per part d’uns quants oradors, alguns d’ells sotmesos a inexplicables processos judicials sota l’epígraf d’haver ‘incitat a l’odi’: el mecànic Jordi Perelló, el bomber Xavi Jiménez, el dirigent veïnal Bartolomé Pluma o l’advocat Daniel Recasens, membre de l’activíssim grup d’Advocats de Reus, al servei altruista de la causa de l’1-O, prengueren la paraula. 

Tot amanit amb els sensibles i oportuns tocs musicals de Fito Luri i Gerard Marsal, i immersos en un escenari tot tenyit de groc, amb globus, samarretes, llaços, barrets i d’altres objectes sobre l’escenari i sota una gran pantalla on també s’hi projectaren imatges de l’1 d’octubre, algunes de Reus i comarca (‘els carrers seran sempre nostres’ o el fet d’entonar els Goigs a la maredéu de la Roca, mentre les forces policials espanyoles ‘actuaven’ a Mont-roig del Camp), acompanyades d’unes dades sobre la participació popular en el referèndum i la posterior repressió, alhora que es projectava la imatge del cartell amb els nou presos polítics més els set polítics exiliats. 

L’acte es complementà amb la participació de mitja dotzena de xiquets i xiquetes, els quals enerboraren els lemes més positius de la jornada històrica en forma d’uns cartells de fons groc, que dipositaren simbòlicament en l’interior d’una urna de l’1-O col·locada al mig de l’escenari. Manipulació, adoctrinament... que dirien alguns. Unes paraules del president Carles Puigdemont, des d'Alemanya, seguides per les d’Esther Cuixart, germana del president nacional d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat a Madrid, des de fa sis mesos, clogueren un acte públic d’afirmació col·lectiva i d’extrema i persistent dignitat.  

Intervenció del president Carles Puigdemont durant la presentació del llibre: 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Sala Santa Llúcia  llibre 1 d'octubre 1-O, Òmnium Baix Camp Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics