Dilluns, 19 d'Abril de 2021

Reus Energia, compromís amb la sostenibilitat

26 de Febrer de 2021, per Carles Pellicer i Daniel Rubio
  • Rubio i Pellicer, a la sala de premsa de l'Ajuntament, en la presentació de la memòria de viabilitat de Reus Energia

    Reusdigital.cat

El Pla d’Acció Municipal 2019-2023 recull ben clarament el compromís del govern de la ciutat d’assumir els reptes que es deriven del canvi climàtic i que es recullen en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. Entre aquests reptes hi ha l’aposta per les energies verdes i sostenibles, a la qual donem resposta des de diferents àmbits: assumint, com a administració, un paper de referència per al canvi d’actituds, i un paper també proactiu, anant més enllà en la prestació de serveis públics de qualitat.

És des d’aquest doble plantejament que s’ha concretat el projecte de Reus Energia, la nova empresa municipal que comercialitzarà energia elèctrica d’origen renovable i que suposa un avenç en un àmbit en el que des de fa anys hem anat fent passes sòlides. La instal·lació i gestió de plantes solars per a l’autoconsum de les dependències pròpies, la contractació d’energia certificada d’origen 100% renovable per abastir els edificis municipals i l’enllumenat públic, o l’aposta pel vehicle elèctric, promovent-lo entre la ciutadania i incorporant-lo a la flota de vehicles municipals, en són exemples evidents.

En aquesta mateixa línia, la nova empresa, com a empresa operadora, actuarà com a lligam entre generació d’energia i consum i, sobretot, permetrà incidir en aquest canvi d’actituds fonamental per avançar amb èxit cap a la sostenibilitat: formulant una aposta per la transició cap a un model energètic més sostenible que s’estengui entre la ciutadania i el teixit empresarial, posant l’accent en els recursos renovables locals a l’hora de produir energia, i reduint tant el consum com els costos de l’energia aplicant criteris de màxima eficiència en la gestió.

Es tracta, en definitiva, de traslladar a l’àmbit energètic la mateixa voluntat de prestació de servei públic de qualitat que en el seu dia Reus va aplicar al proveïment d’aigua. L’aprovació del projecte al Ple del passat dia 19 marca el punt de partida per a la creació de Reus Energia, aquesta nova empresa municipal comercialitzadora d’energia elèctrica renovable que s’integrarà en l’estructura de Reus Serveis Municipals SA i esdevindrà, sense cap mena de dubte, una poderosa eina de promoció del canvi de model energètic i de transició a un model més sostenible i eficient.

En definitiva, una aposta perquè Reus formuli el seu futur energètic apostant per l’energia local i de KM0.

Carles Pellicer és l'alcalde de Reus; Daniel Rubio és el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient del consistori.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Cromwell  26 de Febrer de 2021

Reus Energía, empresa municipal...

L'estudi d'integració ecològic sobre la producció d'energies renovables municipals; el PAM, ha de tenir-ho previst, ja que és molt important que al segle-XXI, els anomenats gasos d'efecte hivernacle es contemplin en la seva totalitat. Un municipi com Reus, en gairebé tots els seus edificis municipals s'han de contemplar la possibilitat de ser eco-eficients, això ha de contribuir a l'estalvi per a les arques municipals, amb la rebaixa de costos que ha de repercutir en el contribuent.

La inversió, ha de ser un instrument per a la disminució de les despeses, i això passa per una pràctica de bona gestió mitjançant l'amortització dels costos. Aquí queda això ...! Cal fer la valoració econòmica, el seu impacte social, la seva viabilitat, la forma de sostenibilitat socioeconòmica que això pot representar. Gestionar els diners públics. Les empreses municipals no han de ser el mitjà per donar peu a portes giratòries, és a dir, col·locar als afins dels partits polítics amb uns sous exagerats. Tot lo contrari, el ajuntament no pot ser un instrument del gasto públic.

Reportatges