Divendres, 19 d'Abril de 2024

Elogi de la diferència

Manuel Delgado ofereix una ponència per inaugurar la mostra ‘Mirant l’altre. La imatge de la diversitat’ al Museu de Reus

05 de Març de 2021, per Isabel Martínez
  • Delgado (de braços creuats), al Museu de Reus, aquest passat dijous

    Isabel Martínez

“El problema no és la diferència, és la desigualtat”. Per a l’antropòleg Manuel Delgado, la problemàtica respecte a l’altre radica en aquesta premissa a les societats complexes on el discurs de la diferència es mou entre el racista de rebuig o el multiculturalisme de disseny. “La diferència mereix la postura de la indiferència” perquè sense aquesta actitud neutra no es pot concebre “el principi de ciutadania” que iguala a tots en drets sense falses conductes de tolerància i respecte a la diversitat, ha assenyalat.

Així mateix l’antopòleg ha carregat contra aquells tractaments de tolerància i de diversitat que posen “l’accent en l’altre” el qual “no té dret a passar desapercebut” i és vist en contraposició de la pretesa normalitat. Amb un discurs irònic i provocador que ha servit per inaugurar l’exposició ‘Mirant l’altre. La imatge de la diversitat’ del Museu de Reus, Delgado ha negat la idea “que l’ésser humà tingui por a la diferència” i, al contrari, l’ha assenyalat com a ànima “de la intel·ligència” i “la creativitat” que ha generat obres poètiques, artístiques o científiques, per citar alguns exemples.

Respecte a actituds com el racisme o la xenofòbia, l’antropòleg ha dit que “hi ha certes relacions de segregació, estigma i opressió que necessiten la diferència per justificar-se i si no existeix aquesta diferència s’inventa per dominar” a l’altra persona. “Ens habiten multituds”, ha dit tot citant el poeta Mario Benedetti per mostrar que el jo en si mateix és contradictori i plural. “Sense diferenciació no pot haver identitat”, ha comentat sobre la fragilitat d’aquest concepte en un món globalitzat paradoxalment cada cop més uniforme.

Una exposició sobre el jo, el nosaltres i els altres

Articulada en sis àmbits diferents, l’exposició ‘Mirant l’altre. La imatge de la diversitat’ ressegueix la construcció del discurs de l’altre des de la mirada artística, dels viatgers o de la cultura popular amb elements com els gegants.

Fent ús de peces del fons del Museu de Reus, la mostra contempla fenòmens com l’exotisme de pintors com Marià Fortuny o Josep Tapiró i presenta diferents escultures de Modest Gené, qui va residir a Guinea Equatorial.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics