Dimarts, 19 de Març de 2024

Sant Jordi o Santa Jordina?

Conversem amb Inés Macpherson i Pema Maymó sobre la necessitat d'ampliar els punts de vista de les narracions

22 d'Abril de 2021, per Alba Cartanyà
  • Una imatge de la portada del conte

    Editorial La Galera

Fa molts i molts anys, va viure una noia que va decidir canviar el món: la Jordina. Ella, valenta, va anar al castell del drac que tenia atemorit tot el poble, i va descobrir que en l'animal no hi havia gens de maldat; un domador el tenia esclavitzat. Finalment, la Jordina va aconseguir alliberar el drac i va salvar tots els seus veïns i veïnes!

Aquest és l'argument de l'obra 'Santa Jordina' de l'editorial La Galera, escrita per Inés Macpherson i il·lustrada per Pilarín Bayés. Una història que manté l'essència de la llegenda, però que incorpora una nova narrativa a través de la deconstrucció dels rols dels personatges tradicionals.

"I si no hi ha ni princeses ni cavallers ni dracs? Només una nena que se sent capaç d'afrontar una situació per salvar la seva gent", assenyala Macpherson a Reusdigital.cat. L'autora va optar per trencar amb la idea del drac com a monstre: "Volia demostrar que en la nostra societat, normalment els monstres són les persones", assenyala.

Ampliar els punts de vista

"L'essència de la història no es pot canviar, però sí que se'n poder fer altres versions", apunta la directora de l'editorial La Galera, Pema Maymó. Opina que no cal retirar o eliminar els contes tradicionals, sinó explicar en quin context han estat creats: "Si ara les coses es fan d'una altra manera, és perquè s'han fet malament abans", apunta, i afegeix: "És necessari explicar-ho, perquè si no, la societat no entén els canvis".

Macpershon ressalta que no es pot eliminar una història "perquè el personatge és molt masculí i la noia es presenta com a indefensa, ja que durant molts anys la construcció dels gèneres ha estat així", i és precisament ara que "estem trobant altres posicions".

D'aquesta manera, l'autora aposta per conservar la llegenda que ha sobreviscut i incorporar-hi altres narratives: "Les hem d'entendre com a versions complementàries, que poden dialogar entre elles", raona. "La gràcia seria poder relatar als nens i nenes la història de Sant Jordi, la de Santa Jordina, una altra des del punt de vista del drac... Estendre la idea que hi ha moltes perspectives diferents, i totes elles vàlides", exposa.

Impulsar nous referents 

Trencant estereotips, jerarquies i dicotomies es genera un espai des d'on la canalla pot entendre com actua cada personatge, la seva situació i la seva percepció. "Com més diversitat, més riquesa", exclama Macpherson. A més a més, Maymó apunta que s'està dissolent la presència de l'amor com a component central dels contes, per deixar pas "a altres missatges i a una educació emocional" a través de la lectura.

En tot aquest procés de reformulació i canvis, les editorials tenen un paper important, encara que "el llibre només és una part de tota la feina que hem de fer com a societat", puntualitza Maymó. Afegeix que "cal proporcionar nous referents", i ressalta: "Que els personatges siguin inspiradors, tant els masculins com els femenins". La directora de La Galera constata que, paral·lelament a l'empoderament de la dona en les obres literàries, "també s'han impulsat altres masculinitats". 

Des de La Galera, busquen propostes que presentin "nenes d'avui dia en posicions centrals". De cara a la tardor, estan treballant en una col·lecció que té com a protagonista una nena aventurera i amb caràcter. Maymó creu que ja hem transcendit la divisió de "llibres per a nens i llibres per a nenes" i que el que cal ara és "que les nenes agafin el mateix espai que fins ara han tingut els nens". Conscient que el canvi no arribarà "de la nit al dia", reivindica: "El camí està més que obert, i ja no hi ha marxa enrere".

Més enllà de l'univers literari, dates assenyalades com la Diada de Sant Jordi i Santa Jordina ens donen l'oportunitat de repensar-nos. Per què no trenquem d'una vegada amb el que s'espera que fem, amb el que tradicionalment s'ha fet, i regalem roses als nostres amics, pares, avis; i llibres a les nostres amigues, mares i àvies? O donem una rosa i un llibre a totes les persones a qui agraïm l'existència i la presència. No és només una qüestió de símbols; sinó una manera de visibilitzar altres versions de la vida. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jordi L.P.  22 d'Abril de 2021

Fullaraca intel·lectual

Ja n'hi ha prou. Deixeu d'embolicar la troca i de voler generar confusions absurdes. Sant Jordi ha de ser Sant Jordi i no us carregueu ni la història literària ni les tradicions. Al final no sabrà ningú on és.