Dimecres, 25 de Novembre de 2020

El Port de Tarragona no ha detectat cap font d’emissió d’olors industrials dins de l’espai portuari

L'episodi vindria del mar, segons un informe d'Eurecat

26 de Maig de 2020, per Redacció/ ACN
  • Imatge d'una barca de la policia portuària

    Cedida

L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) "no té constància de cap episodi que pugui ser l’origen de les males olors" que ens els darrers dies han patit la ciutat de Tarragona i altres municipis propers, segons s'ha fet saber en un comunicat. El Port de Tarragona ha activat els seus serveis de vigilància en cadascun dels episodis a partir del moment en que ha estat informat per part del CECAT de l’existència de trucades de particulars "per queixar-se de males olors i, en cap moment, no ha detectat cap font d’emissió d’olors industrials dins de l’espai portuari".

La Policia portuària, els serveis de medi ambient del Port i els responsables de seguretat i emergències de L’APT han actuat en tot moment en coordinació amb Capitania Marítima, Salvament Marítim i el Parc Químic, per efectuar rondes de comprovació cada cop que s’han posat de manifest episodis de males olors, en tots els casos que s’ha rebut constància de trucades al Centre d’Emergències de la Generalitat de Catalunya (CECAT).

Les rondes de verificació han prestat "especial atenció" al Moll de la Química i a la zona d’Hidrocarburs, sense que s’hagi identificat cap olor ni en aquesta zona, ni en tot el recinte portuari. El divendres 22 de maig, primer dia dels episodis, la Policia portuària va reforçar les rondes de comprovació en els molls del Port de Tarragona per escatir l’origen de les olors a gas percebudes en alguns barris del Tarragona, amb resultat negatiu. L’APT també va requerir als terminalistes que informessin de qualsevol incidència que hagin pogut tenir i en tots els casos han informat que no tenien cap episodi relacionat amb les olors, fet que també es va validar in situ per la policia portuària. El dissabte 23, arran del segon episodi de males olors, la Policia portuària va tornar a fer rondes de vigilància per comprovar si les olors senyalades per la ciutadania podien tenir origen al Port. En aquest cas, el resultat també va ser cap olor detectada.

Paral·lelament, es van efectuar comprovacions a la zona de fondeig, a càrrec d’una embarcació dels serveis de Salvament Marítim, amb resultats negatius quant a olors o possibles vessaments. Aquest dimarts, la Policia portuària ha reforçat l’observació in situ amb una sortida per mar, tant pels molls en el interior del Port com a la zona de fondeig, també amb resultat negatiu. Per tant, "en tots els casos no s’ha detectat la presència d’olors industrials de cap tipus en el Port de Tarragona", s'ha assenyalat.

Incompatibilitats amb la zona de fondeig

La ubicació exacta dels vaixells en la zona de fondeig, tant en les franges horàries prèvies com en les franges coincidents amb els episodis, així com el tipus de càrrega que aquests transporten, "no és compatible amb la tipologia d'olors que s’han detectat a la ciutat de Tarragona ni tampoc no és compatible amb la trajectòria que aquestes haurien seguit", s'ha assegurat. En aquest sentit, Capitania Marítima està en contacte amb els responsables dels vaixells fondejats perquè informin de les operacions realitzades i de la constància d'olors.

Els vaixells petroliers fondejats es troben en càrrega sense necessitat d'haver de netejar tancs i, en qualsevol cas, cada operació hauria de ser anotada per escrit de manera obligatòria en un registre a bord, entre d’altres raons, per si són requerides per les autoritats marítimes, com ha estat el cas: cap dels vaixells fondejats informa sobre olors a la zona, s'ha subratllat.

A banda, aquest dimarts, l'embarcació de la Policia Portuària i les dues de Salvament Marítim, han estat fent el seguiment presencialment descartant possibles neteges no autoritzades de les bodegues dels vaixells. No obstant, a partir de primera hora del matí de dimecres, el Port de Tarragona reforçarà la vigilància de la zona marítima no portuària, desplegant un dispositiu especial de seguiment permanent, situat entre la zona de fondeig i la ciutat. 

L'episodi de males olors que es pateix a Tarragona i municipis propers des de divendres passat tindria el seu origen al mar, segons un informe elaborat per Eurecat Centre Tecnològic. Segons han apuntat fonts de l'Ajuntament de Tarragona a l'ACN, una de les hipòtesis seria que un vaixell situat davant la costa tarragonina hagi estat fent algun tipus d'operació que ha generat les molèsties. De fet, des de divendres passat, desenes de veïns han trucat al 112 queixant-se de pudor de gas o de gasolina en diferents punts de Tarragona

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics