Divendres, 27 de Setembre de 2024

Eva Miranda: 'Ser pregonera em retorna a la infància'

La matemàtica reusenca és l'encarregada de pronunciar el Pregó de la Festa Major de Sant Pere 2024 el pròxim dilluns

22 de Juny de 2024, per Aleix Pérez
  • La pregonera de la Festa Major de Sant Pere 2024, Eva Miranda, al Hardy Tour

    Cedida

La matemàtica Eva Miranda Galcerán (Reus, 1973), és la pregonera de la Festa Major de Sant Pere 2024. Miranda és professora Catedràtica en Geometria i Topologia al departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya i actualment viu a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). En l'entrevista ens parla de l'agradable sorpresa que li ha suposat la proposta rebuda de fer el Pregó i els seus vincles amb la ciutat, sobretot de la infantesa.  

 

Complirà el somni de molts reusencs i moltes reusenques. Com va rebre la notícia de fer el Pregó de Festa Major? 

 

Doncs la vaig rebre fa poc, el 15 de maig. Em va trucar l'alcaldessa i no m'ho esperava en absolut. Va ser una gran sorpresa i serà un honor per mi fer aquest Pregó.  

 

Després d'atendre l'alcaldessa Sandra Guaita, quines sensacions va tenir?

 

La primera sensació va ser d'estar una mica en un altre planeta. Jo vaig néixer a Reus i em considero 100% reusenca, però només vaig estar-hi de petita. Després em vaig desplaçar a Lleida, he estat molt temps vivint a l'estranger i ara estic a Sant Cugat del Vallès. Va ser com un viatge a la meva infància, no m'ho esperava en absolut, i la meva primera reacció va ser dir que acceptava la proposta. 

 

Com viu aquest sentiment de pertinença a Reus des de la distància?

 

Doncs es viu amb molta estima, he voltat Reus, Salou i Prades i tinc família a Cornudella de Montsant, així que en certa manera sempre he estat vinculada a la terra. He viscut tots aquests esdeveniments amb moltíssima il·lusió, i el Pregó m'ha donat la possibilitat de retornar-hi, encara que sigui de manera temporal. És una gran ocasió de ser espectadora i protagonista alhora de la celebració, perquè mai havia pogut gaudir de la Festa Major de Sant Pere.

 

Per tant, es podria dir que aquesta serà la seva primera Festa Major de Reus. 

 

Exactament, durant aquests dies m'he estat documentant. Des del mosaic de l''Hola, Sant Pere' fins als protocols del dia del Pregó.

 

Per a tots aquells reusencs que esperen el Pregó, amb què es trobaran?

 

És un Pregó al qual he estat donant moltes voltes, estic acostumada a parlar en públic per la meva tasca de docent, però aquest repte és diferent. Hi ha una part de mi que sempre ha volgut ser escriptora, i he gaudit molt de la redacció. No vull avançar massa detalls, només dir que serà un discurs molt lligat a la terra, i que tindrà aquest motiu del retorn a la infància, de trobar-me amb unes arrels que em fan ser qui soc avui dia.  

 

És com la seva "magdalena de Proust", l'evocació a la infantesa.

 

La vida és com un mosaic de paisatges, i els meus primers records són a Reus. És una introspecció i des que em van dir que seria la pregonera, no paro de pensar en aquest fet i m'emociono, realment. 

 

Quins moments de la Festa Major espera amb més devoció?

 

Els Nanos són un element que em criden l'atenció, em recorden als capgrossos de Lleida, on vaig viure la meva joventut. Per un altre costat, òbviament, el moment de la tronada serà molt especial, sobretot pel meu paper dins de la tradició, i viure-la des de dins, perquè peta fort.

 

Per acabar, té present la cultura dels llocs on ha viatjat o ha viscut. Què creu que es podria aprendre o aplicar a la Festa Major de Sant Pere?

 

Reus per mi és una ciutat d'acollida. La població, des que jo vaig néixer fins ara, ha incrementat moltíssim. Aquest fet ha generat un complex vitrall, que és el reflex de la diversitat. Qualsevol activitat que fomenti reflectir la pluralitat i la diversitat de Reus, crec que seria molt benvinguda.  

 

La festa sempre com a element integrador.

 

Succeeix fins i tot amb els Nanos, un element molt antic i que encara ens fa il·lusió. Perquè en certa manera, tots volem tornar a ser aquells nens que érem quan érem petits. En aquest moment de la vida no veus les diferències, només veus les similituds, i en aquest sentit, la Festa Major inspira aquesta integració.  

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jaume Sorribas  23 de Juny de 2024

Digues qui ets i diré quin pregó faràs

Punt1: La doctora Eva Miranda va néixer d'accident a Reus (maternitat o hospital) perquè el seu pare estava destinat a Riudoms, que és on vivia la família (destinat de què? La resposta està en el vent, però és facil de deduir, malgrat que ningú ha gosat preguntar-ho). Punt 2: Només va viure 2 anys de nadó a Riudoms. Després, cap a Lleida (nou destí del pare, segurament). Si la senyora Guaita volia aproximar el paper científic al pregó de Sant Pere, l'ha buscat pel pèls (gràcies als seus assessors, esclar!). Sembla que no hi ha ningú més de caràcter científic que hagi viscut un temps més llarg a la ciutat. Tot molt esperit PSOE (amb la conxorxa esquerrana, esclar).

Nota: Segurament que aquest comentari no passarà la censura, cosa que diu molt del tarannà del mitjà. Però potser algun tribulete obrirà els ulls i anirà més enllà. Bon pregó: ¿quants grams de metralla hi ha en un masclet? Potser aquest any se sabrà.

Reportatges