Dissabte, 20 d'Abril de 2024

BASF presenta el seu full de ruta cap a la neutralitat climàtica

31 de Març de 2021, per Redacció
  • Instal·lacions de la companyia BASF

    Cedida

BASF s'està marcant objectius en el seu camí cap a la neutralitat climàtica i vol arribar a la meta de zero emissions netes per al 2050. Basant-se en els últims avenços en el desenvolupament de tecnologies de baixes emissions i lliures de CO2, l'empresa està elevant el seu objectiu a mitjà termini de 2030 per a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle: BASF vol reduir les seves emissions d'aquests gasos a tot el món en un 25% en comparació amb 2018, i això malgrat el creixement planificat i la construcció d'un gran centre Verbund al sud de la Xina. Si s'exclouen els efectes del creixement planificat, això implica retallar a la meitat les emissions de CO2 a les activitats actuals per al final d'aquesta dècada. En conjunt, BASF projecta invertir fins a 1.000 milions d'euros pel 2025 a fi d'aconseguir el seu nou objectiu climàtic, i entre 2.000 i 3.000 milions addicionals el 2030.

El 2018, les emissions mundials de el Grup BASF van ascendir a 21,9 milions de tones mètriques d'equivalent de CO2. El 1990, aquesta xifra era aproximadament el doble d'alta. La nova fita d'emissions per al 2030 representa una reducció de gairebé el 60% en comparació amb els nivells de 1990 i supera l'objectiu de -55% de la Unió Europea. “Els nous objectius climàtics reflecteixen la nostra determinació i el compromís de BASF amb l'Acord de París. El canvi climàtic constitueix el major repte de segle XXI. En conseqüència, hem d'adaptar els nostres processos i la nostra cartera de productes. Hem de accelerar ja aquesta transformació. Primer hem de centrar-nos en els passos inicials d'aquest camí, no en els últims. Per això, BASF incrementarà el seu ús d'energies renovables. I accelerarem el desenvolupament i l'aplicació de nous processos lliures de CO2 per a la producció de substàncies químiques. Amb transparència i propostes per reduir sistemàtica i progressivament la petjada de carboni dels productes BASF a tota la cadena de valor, ajudem als nostres clients en tots els sectors a reduir la petjada de carboni dels seus propis productes”, va comentar Martin Brudermüller, president del Consell d'Administració de BASF SE.

BASF reemplaçarà els combustibles fòssils amb noves tecnologies

En el centre de la transició a llarg termini cap a zero emissions netes de CO2 per al 2050 es troba l'ús de noves tecnologies, que reemplaçaran als combustibles fòssils -com el gas natural- amb electricitat procedent de fonts renovables. La majoria d'aquestes tecnologies estan sent impulsades per BASF en col·laboració amb els seus socis i es troben actualment en una fase pilot. La implementació a gran escala d'aquestes tecnologies només serà plenament factible després de 2030. Per tal d'accelerar la reducció de les emissions de CO2 abans d'aquesta data, BASF continua aplicant sistemàticament processos de millora contínua en les plantes de producció actuals. A més, l'empresa canviarà progressivament a fonts renovables per satisfer les seves necessitats d'electricitat i preveu invertir en parcs eòlics per facilitar aquest canvi.

Una de les noves tecnologies més importants que BASF està desenvolupant actualment són els craqueadores de vapor escalfats elèctricament per a la producció de substàncies químiques bàsiques com etilè, propilè i butadiè. Aquestes substàncies són els blocs constituents de nombroses cadenes de valor i són essencials per a la producció química. L'hidrogen és una altra matèria primera important per a molts processos de producció química. Per tal d'assolir una producció d'hidrogen lliure de CO2, BASF està investigant paral·lelament dos processos: l'electròlisi d'aigua disponible comercialment i la piròlisi de metà, per a la qual ha desenvolupat una nova tecnologia de procés. Un altre recurs important per augmentar l'eficiència energètica és l'ús de bombes de calor elèctriques per produir vapor sense CO2 a partir la calor residual. L'objectiu de BASF és col·laborar amb Siemens Energy per portar aquesta tecnologia a una escala industrial i emprar-la per a la recuperació de calor residual en centres sencers.

BASF preveu que aquest canvi a processos de producció climàticament neutres comportarà un brusc augment de la demanda d'electricitat en els principals centres de Grup, inclòs el major centre de producció a Ludwigshafen, en la pròxima dècada. A partir del 2035 aproximadament, la demanda d'electricitat de el Grup serà previsiblement unes tres vegades més gran que en l'actualitat.

“Això requerirà inversions per al desenvolupament i la construcció de noves plantes de producció. Un requisit per a la transformació de la producció química és la disponibilitat fiable de grans quantitats d'electricitat renovable a preus competitius. De moment, això no passa a Alemanya. Per tant, BASF projecta invertir en instal·lacions de generació d'energia renovable per a satisfer la seva pròpia demanda. Les condicions marc a nivell normatiu són així mateix essencials perquè aquesta transformació sigui econòmicament viable”, va afegir Brudermüller.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics