Divendres, 29 de Març de 2024

Rere els passos de la ballarina Enriqueta Prats

L’Arxiu Municipal de Reus rep la donació de 400 documents de la fundadora de l’acadèmia Artis

  • Imatge de la conferència

    Isabel Martínez

  • Isabel Martínez

Amb un emotiu acte públic, la fundadora de l’escola de dansa Artis, Enriqueta Prats, ha formalitzat, aquest dimecres al vespre, la donació del seu fons personal a l’Arxiu Municipal de Reus. El fons està integrat per 400 documents d’entre els anys 1944 a 2014, una xifra en què 210 són fotografies i hi ha materials molt diversos com ara cartells i programes de festivals, segons ha explicat la directora de l’Arxiu Municipal, Elisenda Cristià

La documentació de Prats conté, també, la singularitat d’aplegar nodrida documentació sobre Roseta Mauri, inclosa una carta manuscrita en francès de la reusenca que va arribar a ser la primera ballarina del Liceu i de l’Òpera de Paris. I és que, precisament, la fundadora d’Artis va ser la persona que va reivindicar dècades enrere la figura de la dansarina amb arrels reusenques, el retrat de la qual penja avui en dia de la Galeria dels Fills Il·lustres principalment per la seva acció. “A París era la gran coneguda i aquí una desconeguda” ha comentat Roser Prats, germana d’Enriqueta i directora d’Artis Tarragona després d’esmentar alguns dels homenatges que se li van dedicar des de 1955. 

Més enllà de la reivindicació de la figura de la cèlebre ballarina, va ser mèrit d’Enriqueta Prats establir a Reus el 1947 l’acadèmia de dansa en actiu més antiga de la demarcació i “una de les primeres del país”, segons ha recordat la seva filla, l’escriptora Isabel Olesti. “Que una dona anés sola a Barcelona a estudiar dansa era un escàndol” ha explicat Olesti qui ha afirmat que enmig de la postguerra “la dansa era mal vista, immoral”. “Imagineu-vos compaginar l’escola amb quatre fills i el marit” Olesti ha contextualitzat la tasca de la seva mare a l’època històrica que li va tocar viure alhora que ha opinat que la fundadora de l’escola va rebre bona part de la seva inspiració artística del mas familiar, la bassa d’en Just, on es trobaven intel·lectuals i artistes com Gebellí, Ferré o mossèn Muntanyola. 

A banda de les visites permanents per formar-se a Barcelona amb professors com Joan Tena i Joan Magrinyà, els inicis de l’acadèmia van estar marcats pels canvis de locals a la mateixa vegada que el projecte creixia. D’aquesta forma, Roser Prats ha anat relatant la seva experiència professional en el món de la dansa a través dels canvis de local des del carrer Monterols fins a la plaça de Sant Francesc, penúltim espai que l’acadèmia ha ocupat. Els Joglars, Lluís Pasqual,…han estat altres dels món de l’espectacle amb qui l’acadèmia ha tingut col·laboracions al llarg dels anys d’existència. “Es va començar amb 13 alumnes i ara som més de 900” ha afirmat Prats per explicar l’evolució de l’acadèmia.

“La dansa no era una carrera” ha afirmat Roser Prats qui ha recordat “la incomprensió” que patien tant ella com la seva germana en agafar el tren de Barcelona per continuar formant-se tres dies a la setmana. Viatges a París, examens a Madrid, formació en psicomotricitat i exploració de nous camins de la dansa, estatges al Bolshoi de Moscou,…el llistat d’experiències viscudes ha estat intens en els 70 anys d’un centre que avui en dia té la titulació reconeguda per la Generalitat de Catalunya i que ha fet un llarg camí en el reconeixement de la dansa com a ensenyament però també com a divulgació a partir de festivals al teatre Fortuny. En el camp dels formadors, Roser Prats ha volgut recordar també amb emoció a professionals com qui va ser el director del ballet del Liceu al qual se li va retre un homenatge al teatre Fortuny durant l’etapa de Josep Abelló com a alcalde de Reus. “És el gran ballarí oblidat de Catalunya” s’ha lamentat Prats.

Després d’unes paraules de l’actual directora, Pilar Sanz, alumnes de l’escola de Reus i Tarragona han ballat dues breus peces, 'Arlquinada' i 'Trencanous', en homenatge a Prats.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics