Dilluns, 10 de Maig de 2021

Dia Mundial de la Diversitat Cultural

20 de Maig de 2014, per Pere Pagès

L’any 2001 la UNESCO ja va formular la declaració universal sobre la diversitat cultural, i posteriorment, l’any 2002, va declarar el dia 21 de maig Dia Mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament.

Aquest dia ens afecta a tots: des del punt de vista de la globalització, que és el fet de conèixer en temps real tot el que està passant al món per llunyà que sigui, i d’una manera particular, només cal passejar pels carrers de qualsevol de les nostres ciutats per adonar-nos de la quantitat de cultures, llengües, religions, costums i ètnies que ens envolten.

Malgrat les diferències que podem trobar, penso que tots som iguals, perquè en definitiva no varien en cap persona les il·lusions i les pors. Per tant, per celebrar el que aquest dia pretén, potser la primera premissa fóra acceptar aquests trets que ens igualen i que són consubstancials a l’ésser humà, si bé reconeixent que les manifestacions d’aquesta igualtat han evolucionat de manera diferent al llarg de la història.

La declaració de la UNESCO estableix que cada individu ha de reconèixer no només l’alteritat en totes les seves formes sinó també el caràcter plural de la seva pròpia identitat dins les societats igualment plurals. Per mi aquí hi ha allò essencial d’aquesta celebració: ningú ha de voler imposar el seu estatus, ni els que sempre han estat aquí ni els que arriben. S’ha de concloure, tal com diu la declaració que comento, que “la riquesa cultural del món resideix en la seva diversitat dialogant”.

Per tant, una de les maneres que tindria la ciutat de celebrar aquest dia seria encarregant a alguna de les associacions en què s’agrupen les diferents sensibilitats culturals o fins i tot religioses, que fes el que podríem anomenar “jornada de portes obertes”, per donar-nos a conèixer la seva manera de ser, ja sigui a través d’exposicions, de conferències, dels seus ritus o gastronomia, per adonar-nos d’aquesta riquesa cultural que moltes vegades desconeixem.

¿Hem pensat alguna vegada que pot ser tan necessària aquesta diversitat cultural per a la supervivència del gènere humà com ho és la diversitat biològica?

Tal com diu la campanya d’aquest any: "Fem un gest per la diversitat i la inclusió".

Pere Pagès és Síndic Municipal de Greuges a Reus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges