Dijous, 28 de Març de 2024

Quan la informàtica també aposta per l'art

L'exposició 'Aproximacions creatives a la col·lecció BEEP d'art electrònic', al Museu de Reus, es pot veure fins el dia 29 de març

27 de Gener de 2018, per Josep Gallofré
  • Imatge de l'exposició

    Josep Gallofré

  •  

  •  

  •  

  •  

Fins al 29 de març d'enguany, Reus esdevé la capital de l'art digital. El Museu de Reus acull, per primera vegada en un mateix espai, tota la col·lecció de l'empresa Beep en aquest àmbit artístic, sota el nom d''Aproximacions creatives a la col·lecció BEEP d'art electrònic'. Es tracta d'un fons de referència a Europa que suma 14 anys d'història.

Beep, una de les principals cadenes de botigues d’informàtica en el mercat de proximitat a l'Estat, va cedir de forma temporal la seva col·lecció a l’Ajuntament de Reus, per fer possible aquesta exposició. La col·lecció inclou quaranta-dues obres i és d’un dels fons d’art de referència en aquest sector a escala mundial. La mostra acull obres d'artistes àmpliament reconeguts com Marcel·lí Antúnez, José Manuel Berenguer, Daniel Canogar, Eduardo Kac i Luis Lugán. Així mateix, endinsar-se en la mostra permet veure un ampli espectre d’estils, tècniques i missatges artístics. Moltes de les peces provenen de la fidel col·laboració de la col·lecció amb la Fira Internacional d’Art Contemporani, ARCO, que se celebra cada any a Ifema, a Madrid. L'exposició inclou totes les obres en un mateix espai, però no es podran veure en una sola visita ja que hi ha rotacions per raons d'espai. 

La mostra està comissariada pel director de la col·lecció, Vicente Matallana, i la periodista i crítica d'art Roberta Bosco. En aquest sentit, reuneix obres que pretenen aconseguir ser un testimoni de l'evolució de la creació artística a través de diferents mitjans digitals i tècnics. “Es tracta de la col·lecció d’art electrònic privada més important d’Europa, en termes de nombre d’obres, de qualitat d’aquestes i de la capacitat de representativitat d’aquesta forma d’art”, explica el Matallana. 

“L’exposició suposa el debut en societat, a gran escala, del conjunt de la col·lecció. El fons ha adquirit un enorme bagatge i s’ha consolidat com de referència a nivell internacional”, comenta Vicente Matallana. Per la seva banda, els comissaris de l’exposició, Roberta Bosco i Stefano Caldana, asseguren que “es tracta de la col·lecció més important d’Europa, reflecteix una escenari artístic molt actual i representa un projecte pioner d’inestimable valor perquè no existeix cap altre projecte d’aquest tipus d’aquesta envergadura a nivell mundial”.

Incorporació d'una vídeoinstal·lació de l’artista Anthony McCall

El Museu de Reus va incorporar a la mostra el passat dissabte, 20 de gener, una nova peça de l'artista britànic establert a Nova York, Anthony McCall. Per les dimensions i característiques de la instal·lació, que es titula 'Face to Face II (2013)', la peça es pot veure a la Sala Quatre del Museu. La vídeoinstal·lació està formada per dues projeccions de llum en ambdues pantalles que requereix la presència del públic per prendre vida. Per mitjà de llum, ombra i fum, l'artista genera un espai efímer, en el qual el visitant té la sensació de travessar parets de llum sòlida, que es transformen amb el contacte del seu cos creant sempre noves geometries i imprevisibles alteracions de l'espai arquitectònic. 

En ser una exposició itinerant, les obres de l'exposició han anat canviant. Així, més enllà de la peça d'Anthony McCall, el mes de desembre es van incloure cinc noves peces al muntatge dels artistes Charles Sandison, Julius von Bismarck i Benjamin Maus, Daniel Canogar, Rafael Lozano-Hemmer i Paolo Cirio

Vicente Matallana afegeix que l’art electrònic “ofereix un excel·lent enfocament per pensar i reflexionar sobre la tecnologia”. Segons el director de la col·lecció, els centres i institucions tecnològics de més prestigi compten avui dia amb programes de foment de l’art electrònic. En són exemples, tal com detalla, el Massachusetts Institute of Technology (MIT) i el CERN de Ginebra, el major accelerador de partícules del món.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

exposició, beep, informàtica, reusdigital.cat
exposició, beep, informàtica, reusdigital.cat
exposició, beep, informàtica, reusdigital.cat
exposició, beep, informàtica, reusdigital.cat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics