Diumenge, 03 de Març de 2024

Municipis de l'Alt Camp es blinden davant l'allau de parcs eòlics i horts solars

Puigpelat, amb una subestació elèctrica, esdevé un dels municipis més llaminers per a les promotores

25 d'Octubre de 2020, per ACN
  • La subestació elèctrica de Puigpelat (Alt Camp), d'un camp de vinyes al costat, i del poble al fons

    ACN

Municipis de l'Alt Camp es blinden davant l'allau de de parcs eòlics i horts solars. Els ajuntaments, donada la manca d'una planificació a nivell de país, han optat per protegir-se de la multitud d'ofertes que els arriben sobre la taula i han suspès la concessió de llicències durant un any. Puigpelat, Alcover, els Garidells o la Secuita són alguns d'aquests pobles que ja ho han aprovat i n'hi ha d'altres que ho estan treballant. A Puigpelat, un dels termes més petits de la comarca, però amb una important subestació elèctrica, s'ha rebut un gran volum de peticions i consultes. "No estem en contra de les renovables, però hem volgut posar un aturador per analitzar on podrien anar i on no", diu l'alcaldessa de Puigpelat, Marta Blanch, a l'ACN. Primer els va sorprendre tant d'interès per instal·lar parcs al municipi. Però la sorpresa inicial es va anar convertint en inquietud. És per això que s'ha decidit suspendre, pel termini d'un any en sòl no urbanitzable, la tramitació de plans especials urbanístics, de projectes d'actuació específica, l'atorgament de llicències d'edificació, d'instal·lació o ampliació d'activitats o usos i d'altres autoritzacions municipals connexes per a la implantació o ampliació d'instal·lacions de producció d'energies renovables de més de dues hectàrees d'extensió.

"En definitiva, volem posar ordre allà on tenim potestat, que és el nostre municipi", declara Blanch. "Ens han arribat propostes per col·locar plaques a mig terme municipal, no ho podem fer de pressa i corrents, de qualsevol manera, cal una planificació per veure com ho fem i com ho distribuïm, hi ha llocs on potser sí es podrien fer coses i hi ha llocs que s'han de preservar", afegeix l'alcaldessa. A més, a Puigpelat, tenen en ment tirar endavant un projecte propi per a ser municipi autosuficient. Volen generar i consumir la seva pròpia energia.

Alcover limita a les 3 hectàrees

A Alcover, el segon municipi més gran de l'Alt Camp, també es va aprovar per unanimitat la suspensió de llicències a fi de bloquejar la implantació d'instal·lacions superiors a les tres hectàrees i també les situades a menys d'un quilòmetre d'altres instal·lacions de producció d'energia a partir de fonts renovables. Aquestes especificacions són per garantir que finques de pagesos en desús puguin tenir instal·lacions i, alhora, que a empreses multinacionals no els resulti "llaminer" instal·lar-se al municipi.

"No és cap prohibició, és una suspensió temporal; fins que tot això no es reguli, s'han de suspendre les llicències; tal com marca ara la llei d'Urbanisme, es podrien col·locar parcs a qualsevol lloc del nostre terme, sense tenir en compte el pla territorial ni les afectacions en les zones protegides -pel PEIN i la Xarxa Natura 2000-; i això no ho podem permetre; cal regular que puguin venir empreses, però sempre dins d'una racionalització", argumentava l'alcalde Robert Figueras en el darrer ple ordinari.

El blindatge en altres municipis

La necessitat de blindar-se és compartida entre municipis del territori tarragoní. Els Garidells, a l'Alt Camp, la Secuita, al Tarragonès, o Santa Coloma de Queralt, la Conca de Barberà, són altres poblacions que també modifiquen el seu planejament a fi de protegir-se davant el massiu interès d'energètiques. N'hi ha d'altres que hi estan treballant. Els ajuntaments coincideixen en què no estan en contra de les energies alternatives, però consideren que falta un "posicionament clar" i que per això als municipis no els queda altra que posar el fre.

Les directrius del DARP: protegir els espais d'interès agrològic

Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca es fa valer el sistema de classes de capacitats agrològiques per preservar els cultius de major valor -per alta productivitat o singularitat del producte- i prohibir-hi la creació de parcs. Així, els inclosos en la categoria 1 i 2 queden protegits pel seu alt interès agrològic. Representen un 30% de la superfície cultivada del país. En les subclasses 3 i 4, la implantació de renovables queda limitada en superfície -diferenciant entre secà o regadiu. De la categoria 5 a la 8, no hi ha cap limitació.

Aquest mapa sobre la morfologia del sòl esdevé un instrument de regulació, més enllà dels criteris paisatgístics del Departament de Territori i Sostenibilitat, arran el nou decret de renovables aprovat el novembre passat. "Sovint els terrenys que més serveixen per a l'agricultura també són els que desperten major interès entre les promotores per a instal·lar-hi plaques solars perquè són planers i ben ubicats; cal protegir els conreus catalans i amb el covid-19 això s'ha fet més evident que mai", conclou el director territorial, Àngel Xifré.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics