La temporada de calçots ha donat el tret de sortida aquest dissabte a Valls amb l'arrencada simbòlica dels primers calçots. El xef Nandu Jubany ha estat l'encarregat de fer els honors de la setena edició de la Jornada Gastronòmica del Calçot-Memorial Àngel Solé. Aquest any, la campanya està marcada per les restriccions de la pandèmia. Segons els cultivadors, els principals esculls són la limitació del nombre màxim de persones en les trobades i els aforaments als restaurants. Amb tot, els productors de la IGP Calçot de Valls afirmen que la collita serà bona, malgrat que han plantat menys cebes respecte a altres anys. Agricultors i restauradors es plantegen vendre els calçots crus i cuits a domicili i per Internet.
Amb una forca, Jubany ha collit els primers manats de calçots aquest matí en una de les finques dels agricultors de la IGP Calçot de Valls. D'aquesta manera, ha començat, de forma simbòlica, la temporada calçotaire. Des de fa anys, el xef cuina la ceba dolça de "totes les maneres" possibles, però és la primera vegada que elabora croquetes. "Enamoraran a tothom, el calçot és un producte únic", ha afirmat Jubany.
Enguany, arran de les restriccions per la pandèmia, el tradicional 'showcooking' s'ha fet sense públic a Sant Roc i s'ha pogut seguir en línia a través del canal de Youtube de l'Ajuntament. Jubany ha explicat que per elaborar les croquetes cal una bona flama, llençar la primera pell de la ceba i posar-la amb llet infusionada. "Fem una bona croqueta amb la millor mantega, farina, i tirant els calçots al final amb un romesco; No descobrim la sopa d'all, però les coses més senzilles al final són les més difícils" ha completat.
La recepta està disponible per tal que tots els restauradors vallencs puguin cuinar-la i incorporar-la a la seva carta. En l'acte culinari, el xef ha estat proclamat Amic de l'Autèntica Calçotada de Valls. També han mostrat els dots culinaris els cuiners locals Tina Petrus, del restaurant El Tast, i Joan Castells, del Portal 22.
La IGP Calçot de Valls preveu una bona collita
Malgrat que han plantat menys calçots, els cultivadors es mostren optimistes i preveuen que la qualitat de la collita sigui molt bona. Segons el president de la IGP Calçots de Valls, Francesc Xavier Amill, la crisi sanitària per coronavirus els afectarà moltíssim, ja que les limitacions de mobilitat i les restriccions d'aforament perjudica el consum tant de particulars com de restauradors. "Hi creiem, però hem de tenir en compte que la calçotada és un fet social, depèn el nombre de la gent que es pugui reunir; hem de ser realistes", ha lamentat.
Per això, els productors es plantegen vendre els calçots a domicili i llançaran campanyes per xarxes socials per promoure que es cuinin calçots a les cases, tal com es va fer l'any passat. De fet, Jubany també s'ha sumat a aquesta crida: "Ens han de deixar fer, la gent ha de poder venir a Valls a fer la calçotada; Això s'estén per tot Catalunya i dona feina als productors, restauradors i al país; ens interessa donar feina i que el país tiri endavant".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics