Dijous, 28 de Març de 2024

Unes quantes recomanacions culturals per gaudir del cap de setmana

29 de Gener de 2021, per Redacció
  • Un fotograma de 'L'ofrena', la recomanació cultural de Marc Busquets per al cap de setmana

    'Catalan films'

Com cada cap de setmana, els periodistes de Reusdigital.cat us fem un seguit de recomanacions culturals de les quals podeu gaudir a casa o allà on sigueu. Us parlem de cinema, de música o de literatura, segons com, que ens ha marcat, que ens acompanya i que volem compartir amb vosaltres a la recerca de bons moments. 

Som-hi?

Marc Busquets recomana la pel·lícula 'L'ofrena'

Dirigida per Ventura Durall, som davant d'una d'aquelles pel·lícules que arrisca i experimenta i que no cedeix gaire concessions a l'espectador. Història tràgica sobre el passat i la voluntat que alguns poden tenir de reescriure'l, sigui perquè es busca el perdó o perquè no s'ha pogut fer net, a 'L'ofrena' s'hi exposa el retrobament d'un primer amor traumàtic i d'un enigma (que no revelaré) on la culpa i les obsessions hi tenen molt a veure. 

Amb algunes irregularitats a la seva trama, a 'L'ofrena' brillen especialment els seus intèrprets. Àlex Brendemühl (qui ja va rodar amb Durall a 'Les dues vides d'Andrés Rabadán', el 2008) és capaç d'imprimir la tristesa de qui ha assumit errors i culpes i busca la redempció; capítol a banda mereix l'esplèndida Anna Alarcón, qui s'entrega en cos i ànima a un personatge destruït d'un inici potser sense ni tan sols saber-ho. La tercera en discòrdia és Verónica Echégui. 

'L'ofrena' és disponible a 'Filmin'.

Alba Cartanyà proposa llegir 'Indestructibles', de Xavier Aldekoa 

'Indestructibles' (Columna Edicions, 2019) de Xavier Aldekoa és un llibre sobre "homes i dones que ho intenten", sobre "protagonistes actius de les seves vides que es revolten davant del destí", en definitiva, sobre persones com nosaltres. El periodista recorre alguns paísos del continent africà, com Sierra Leone, Líbia, Sud-Àfrica o Etiòpia, per donar-nos lliçons constants de vida a través de les històries, vivències i pensaments de diferents protagonistes.

L'obra es divideix en una vintena de relats breus, i aborda qüestions com la crisi de l'èbola, la maternitat, la solidaritat, els anhels dels més joves, l'espiritualitat, o les relacions. De lectura amena i contingut imprescindible. 

portada_indestructibles_nuria-pares-sellares_201812191538.jpg

Isabel Martínez recomana la minisèrie 'Press' 

Dos diaris britànics rivals, 'The Herald' i 'The Post', i dues maneres d’entendre el periodisme, la del director interpretat per Ben Chaplin, i la de la reportera Charlotte Riley, posen cara als canvis que aquest ofici està vivint al segle XXI, especialment al món de la premsa escrita.

Escàndols, groguisme, ús del sexisme per vendre més diaris... Els personatges es mouen en un ambient en què una decisió poc ètica pot portar-te a un camí exitós però sense retorn dintre de la professió.

Un retrat del quart poder, els seus interessos econòmics i dels seus protagonistes en què res acaba sent completament blanc o negre. Amb la curiositat de comptar a David Suchet (Poirot) entre els seus intèrprets, 'Press' és una minisèrie de sis episodis, feta el 2018 i emesa a la 'BBC'. És disponible al catàleg de 'Filmin'. 

Marià Arbonès proposa passar una bona estona amb el disc ‘Construção’, de Chico Buarque

En aquest repàs de discos publicats fa 50 anys incloc l'àlbum ‘Construção’, de Chico Buarque (Rio de Janeiro, 1944). El 1971, aquesta figura de la cultura brasilera (cantautor, compositor, escriptor i actor) va publicar l'àlbum ‘Construção’, considerat una obra majúscula. Buarque va preparar l'àlbum mentre es trobava exiliat a Itàlia i en el seu retorn al Brasil. 

Està format per 10 cançons que contenen una gran força poètica i lírica (per exemple, ‘Valsinha’ i ‘Desalento’), així com, en la majoria de peces, crítiques al govern brasiler del moment i referències als problemes socials d'aquest país (per exemple, ‘Deus lhe pagre’ i ‘Construção’). També hi ha una versió de ‘Gesubambino’, de Lucio Dalla i Pallottino, que rep el nom de ‘Minha história’, i altres belleses com ‘Cotidiano’ i ‘Samba de Orly’. El disc és tot un caleidoscopi de sensacions. 

Trio aquesta última cançó per al vídeo. ‘Samba de Orly’ és una peça que Buarque va escriure per l'enyorança del seu país. Es tracta d'una cançó de samba escrita després de veure el seu amic Toquinho anar d'Itàlia al Brasil, carregat de nostàlgia. Originalment, s'anava a dir ‘Samba do exílio’, però la censura el va obligar a canviar-ne el títol i alguns versos. En la seva creació també hi van prendre part Toquinho i Vinicius de Moraes.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics