Dissabte, 20 d'Abril de 2024

500 casos detectats cada any de càncer de pulmó a la demarcació justifiquen el monogràfic de la 4a Jornada d'infermeria oncològica

30 d'Octubre de 2019, per Jordi Siré
  • La jornada s'ha presentat aquest dimecres

    Jordi Siré

Fins a 500 casos detectats a la demarcació de Tarragona anualment (5.000 arreu de Catalunya) justifiquen la dedicació de la 4a Jornada d'infermeria oncològica de Tarragona i Terres de l'Ebre al càncer de pulmó. "És el segon més freqüent entre els homes després del de pròstata", explicava aquest matí el doctor Josep Gumà, director de l'Institut d'Oncologia de Catalunya Sud de l'Hospital universitari Sant Joan de Reus.

En roda de premsa de presentació d'aquesta cita bianual que es va celebrant des del 2013, afegia que aquest càncer "afecta una dona per cada quatre homes. Però mentre entre aquests darrers es va estabilitzant, la incidència pel que fa a les dones creix un 5% anual". Per la seva banda, Imma Grau, directora d'Infermeria del centre hospitalari i coordinadora de la jornada, xifrava la previsió d'assistència a la jornada (a cavall del 7 i del 8 de novembre amb l'auditori de l'Hospital com a sala d'operacions) en "prop de 180 professionals", entre diplomats d'infermeria, tècnics auxiliars en cures d'infermeria, tècnics especialistes de farmàcia i tècnics especialistes en radioteràpia. "La intenció és compartir experiències entre els professionals del territori i dels diferents àmbits assistencials", comentava.

Un establiment de "vies de comunicació fluides i recíproques" que en aquest cas tenen com un dels reptes a exposar "els darrers tractaments efectius sorgits en els darrers anys en els pacients d'aquest càncer un cop la cirurgia no ha estat una solució". Segons Gumà, "aquests nous tractaments tenen toxicitats diferents i és important que les infermeres estiguin preparades per a reconèixer-les i fer-los front". Amb el benentès que "un metge mal coordinat amb una infermera valen per 1,5, mentre que ben coordinats valen per tres", Grau explicava el perquè del lema escollit, 'Càncer de pulmó: respirem Junts'. "Pensem que és necessari empoderar tant als pacients com a les seves famílies, i els professionals volem fer-los veure que respirem conjuntament amb ells".

La cita comptarà amb taules rodones i tallers. Entre les primeres es tractaran temàtiques que abasten des de la prevenció fins al diagnòstic i tractament quirúrgic, la quimioteràpia i radioteràpia; el paper de la infermeria en els tractaments innovadors i com conviure amb el càncer de pulmó. En aquest darrer cas es presentarà la nova unitat de dermocosmètica creada amb voluntaris per donar suport als pacients de l'hospital reusenc. I, de fet, aquest serà un dels tallers organitzats el dia, juntament amb el de dolor neuropàtic (es farà un recordatori de les noves teràpies com el pegat de capsaïcina) i el de sistemes de drenatge pleural.

Finalment el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, també ha intervingut en la roda de premsa per defensar la mateixa línia argumentaria que l'expressada durant el plenari de la setmana passada. "Activitats com les d'aquesta jornada posen en relleu el lideratge de l'hospital en alguns temes. El lideratge és una actitud i no és mesura no pel volum de recursos que es gestionen, i aquesta actitud ha estat sempre un tret definitori de la nostra ciutat".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics