Divendres, 19 d'Abril de 2024

La Fira Camins d'FP, un saló d'oportunitats

Aquest esdeveniment permet que els centres que ofereixen Formació Professional es donin a conèixer

06 d'Abril de 2017, per Alba Sancha
  • La fira Camnins d'FP ofereix una oferta molt variada de cicles formatius

    Alba Sancha

  • La fira Camnins d'FP ofereix una oferta molt variada de cicles formatius

    Alba Sancha

  • Les alumnes de l'Institut Pont del Diable fan una demostració de primers auxilis davant l'alcalde i altres personalitats

    Alba Sancha

  • L'acte de presentació s'ha realitzat al foyer Marià Fortuny de firaReus

    Alba Sancha

  • L'alcalde, Carles Pellicer, reconeix que aquesta és la fira més important de Reus

    Alba Sancha

  • La comitiva s'ha fotografiat amb els representants dels expositors

    Alba Sancha

  • La fira Camnins d'FP ofereix una oferta molt variada de cicles formatius

    Alba Sancha

La Fira Camins d'FP ja ha obert les seves portes. L'acte de presentació ha donat el tret de sortida a un esdeveniment multitudinari i de gran magnitud. El mateix alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assegurat que "la fira Camins d'FP és la més important de les que se celebren a Reus perquè és la que parla de futur". I, per descomptat, la gentada que omplia de gom a gom el vestíbul i el foyer Marià Fortuny de firaReus també ho ratificaven.

No només els professors dels centres, sinó també els alumnes, que voluntàriament han volgut participar, s'encarreguen de donar a conèixer la seva oferta educativa, la qual és ben variada. "Em sembla que és una gran oportunitat per demostrar com s'aprèn als centres", comenta l'alumna de l'Institut Pont del Diable, Elisabet Barrero. I a més, ho evidencia amb una mostra de primers auxilis davant l'alcalde i altres personalitats.

La predisposició dels alumnes als expositors és la millor demostració. A l'estand de l'Institut Baix Camp, els professors només supervisen i són els alumnes els que s'encarreguen de guiar a altres estudiants, i sempre des de la seva pròpia experiència. El col·legi Maria Rosa Molas també diposita la confiança en els seus alumnes que tenen molt clara la seva feina: "Volem donar informació als estudiants de batxillerat i ESO perquè s'apuntin als nostres cicles", apunta l'alumne del Maria Rosa Molas, Adrián Jiménez.

L'FP no és una formació de segona

Encara que no és un dels objectius que es persegueixen amb una fira d'aquestes característiques, la reivindicació de l'FP com a formació totalment competent té un paper clau en l'esdeveniment. Encara que és un discurs freqüent, el propi alcalde ho desmenteix: "L'FP no és una formació de segona". I professors i alumnes s'uneixen a aquesta afirmació.

El debat sobre aquest tema sempre ha estat present en l'àmbit de l'ensenyament. Hi ha persones que ho tenen clar des del principi. El professor de Formació i Ocupació Laboral de l'Institut Gaudí de Reus, Pau Lluch, assegura que l'FP "ofereix una formació molt més tècnica" i que "una persona que té clar el seu futur, sempre anirà molt més ben preparat des d'una FP".

Tot i això, altres ho han acabat entenent amb la seva pròpia experiència. L'Eloi Martorell, alumne del col·legi Maria Rosa Molas de Reus, reconeix que era una mica reticent respecte a l'opció de la FP. Ell també era dels que pensaven que una carrera universitària se situa per davant d'una FP. No obstant això, explica que amb el transcurs de la seva formació en un cicle formatiu s'ha adonat que "aprens més que al Batxillerat en l'àmbit pràctic", i a més, la preparació es dirigeix molt més cap al mercat laboral.

Així mateix, el coordinador de cicles formatius del departament d'Administració i Comerç de l'escola Joan XXIII de Bonavista, Ismael Martínez, està convençut que molta gent pensa que l'FP és una formació de segona. Fins i tot, ell va optar per fer una carrera universitària. Avui dia, assegura que "no és que ho vulgui vendre" però sí que creu en l'FP perquè "el que estàs aprenent està vinculat directament amb l'empresa". El professor defensa que aquest tipus de cicles estan especialitzats en el món laboral i amb la seva formació aprens el que realment necessites de cara al futur.

Més enllà de l'oferta de cicles

Una cosa és ben clara: l'objectiu principal de cada centre és donar a conèixer la seva oferta en cicles formatius i aconseguir alumnat. Però, molts dels representants dels instituts i escoles admeten que l'assistència a l'esdeveniment presenta altres avinenteses. Per una banda, el professor de FOL de l'Institut Gaudí, Pau Lluch, defensa l'oportunitat que ofereix aquesta fira per fer front a la inserció laboral. La finalitat seria aconseguir una "inserció plena" per a l'alumnat que estudia cicles d'FP.

Tot i això, els avantatges de la fira Camins d'FP encara van més enllà, i així ho reconeixen la majoria. Ismael Martínez, de l'escola Joan XXIII de Bonavista, explica que l'acte ofereix l'oportunitat d'estar en contacte amb altres institucions i centres. Pau Lluch té una opinió similar i reconeix que aquesta és una bona ocasió per "donar-se a conèixer en tot el territori", aprofitant que en aquesta 3a edició s'han quadruplicat el nombre d'expositors i la participació s'ha estès a tot el Camp de Tarragona. "Un esdeveniment com aquest dóna molta visibilitat als centres de cara a qui vulgui fer un cicle formatiu", apunta el Pau.

Demostracions pràctiques

L'ensenyament de cada centre queda palès, en la majoria d'expositors, amb demostracions pràctiques i dinàmiques, que en alguns casos fan partícips als assistents perquè experimentin quin tipus de preparació rebrien.

A l'estand de l'Institut Pont del Diable es realitzen demostracions de primers auxilis amb ninots simuladors de la talla d'una persona. L'expositor de l'Institut Gaudí ofereix una activitat de ball amb una cadira de rodes i altres tallers sensorials. Per una altra banda, les alumnes representants del cicle de perruqueria de l'Institut Josep Tapiró faran demostracions amb els mateixos assistents que s'apropin i s'ofereixin voluntaris.

Els joves assistents reconeixen la utilitat d'aquesta fira, especialment per aquestes demostracions pràctiques perquè "així es pot experimentar com és la feina i el grau", com explica l'estudiant Lorena Masdeu, que a més, apunta que ha trobat ofertes del que ella estava buscant.

Una altra assistent a la fira, la Houda Slimani, també valora molt positivament l'esdeveniment però incideix en què els responsables dels expositors haurien de ser més dinàmics i adreçar-se ells mateixos als estudiants.

La comitiva de benvinguda

L'acte de presentació ha estat presidit per l'alcalde Reus, Carles Pellicer; el president de la Cambra Comerç de Reus, Isaac Sanromà; el delegat de Recursos Humans i Polítiques Actives d'Ocupació de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Malràs; el president del Consell Català de la Formació Professional, Jordi Ficapal; i el delegat de Govern a Tarragona, Òscar Peris.

Posteriorment, la comitiva s'ha passejat pels diferents expositors i ha pogut gaudir de demostracions en viu. L'alcalde, Carles Pellicer, no es desprenia del seu mòbil, amb el que anava fent fotos a tots els estands. A més, molts dels representants dels centres, tant alumnes com professors, han volgut fotografiar-se amb la comitiva.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital
reusdigital.cat Reus Diari Digital
reusdigital.cat Reus Diari Digital
reusdigital.cat Reus Diari Digital
reusdigital.cat Reus Diari Digital
reusdigital.cat Reus Diari Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics