Dimarts, 25 de Juny de 2024

Els abusos tarifaris encareixen la factura de la llum

20 de Gener de 2017, per Ecologistes en Acció
  • Una factura de la llum

    El Punt Avui

El preu de la llum marca rècords durant aquesta setmana situant-se per sobre dels 95 euros per Mw. Segons les paraules del ministre d'energia Álvaro Nadal la falta d'aigua i de vent, i el consum de França a causa de l'aturada nuclear, estan darrere d'aquest augment tarifari. No obstant això, un cop més s'ha d'assenyalar que no són les condicions meteorològiques les que més pes tenen en aquesta pujada del preu. És la mala regulació del sector energètic que des de 1997 segueix afavorint a un oligopoli elèctric que davant la situació actual i la passivitat del regulador comet abusos tarifaris.

L'auditoria real dels costos energètics és una de les demandes que la societat civil ha reivindicat durant anys i que es segueix sense escoltar per part del legislatiu. Un mercat on l'última energia que entra al sistema és la que marca els preus, permet a les grans companyies elèctriques decidir quina serà aquesta energia i per tant el preu final. Així s'aconsegueix obtenir beneficis milionaris, com és el cas de l'energia nuclear que tenint un cost inferior a 20 euros per Mw rep de mitjana entre 50 i 60 euros, única raó que justifica el temerari allargament de la seva vida útil.

Un enorme lucre que se suma al finançament que han rebut tradicionalment les empreses energètiques, els 3.500 milions d'euros de Costos de Transició a la Competència que es van embutxacar o els continus pagaments per capacitat que premien les tecnologies més obsoletes. A més, hauríem de tenir en compte la borsa que s'introdueix en la llei de 1997 destinada a pagar les amortitzacions de les centrals de carbó, hidràuliques i nuclears.

Per això, des d'Ecologistes en Acció ens agradaria assenyalar que, cal eliminar els beneficis caiguts del cel que reben les grans elèctriques que encara en situacions d'emergència com l'onada de fred se'ls permet seguir duplicant i triplicant el preu real de l'electricitat. Per això, és fonamental abordar una transició energètica immediata que elimini l'actual sistema de tarifació. En aquest sentit les renovables, l'autoconsum, i la millora de l'aïllament dels habitatges són peces clau per reduir la nostra factura. Especialment en un futur energètic amb el preu dels combustibles fòssils en creixement continu.

Finalment i més important, hem de recordar que aquests abusos tarifaris se centren especialment en les famílies més vulnerables, en els 7 milions d'espanyols que ja tenen dificultat per pagar el rebut de la llum o que ja estan en situació de pobresa energètica. Sense que hi hagi a dia d'avui mesures efectives que evitin els talls de subministraments de llum, aigua i calor a aquestes famílies vulnerables a tot l'Estat espanyol.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Juan Antonio Carricondo Oyonate  21 de Gener de 2017

Sempre tenen excuses!

En tant que hi hagi consells d'administració com els actuals, amb sous 'estratosférics', difícils de justificar des de una òptica mundana i social, no hi ha gairebé res a fer. Els 'executius' tenen el poder i mouen els fils per no abaixar-se els ingressos. Ignoro si, a més, es consideren bons cristians però, segur, van a les processons i actes espirituals cobrant dietes, possiblement. Han llegit mai que vol dir no tenir gaire vergonya, o gens.

Reportatges