Dijous, 25 d'Abril de 2024

El carrer dels Jueus de Sarral

La seva amplada mínima és tan sols de 57 centímetres

21 de Juliol de 2019, per M.B.
  • Una imatge del carrer dels Jueus, a Sarral

    Agència catalana de Turisme

Si dies enrere us vam parlar del carrer de les Abraçades, de Vimbodí i Poblet, com un dels més estrets del país i de l'Estat, cal saber que sense sortir de la comarca de la Conca de Barberà trobarem, en efecte, la via que pot presumir de ser la més angosta de tota la geografia espanyola. El carrer dels Jueus és un dels reclams d'aquesta vila, situada a la dreta del riu de Vallverd. Pel que fa a les seves característiques, s'assenyala que la seva amplada mínima és tan sols de 57 centímetres. La visita, per tant, és obligada. 

Petita comunitat jueva

Situat entre la plaça de l'Església i el carrer Major del municipi, i per la seva singularitat, la tradició popular va fer que el carrer es retolés sota la denomació del carrer dels Jueus. I és que a Sarral hi va haver una petita comunitat jueva, en l'època medieval. La proximitat amb Montblanc i amb Santa Coloma de Queralt, importants centres d'afincament jueu, el seu significat pes demogràfic i la bona comunicació amb el camí entre Tarragona i Lleida són motius que van poder induir a algunes famílies jueves de l'època a instal·lar-se al poble, tal i com es recull al web Tinet.cat, en el seu apartat de Turisme i Patrimoni.

L'estret carrer, que data dels segles XIII-XIV, compta amb uns petits arcs apuntats que el travessen, com a peculiaritat. Una de les parts va ser bastida de nou, quan es va enderrocar l'any 1983. Finalment, i com a curiositat històrica, cal assenyalar que a Sarral també hi va haver una jueria, modesta, que va ser l'apèndix de l'aljama de Montblanc. La documentació que es conserva, de cap al 1370, revela la tasca de dos cirurgians: Astruch i Abraham dez Portell. Amb tot, la cota demogràfica a la vila no va ser prou com per formar un call, i la comunitat jueva de Sarral va dependre de la Col·lecta de Barcelona.

Altres atractius

L'excursió a Sarral, però, preveu altres atractius. El municipi, cor vinícola i artesà de Catalunya, permet la seva descoberta a través de rutes a peu o en bicicleta. La més cèlebre, la del vi i de l’artesania, és un itinerari planer que us farà conèixer de primera mà aquests dos pilars històrics. Amb milers d'hectàrees de vinya, i les pedreres d'alabastre que, des de segles, han estat font de riquesa i també d'inspiració del poble, el paisatge us seduirà. 

A banda, Sarral compta amb l’únic Museu d’alabastre del nostre país, un espai on el visitant pot experimentar amb aquest mineral translúcid de tanta història. Al nucli antic, al seu torn, hi podreu visitar l’església parroquial de Santa Maria, temple barroc que compta amb un frontispici impressionant i un dels campanars més alts de la contrada. Dins del pati rectoral, a més, s'hi pot admirar la peça escultòrica més valuosa del patrimoni artístic sarralenc: el timpà romànic, de finals del segle XIII. 

A un quilòmetre de la població, i per cloure la visita, els veïns tenen en l'ermita dels Sants Metges, un santuari modern de 1970, un espai de lleure força freqüentat. El temple, per cert, aprofita l'absis gòtic del segle XIV, tot convertint-se en una de les icones locals. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics