Diumenge, 19 de Maig de 2024

Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

12 de Maig de 2017, per Jordi Siré
  •  

Títol: Ressò de Japonisme

Autora: Rebeca Pujals Cobo

Editor: Edicions del Centre de Lectura de Reus

Els tresors no cal buscar-los a les illes desertes. De vegades sorgeixen gràcies a la tasca poc agraïda i gens mediàtica de posar ordre als llibres apilats a estanteries. Una lluita, per tant, lligada més a la meticulositat de la investigació que no pas a guions cinematogràfics plens d'aventures impossibles. El resultat acaba sent, per exemple, el llibre que tanca la sèrie de recomanacions d'autors locals duta a terme al llarg de 54 setmanes per Reusdigital gràcies al patrocini de la Fundació Reddis i a la col·laboració de la Biblioteca Xavier Amorós. L'estudi de Rebeca Pujals posar en valor la "descoberta" l'any 2014 a partir d'un article a la revista digital de l'entitat publicat per Xavier Filella d'una col·lecció de 29 llibres i 140 revistes japoneses publicades al principi del segle XX cedides al Centre l'any 1972 per Joan Ribes Daura.

Els primers tracten amb texts, fototípies i gravats a color sobre seda i paper, la gran diversitat de capítols de la història de l'art nipona., amb reproduccions molt fidedignes a les obres originals. Les segones són un extens recull de la revista 'Kokka', la més prestigiosa artísticament en els dominis del Sol Naixent durant el primer terç del segle passat. Fundada per l'intel·lectual Okakura Kakuzo, conté gravats a color d'alta qualitat i texts crítics molt elaborats destinats en el seu conjunt a exportar la història de l'art nacional des de temps del shogunat Tokugawa premeiji. El subtext dins més enllà de l'exercici acadèmic era posar de moda el japonisme als països occidentals en un moment en el qual la nació, reunida de nou al voltant de la figura de l'Emperador, començava a dissenyar la seva estratègia expansionista inherent a la modernització del país.

La primera conclusió que es pot extreure del treball de Pujals és el reconeixement de la vàlua de la donació no només a escala nacional, sinó fins i tot internacional. Fins al punt de considerar que "pot equiparar-se a les col·leccions de qualitat de (l'editorial original dels llibres) Shimbi Shoin que trobem en importants institucions europees, nord-americanes i japoneses", així com "a primera vista, és la més extensa d'Espanya i l'única com a col·lecció". Un material d'aquestes característiques reclamava també una investigació sobre el seu propietari original, un Ribes empresari emprenedor en la indústria tèxtil aficionat a la fotografia i al gènere del paisatge que responia, segons Pujals, "a la moda del japonisme de la Barcelona industrial i cosmopolita del segle XX".

Més enllà d'aquestes cites obligades per contextualitzar l'arribada de la col·lecció al Centre, el llibre descriu amb minuciositat oriental la rellevància del conjunt de les obres així com l'especificitat de les editorials encarregades de la seva publicació quant al procés d'elaboració. En aquest sentit ressegueix els processos de producció, que incorporaven els mètodes occidentals en fusió amb els tradicionals, l'aposta deliberada per reproduccions en seda i paper en comprendre que era la qualitat desitjada i valorada pels col·leccionistes estrangers i descobreixen als nounats en la matèria els principals autors i escoles dels diferents camps artístics japonesos des dels temps de la implantació del budisme.

La responsable d'aquest exhaustiu estudi, Rebeca Pujals, és historiadora de l'art i especialista en gestió del patrimoni artístic per la UAB. La seva tasca d'investigació entorn a l'estètica i l'art japonès tradicional i contemporani està vinculat estretament a la seva participació en comissariats d'exposicions al Centre de Lectura de Reus.

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Agraïment a la secció local de la Biblioteca Central Xavier Amorós per la seva disponibilitat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges