El pla ImpulsDipta, el nou model de cooperació econòmica i d'assistència de la Diputació de Tarragona amb els municipis, ha encetat un nou pas per a la seva aplicació. La institució supramunicipal ha reprès les meses de concertació iniciades la setmana passada amb els ajuntaments de la demarcació, per tal d'abordar conjuntament les actuacions que el pla inclourà per cada municipi i la seva planificació a proposta dels seus respectius equips de govern. Així, en les meses s'analitzen les inversions, la planificació dels diferents programes, les assistències de cada ens local i la seva adequació al pla, i s'establirà una proposta de document bàsic de planificació definitiva.
Els primers convocats a les meses van ser els 57 municipis i entitats municipals descentralitzades, les EMD, de les Terres de l'Ebre. Alcaldes i alcaldesses del Baix Ebre, la Ribera d'Ebre, el Montsià i la Terra Alta van assistir al Palau Montagut de Tortosa, la nova seu institucional de la Diputació de Tarragona, la setmana passada. Pel que fa als 133 ens locals del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, els seus alcaldes i alcaldesses estan convocats del 17 al 27 de juny a l'edifici Síntesi de la Diputació de Tarragona. Un cop celebrades les diferents meses de concertació amb els ajuntaments i EMD del conjunt de la demarcació de Tarragona, les actuacions de cada municipi es concretaran en els 190 convenis que es preveuen signar amb els ajuntaments i EMD dels respectius pobles i ciutats. Tots aquests acords s'aprovaran en el ple de la Diputació de Tarragona del pròxim mes de juliol.
Un revulsiu per als ajuntaments
El pressupost del Pla ImpulsDipta ascendeix a 147 MEUR per a aquest mandat. En el ple de la Diputació de Tarragona del mes d'abril d'enguany es va donar llum verda a una modificació de crèdit que permetrà destinar 50 MEUR a la primera anualitat del pla. Aquest dota els municipis de recursos econòmics que permetin tirar endavant projectes o actuacions rellevants per al municipi, però també estableix àmbits d'actuació obligatoris, considerats estratègics per a la demarcació en el seu conjunt. D'aquesta manera, cada municipi haurà de destinar el 5% dels recursos que li hagin estat atorgats a través del pla a actuacions en matèria de cultura i interès ciutadà, com música, teatre, exposicions o esport entre d'altres, el 10% a salut pública, ja sigui en aigua, piscines o plagues i el 15% a actuacions per a la transició ecològica, en matèria d'eficiència energètica, de residus o prevenció d'incendis.
El Pla ImpulsDipta, han assegurat des de la Diputació de Tarragona, pretén ser un "revulsiu per a la gestió, l'organització i l'economia dels diferents municipis". En aquest sentit, han remarcat que és un model que "s'adapta al cicle inversor de cada ajuntament, i està pensat per utilitzar i rendibilitzar al màxim les quantitats que s'atorgaran a cadascun". D'altra banda, amb aquest sistema se simplificarà fins a un 75% la tramitació administrativa dels ajuntaments amb la Diputació de Tarragona.
El Pla ImpulsDipta regulador de la cooperació de la Diputació de Tarragona amb els ens locals mitjançant concertació estableix com a principis bàsics l'autonomia local, la flexibilitat territorial, el treball en xarxa, la sostenibilitat, la gestió eficient, el bon govern, la concertació i la suma d'esforços i recursos per assolir objectius comuns. El Pla ImpulsDipta, les meses de concertació, ja iniciades, i els convenis de concertació, que se signaran pròximament, són els principals instruments a través dels quals a partir d'ara es durà a terme aquesta col·laboració de la Diputació de Tarragona amb els ajuntaments de la demarcació.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics