Dijous, 03 d'Octubre de 2024

Les crítiques a la Generalitat centren el ple monogràfic de Tarragona sobre la seguretat a la petroquímica

26 de Març de 2021, per ACN/ Redacció
  • Fumeres de la petroquímica del Camp, a la posta de sol, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

L'Ajuntament de Tarragona ha celebrat per primera vegada un ple monogràfic sobre la indústria química. En la sessió d'aquest divendres hi han participat els grups municipals, entitats veïnals, socials, empresarials i la URV. No ho ha fet cap representant de la Generalitat, que s'ha endut les crítiques de tots els partits per aquest fet. El PSC, JxTgn o ECP fins i tot han demanat la dimissió del delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris. La seva absència ha fet també que el PP no assistís a la sessió. L'empresa IQOXE i l'Estat no hi han estat convidats. En els propers dies els diferents grups municipals es reuniran per redactar conjuntament unes conclusions en base als arguments dels participants.

La junta de portaveus del consistori havia convidat diferents col·lectius, entre els quals la Generalitat, a participar de la sessió. Ho va fer a partir d'una carta de l'alcalde Pau Ricomà al delegat del Govern, Òscar Peris, en la qual li demanava que proposés un representant dels departaments d'Indústria, Treball i Interior. Finalment, la Generalitat no hi ha participat i això ha generat les crítiques unànimes de partits i entitats. Ricomà ha reclamat a la delegació que es posi en funcionament una taula de treball sobre el Plaseqta i ha enviat una carta a Peris aquest mateix divendres reclamant-li una reunió en la qual també hi siguin els col·lectius que han participat al plenari.

Fonts de la delegació han apuntat a l'ACN que mantenen el compromís a parlar "de tot allò relacionat amb la indústria química i la seva seguretat" amb tots els agents. A més han avançat que en breu es posaran en marxa "unes taules de crisi per restablir la confiança de la ciutadania amb la seguretat del sector" i s'han mostrat a disposició del batlle tarragoní perquè els traslladi "les inquietuds exposades pels diferents interlocutors en la sessió plenària" i conjuntament consensuar "els espais i fòrums de treball per donar-hi resposta".

Ple sense novetats

La sessió ha començat amb un minut de silenci en record a les tres víctimes mortals de l'explosió d'IQOXE, el 14 de gener de l'any passat. Uns fets que van ser els desencadenants que s'hagi dut a terme el ple monogràfic. Les intervencions, tant dels partits com de les entitats, han anat en la línia que ja havien exposat des de l'explosió. El format del plenari, amb un únic torn per a les entitats convidades i dos per a cada partit, no ha permès que es generés cap debat. Prèviament, els grups polítics havien pogut adreçar preguntes per escrit als convidats, que en més o menys mesura han respost durant els seus torns.

La intervenció més contundent l'ha feta Justo Velilla, responsable de la junta de seguretat de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT). D'entrada, ha carregat contra els partits del plenari. "Quan vaig llegir les preguntes que ens han adreçat vaig pensar que se'n foten de nosaltres. Cada vegada que ens assentem amb vostès ens diuen el mateix. Ja hem respost a tot el que ens han preguntat", ha etzibat. Als dirigent d'IQOXE, directament els ha engegat "a la merda". "No han fet res, no han invertit en res. Han donat diners a les famílies condemnades a recordar per sempre el 14 de gener perquè els obliga la llei. El mínim seria que demanessin perdó", ha afirmat. A més, ha afegit: "recuperar la confiança serà molt difícil. Cap veí de Tarragona assumirà que per viure al costat de la petroquímica qualsevol dia a qualsevol hora pot perdre la vida".

L'altra representant veïnal de la sessió ha estat Loli Gutiérrez, presidenta de l'Associació de Veïns de Bonavista. Gutiérrez ha recordat el "caos per la desinformació i desatenció" que van viure el dia del sinistre a IQOXE i ha carregat contra les administracions, "que han posat el focus en l'empresa i han evitat les seves responsabilitats". Amb tot, ha apuntat que la companyia "ha complert" amb els veïns de Bonavista per haver-se fet càrrec dels desperfectes causats als immobles. I ha qüestionat: "Què passaria si ara tornés a passar? Pràcticament el mateix", ha lamentat per referir-se a les escasses coses que han canviat des d'aleshores.

En una línia similar s'han expressat els sindicats. Des d'UGT, Moisés Fortuny, ha assegurat que en contra del que s'afirma des de molts àmbits, "no hi ha hagut un canvi de paradigma" arran de l'explosió d'IQOXE. "Cal legislar. Les indústries donen riquesa però ens hem d'assegurar que siguin segures", ha apuntat. També ha reclamat més coordinació entre les empreses en situacions d'emergències: "No pot ser que IQOXE estigui en alarma i les del costat no tinguin informació i continuïn produint amb normalitat". Pel secretari general d'indústria de CCOO Indústria a Tarragona, José Martín, ha posat de manifest la "tendència preocupant" del polígon, amb cinc treballadors morts en poc més d'un any. A més, ha indicat que "la seguretat és vital per la continuïtat de la indústria química".

Proposta de congrés

La rectora de la URV, María José Figueras, ha destacat el compliment de les mesures de seguretat per part de la indústria química i s'ha ofert per impartir formacions a la ciutadania, així com també per crear un màster "que sigui referent internacional" en seguretat industrial. També ha ofert al plenari organitzar un congrés sobre diferents aspectes vinculats a la química i a la seguretat en el qual es puguin exposar les diferents investigacions que es duen a terme des de la universitat en aquests àmbits. La proposta ha estat ben rebuda pels assistents.

Entre aquestes n'hi ha en referència a la contaminació ambiental del territori, la comunicació en situacions de crisi o en l'impuls d'energies renovables. També s'ha comentat que no s'ha fet mai un estudi epidemiològic de la població del Camp de Tarragona però que aviat se'n farà un sobre fertilitat.

La qualitat de l'aire ha estat un altre dels aspectes que més s'ha tractat. Hi han incidit especialment les entitats ecologistes. El president del Gepec, Xavier Jiménez, ha afirmat que el núvol que es va crear arran de l'explosió a IQOXE "va ser tòxic", contràriament al que ha assegurat sempre l'administració. També ha lamentat que actualment la companyia "té els mateixos requeriments de seguretat que el dia de l'accident".

Per la seva banda, Adrià Pallejà, de la Plataforma Cel Net, ha defensat que no hi ha dades per afirmar que la qualitat de l'aire no és bona, tal com apunten el departament de Territori i les químiques. "La xarxa de qualitat de l'aire de la Generalitat és obsoleta", ha sostingut i ha remarcat la importància de fer estudis independents perquè fan que les companyies s'autoregulin. També ha titllat de "fracàs absolut de l'administració" la Taula de la Qualitat de l'Aire impulsada per la Generalitat.

Tanmateix, el responsable de l'àrea de recerca de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), Emilio Palomares, ha defensat la seguretat a les empreses químiques i ha indicat que "són les primeres que no volen que hi hagi accidents". De tota manera, ha reconegut que hi ha aspectes millorables, com ara soterrar els magatzems d'òxid d'etilè i ha instat a aprofitar les noves tecnologies.

Els darrers convidats en intervenir han estat els representants de les empreses. Tant l'Associació d'Empreses de Serveis de Tarragona (AEST) com l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), han posat en valor l'impacte econòmic que genera la química al territori, així com les bones condicions laborals i la formació dels seus treballadors. També han mostrat dades que reflecteixen que el seu sector és el que té una sinistralitat laboral més baixa.

El ple l'han tancat els grups polítics. Els partits han destacat la necessitat d'incrementar la seguretat a la indústria química, tant amb més inversió per part de les empreses com amb canvis legislatius. "No hi pot haver dilema entre els 11.000 llocs de treball i la riquesa, o la qualitat de l'aire i la sensació de seguretat dels veïns. Sense seguretat no volem l'activitat, i les volem totes dues", ha remarcat el portaveu d'ERC, Xavier Puig. Majoritàriament les formacions també han posat de relleu la importància de la indústria química pel territori i no s'han estalviat crítiques a la Generalitat per la seva gestió en la crisi de l'explosió ni per la "falta de sensibilitat" cap a Tarragona per no dotar de més recursos el Plaseqta.

 

 

 

 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  27 de Març de 2021

No sembla bé a gaire bé ningú!

Si no volen fer res per eliminar les cremacions de les torxes diàries no podem dir res més que el futur és negre o gaire bé.

Reportatges