Divendres, 19 d'Abril de 2024

El xef Nandu Jubany arrenca els primers calçots d'una temporada plena d'incerteses i marcada per les restriccions

Els productors de la IGP de Valls preveuen una bona collita, però s'encomanen a la venda a domicili i per Internet

28 de Novembre de 2020, per ACN
  • El xef, Nandu Jubany; del president de la IGP Calçot de Valls, Francesc X.Amill; i l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, en l'acte de l'arrencada dels primers calçots de la temporada a Valls

    ACN

La temporada de calçots ha donat el tret de sortida aquest dissabte a Valls amb l'arrencada simbòlica dels primers calçots. El xef Nandu Jubany ha estat l'encarregat de fer els honors de la setena edició de la Jornada Gastronòmica del Calçot-Memorial Àngel Solé. Aquest any, la campanya està marcada per les restriccions de la pandèmia. Segons els cultivadors, els principals esculls són la limitació del nombre màxim de persones en les trobades i els aforaments als restaurants. Amb tot, els productors de la IGP Calçot de Valls afirmen que la collita serà bona, malgrat que han plantat menys cebes respecte a altres anys. Agricultors i restauradors es plantegen vendre els calçots crus i cuits a domicili i per Internet.

Amb una forca, Jubany ha collit els primers manats de calçots aquest matí en una de les finques dels agricultors de la IGP Calçot de Valls. D'aquesta manera, ha començat, de forma simbòlica, la temporada calçotaire. Des de fa anys, el xef cuina la ceba dolça de "totes les maneres" possibles, però és la primera vegada que elabora croquetes. "Enamoraran a tothom, el calçot és un producte únic", ha afirmat Jubany.

Enguany, arran de les restriccions per la pandèmia, el tradicional 'showcooking' s'ha fet sense públic a Sant Roc i s'ha pogut seguir en línia a través del canal de Youtube de l'Ajuntament. Jubany ha explicat que per elaborar les croquetes cal una bona flama, llençar la primera pell de la ceba i posar-la amb llet infusionada. "Fem una bona croqueta amb la millor mantega, farina, i tirant els calçots al final amb un romesco; No descobrim la sopa d'all, però les coses més senzilles al final són les més difícils" ha completat.

La recepta està disponible per tal que tots els restauradors vallencs puguin cuinar-la i incorporar-la a la seva carta. En l'acte culinari, el xef ha estat proclamat Amic de l'Autèntica Calçotada de Valls. També han mostrat els dots culinaris els cuiners locals Tina Petrus, del restaurant El Tast, i Joan Castells, del Portal 22.

La IGP Calçot de Valls preveu una bona collita

Malgrat que han plantat menys calçots, els cultivadors es mostren optimistes i preveuen que la qualitat de la collita sigui molt bona. Segons el president de la IGP Calçots de Valls, Francesc Xavier Amill, la crisi sanitària per coronavirus els afectarà moltíssim, ja que les limitacions de mobilitat i les restriccions d'aforament perjudica el consum tant de particulars com de restauradors. "Hi creiem, però hem de tenir en compte que la calçotada és un fet social, depèn el nombre de la gent que es pugui reunir; hem de ser realistes", ha lamentat.

Per això, els productors es plantegen vendre els calçots a domicili i llançaran campanyes per xarxes socials per promoure que es cuinin calçots a les cases, tal com es va fer l'any passat. De fet, Jubany també s'ha sumat a aquesta crida: "Ens han de deixar fer, la gent ha de poder venir a Valls a fer la calçotada; Això s'estén per tot Catalunya i dona feina als productors, restauradors i al país; ens interessa donar feina i que el país tiri endavant".

La pandèmia va suposar perdre un 25% de la collita en la recta final de la temporada passada, quan es preveia una campanya de rècord, amb prop de divuit milions de calçots etiquetats com a IGP Calçot de Valls. Tot i que des de l'entitat no han volgut avançar previsions, la Cambra de Comerç de Valls xifra en més de 80 milions la producció, dels quals divuit milions es collirien a les comarques de l'Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès -inscrites a la IGP Calçot de Valls.
 
La Jornada Gastronòmica del Calçot en memòria d'Àngel Solé
 
La Jornada Gastronòmica del Calçot rep el nom de Memorial Àngel Solé per homenatjar al xef vallenc, Àngel Solé, que va morir l'any 2018 i va ser un dels grans impulsors de la cuina vallenca. Segons els organitzadors, aquesta distinció honorífica i vitalícia ha estat creada per premiar la seva trajectòria; el seu compromís amb els productes de la terra; i per l'amor que desprenia per la gastronomia i per la recerca de l'excel·lència en aquest camp.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics