Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Aigua, l’element imprescindible

05 de Juny de 2018, per Isabel Martínez
  • Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) del CAT

    Reusdigital.cat

Lluny de ser una obvietat, l’afirmació “l’aigua és vida” planteja un dels majors reptes que la nostra societat ha d’afrontar al llarg del segle XXI perquè sense la cura d’aquest element el nostre desenvolupament i la subsistència de la vida està condemnat. Per aquest motiu, la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, és una bona excusa per reclamar major conscienciació ciutadana en l’ús d’aquest element tan escàs, fer balanç dels consums realitzats els darrers 365 dies i conjurar-se per afrontar les millores pendents al nostre territori en aquest camp ja sigui en l’àmbit de la gestió, l’estalvi o el canvi d’hàbits.

Partint de la base que la nostra àrea demogràfica i econòmica depèn majoritàriament del minitransvasament de l’Ebre aprovat fa gairebé quatre dècades, els usuaris d’aquesta concessió -siguin indústries o consistoris- han de ser conscients de la necessitat d’un plus d’esforç per administrar aquest bé amb eficiència, racionalització i sense cap tipus de malbaratament. De la seva banda, els administradors han de tendir a fomentar la pedagogia entre els usuaris i a trobar les millors solucions adaptant-se a les transformacions legals i mediambientals que es puguin produir al llarg del temps. L’aigua resulta un bé tan imprescindible per la vida que no es pot fiar la seva demanda al creixement econòmic, a les cícliques sequeres o als desitjos d’uns pocs interessos sinó que cal treballar sempre per un ús responsable, ponderat i sostenible. Fer-ho abans que es presentin els hipotètics problemes pot generar consensos més amplis i evitar conflictes innecessaris. 

Aigua dolça, aigua salada

En un terreny estrictament mediambiental, el compromís amb l’aigua ho és també amb les futures generacions que sense una actuació responsable des del present ho tindran més difícil en un context que juga a la contra. Fa escasses setmanes es va presentar públicament una hipòtesi científica de com l’escalfament global pot afectar a la nostra àrea, un escenari que ha de servir de reflexió i de transformació de les nostres actuacions en els màxims terrenys possibles però especialment en el de l’aigua. Específicament, la jornada del Dia Mundial del Medi Ambient enguany s’ha plantejat al voltant de la sensibilització sobre la contaminació del mar i l’escalfament global, un compromís en què la ciutadania té molt a dir gràcies a la possibilitat d’evitar el consum de plàstics i productes derivats d’ell. Tenim molt a prop un espai únic com és el delta de l’Ebre i un litoral magnífic que convé cuidar per evitar la seva degradació mediambiental. Un any més, sensibilitzar-se sobre l’estat de l’aigua dolça i la salada a la nostra àrea i, en conjunt, al planeta no ha de ser esforç ni una flor que fa estiu sinó una tasca desenvolupada des del 5 de juny fins el següent. I, de nou, tornem-hi a començar. És possible, ho hem de fer possible.   

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics