Dijous, 25 d'Abril de 2024

La recuperació econòmica no arriba encara a la demarcació, segons les cambres de comerç del territori

L'informe de conjuntura del Camp i les Terres de l'Ebre apunta cap un descens de l'atur inferior a les mitjanes de Catalunya i l'Estat

22 de Maig de 2017, per Marc Busquets
  • La presentació de l'informe ha tingut lloc aquest dilluns a la Cambra de Comerç reusenca

    Marc Busquets

La situació econòmica al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre és estable, però la recuperació no s’ha consolidat encara. Aquesta és la conclusió de l’informe que recull les dades relatives al primer trimestre d’enguany i que s’ha presentat aquest dilluns a l’empara de les cambres de comerç de Reus, Tarragona, Valls i Tortosa, representades pels seus respectius líders. “Si avaluem determinats indicadors, és evident que encara no hem superat del tot la crisi”, ha manifestat el president de la corporació reusenca, Isaac Sanromà.

Atur a la baixa, però superior a la mitjana catalana

D’aquesta manera, i a grans trets, l’informe apunta cap a la continuïtat en camps com l’ocupació, els preus o el finançament bancari. On sí s’ha registrat una lleugera millora és en l’activitat empresarial i en el comerç exterior. Un dels integrants del departament d’economia de la URV, el professor Joaquim Margalef, ha exposat que si bé l’atur ha baixat en relació al primer trimestre de 2016 (llavors era d’un 21,26% i els tres primers mesos de 2017 ha estat d’un 19,98%) encara s’és lluny de les mitjanes catalana i estatal, amb un 15,28% i un 18,75% respectivament. “El repte ha de ser situar-nos al mateix nivell que les seves mitjanes”, ha apuntat.

En aquest sentit, Margalef ha lamentat que les comarques tarragonines “no siguin capaces d’absorbir l’atur conjuntural, el que provoca que el de llarga durada augmenti”. Cal destacar, això sí, que pel que fa a l’ocupació durant el primer trimestre d’enguany el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social ha augmentat en prop de 4.000 persones, el 67,81% de les quals són del Camp de Tarragona. Les xifres lligades als autònoms, amb tot, han minvat tot i ser superior a anteriors registres en territori català.

Preus a l'alça

L’elevat atur, combinat amb la variació interanual de l’índex de preus del consum (IPC), que a casa nostra és superior al conjunt català (2,8% per un 2,5%) i al de resta de l’Estat (2,3%), determina que “en un context complicat pel que fa a la feina i on els preus són alts, el consum se’n ressent i, en conseqüència, l’activitat comercial podria patir les conseqüències a mig termini”, ha pronosticat Margalef. Els principals increments s’han produït, per cert, en transport i habitatge.

Acte seguit, el professor ha detallat quina ha estat la situació de l’oferta empresarial durant el primer trimestre. Així, Margalef ha explicat que les empreses petites i de menys de 10 treballadors han disminuït, i que tan sols les de més d’un centenar de persones (“ja ajustades per la crisi entre 2012 i enguany”, segons l’expert) han experimentat “un lleuger increment”. “S’és més productiu amb menys plantilla”, ha puntualitzat Margalef.

Prudència respecte el futur

Els dos últims aspectes tractats durant la presentació de l’informe conjuntural han estat el mercat immobiliari i el comerç exterior. “Es dona més crèdit, però no prou”, ha dit el professor. Per les dades del primer trimestre, malgrat tot, “sembla que a poc a poc el mercat de l’habitatge es reactiva”, ha afegit. En aquesta línia, ha tirat uns mesos enrere per posar l’accent en “la importància que té” que el número de pisos iniciats (454 al Camp de Tarragona l’any 2016) hagi crescut en relació a anteriors etapes (295 al 2015 i 176 al 2014). “S’ha millorat, però encara costa vendre pisos i potser per això se’n fan pocs”, ha assenyalat Margalef. El número total de transaccions immobiliàries a Tarragona va ser de 9.714 l’any passat, mentre que un exercici abans havien estat 8.287.

Sobre el paper dels bancs al mercat de l’habitatge, l’economista ha apuntat que “tenen estoc de pisos i si donen crèdit és preferiblement per treure’s de sobre tots aquests pisos”, quelcom que fa que “no se’n doni, de crèdit, per a altres activitats”. Finalment, i pel que fa al comerç exterior, s’ha subratllat que en sectors com l’alimentació o els productes energètics, les exportacions superen les importacions. Ha passat el contrari, però, a l’automoció i els béns d’equip. “L’economia creix i el nostre sector turístic va a l’alça, però la situació segueix sent insegura”, ha admès Margalef. “Hi ha manca de nous projectes i tenim un problema amb l’ocupació”, ha conclòs.

Posteriorment, i en representació de la Cambra de Comerç de Tarragona, Andreu Suriol ha declarat que “hi ha dades positives però les hem de rebre amb prudència perquè l’atur és elevat”. Des de la Cambra de Comerç de Valls, Rafael Castells ha assenyalat que “al nostre territori la temporada de calçotades ha anat molt bé i volem consolidar tot allò perdut en els últims anys”. L’últim en intervenir, i com a gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa, ha estat Francesc Minguell. “La recuperació no està confirmada”, ha dit.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics