Dissabte, 08 de Maig de 2021

Superar la situació d'emergència climàtica i ambiental demana restituir un Departament de Medi Ambient capaç de fer-hi front

23 de Març de 2021, per Federació Ecologistes de Catalunya (EdC)
  • Federació Ecologistes de Catalunya (EdC) demana un Departament de Medi Ambient

    Cedida

Són moltes les veus de sectors socials, ciutadans, de defensa ambiental, ... que han manifestat la urgència de finalitzar l'anomalia que pateix Catalunya des de fa una dècada: tenir el Departament de Medi Ambient (DMA) dispersat dins dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura. Les polítiques ambientals resten subordinades al desenvolupament urbanístic (sovint especulatiu), les infraestructures de transport, energètiques, de tractament de residus, o d'una gestió dels boscos contrària a la conservació.

Aquesta anomalia ha portat a un retrocés ambiental del Catalunya en relació a d'altres països europeus i comunitats autònomes. Respon a una mentalitat obsoleta que ignora els desafiaments globals a què hem de fer front: la crisi climàtica; aturar la pèrdua de biodiversitat i la degradació de la natura; construir un nou model energètic i una economia sostenible, no especulativa ni malbaratadora dels recursos; esborrar les desigualtats; o garantir l'enfortiment democràtic i la participació ciutadana real.

Un exemple paradigmàtic: la llei catalana per la conservació de la natura, la llei d'espais naturals va ser aprovada l'any 1985, fa 37 anys!, i avui és anacrònica i no serveix per fer front als reptes actuals per a la conservació de la biodiversitat a Catalunya. Doncs aquest és el DMA que cal posar en marxa.

Un nou DMA fort en l'estructura del nou govern de la Generalitat, amb capacitat i amb totes les competències no dispersades en diferents departaments i amb capacitat i recursos per regular l'activitat econòmica i el mercat a favor de la natura, i per tant, del bé públic i de respondre les necessitats de la ciutadania. La Federació Ecologistes de Catalunya i la cinquantena d'entitats que donem suport en aquesta demanda i al manifest que l'argumenta, hem dut aquesta proposta a la consideració de les forces polítiques que estan negociant la formació del Govern.

Si bé estem obtenint respostes favorables pel que fa a la recuperació del DMA, insistim en què cal dotar-lo de totes les competències i no dispersar-les en departaments diferents (les referents a la transició energètica i el canvi climàtic per un costat i les de conservació i preservació de la biodiversitat per un altre).

Federació Ecologistes de Catalunya (EdC).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  23 de Març de 2021

Encara que hi ha inútils mentals!

Fa anys que es neguen a admetre la realitat del desgavell climàtic. En quin mon volen viure? Tan difícil es entendre les realitats que tenen damunt la taula? Qui els paga per negar unes evidències que no es poden rebutjar? Seran els propers que ens que ens poden entabanar?