Dijous, 25 de Juliol de 2024

La refineria de Repsol a Tarragona encara l'aturada més llarga de la seva història amb una inversió de 100 milions

20 de Setembre de 2022, per Reusdigital.cat
  • Cedida

La refineria de Repsol a Tarragona començarà aquest divendres l'aturada més llarga de la seva història, que farà que les unitats de combustibles estiguin 53 dies sense produir. Durant aquest temps, es faran actuacions per millorar la seguretat i la competitivitat, inversions per reduir emissions de CO2 i tasques de manteniment.

La companyia hi destinarà 100 milions d'euros, un cost superior al previst inicialment a causa de la conjuntura internacional i la inflació, que també han fet endarrerir un procediment que estava planificat per a l'abril i maig.

El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha destacat que l'aturada ha de permetre tenir les instal·lacions a punt per al pròxim cicle de producció de sis anys.

Durant la parada, de mitjana hi treballaran 2.900 persones, amb puntes de 3.700 treballadors. Una cinquantena de persones han treballat en la preparació de l'aturada, que comptarà amb 120 tècnics de prevenció. Per dur a terme aquestes tasques Repsol ha contractat 80 empreses auxiliars, la majoria de les quals amb seu o delegació a Tarragona.

Pel que fa als 100 milions de cost, Sancho ha apuntat que 30 seran per tasques de manteniment i 70 seran per 148 actuacions. D'aquestes, el 30% seran per millorar la seguretat i l'impacte sobre el medi ambient, un 35% aniran directament dirigides a canvis per reduir les emissions de CO2 i un 35% per millorar la competitivitat. De les referents a rebaixar la contaminació, Sancho ha quantificat que es deixaran d'emetre 33.000 tones de CO2, "l'equivalent a una població de 10.000 habitants durant un any".

El director ha reconegut que la refineria emet anualment 1 tona de CO2 a l'atmosfera, però que l'empresa està compromesa a assolir la neutralitat climàtica el 2050. "Fa anys que treballem per la descarbonització i les parades programades són cabdals per implementar inversions de millora de les instal·lacions", ha remarcat. Així, entre 2016 i 2025 el compromís de la petrolera és d'haver disminuït l'emissió de gasos d'efecte hivernacle "entre un 10% i un 12%". Per assolir-ho, "la primera palanca és reduir consums, sobretot de gas natural".

En aquest sentit, ha reconegut que "la conjuntura" internacional els ha fet accelerar la disminució d'us de gas natural i substituir-ho per "altres alternatives". Per Sancho, les inversions signifiquen "una aposta ferma i clara de la companyia cap al complex de Tarragona" per tal que segueixi sent "un referent". Entre les tasques que es duran a terme durant els 53 dies de parada hi ha la inspecció de totes les canonades, especialment una de 20 quilòmetres de longitud.

Per revisar-la a fons s'utilitzarà un aparell que calcula el gruix del tub al llarg del recorregut i avisa si hi ha alguna zona més deteriorada per tal de reparar-la i evitar fuites. Paral·lelament, a l'interior d'alguns equipaments s'hi introduiran robots per fer tasques similars. Amb tot, l'operació més complexa serà el buidatge de l'anomenada "torre de buit", en la qual s'hi haurà de fer un "remetal·litzat", que consisteix en un recobriment de l'interior de la torre d'una capa de metall que la protegirà de l'atac químic dels productes amb els quals es treballi.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges