Dijous, 28 de Març de 2024

Condemnen l'Ajuntament de Vila-seca a indemnitzar un veí per no actuar davant l'excés de soroll d'una discoteca

El jutjat contenciós ordena insonoritzar l'establiment d'oci perquè admet que vulnera els drets fonamentals dels veïns

03 de Desembre de 2020, per ACN
  • Passeig de Pau Casals a la Pineda

    ACN

El jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona ha ordenat a l'Ajuntament de Vila-seca que actuï urgentment davant les molèsties ocasionades als veïns per la discoteca Pacha La Pineda i que ordeni una completa insonorització del recinte. En una sentència a què ha tingut accés l'ACN, la jutgessa estima el recurs presentat per un veí proper a la discoteca, el qual al·legava que la superació dels límits acústics marcats per la normativa, a més dels desordres, baralles i escàndols al carrer fins a altes hores de la matinada, vulneraven diversos drets fonamentals. El contenciós li ha donat la raó i constata "l'absència d'esforços adequats" per part de l'administració, que haurà d'indemnitzar el perjudicat amb 5.000 euros.

En el recurs presentat, veïns del carrer Amadeu Vives es queixaven que els sorolls eren incompatibles amb el descans nocturn. Denunciaven que la discoteca no respectava l'horari de tancament, no impedia el consum de begudes al carrer i que tampoc no evitava l'acumulació de persones fora el local, fins a les set del matí.

Els demandants relataven que havien denunciat la situació a l'Ajuntament i a la Policia Local en diverses ocasions i que davant la seva "passivitat" van encarregar un informe pericial que concloïa que els sorolls procedents de la discoteca, de fins a 70 dB, superaven "greument" els nivells màxims sonors previstos per la normativa.

Un cop escoltades les versions dels demandants i de l'Ajuntament, la jutgessa ha estimat parcialment el recurs contenciós administratiu presentat contra la inactivitat en el control i correcció de la contaminació acústica procedent de la discoteca Pacha, i ha confirmat que l'establiment ha vulnerat els drets dels veïns.

La sentència constata també que "la inactivitat municipal en aquest cas és extraordinàriament perllongada en el temps", atès que la discoteca té llicència des del 1995, i conclou que la contaminació acústica produïda per la discoteca i la permissivitat de conductes irreverents dels seus clients, vulneren els articles 15 i 18 de la Constitució espanyola.

La jutgessa raona que "el reconeixement de l'oci no ha sigut obstacle perquè els tribunals reconeguin la prevalença del dret al descans, a la tranquil·litat, al gaudi del domicili com lloc aliè a les immissions molestes, davant el dret a l'oci i les seves diferents manifestacions". I afegeix: "No es tracta d'acabar amb les festes, però si de posar-los límits, de regular-les, de manera que el seu exercici s'efectuï de la manera que menys perjudiqui a tercers".

La sentència subratlla també que l'interès particular no ha de cedir davant el general, ja que les reunions o festes que es fan a la discoteca poden celebrar-se, diu, sense causar molèsties als veïns. Alhora, insisteix que l'Ajuntament "hauria d'haver exercit el control adequat perquè s'haguessin respectat els nivells de soroll permès".

Per aquest motiu, ordena a l'Ajuntament que adopti, com més aviat millor, "totes aquelles actuacions i resolucions oportunes perquè cessin les immissions, a fi de preservar els drets fonamentals" i que procedeixi a ordenar una completa insonorització de la discoteca Pacha i el seu recinte.

Pel que fa a la indemnització reclamada, de 5.000 euros per danys morals, la jutgessa no ha considerat procedent atorgar-la a la comunitat de propietaris, però sí a un dels veïns "pel patiment sofert arran de la inactivitat de l'Ajuntament arran de les queixes presentades reiteradament, i la documental clínica i les factures aportades per a afrontar les despeses d'insonorització de l'habitatge".

L'advocat del demandant, Joaquim Martí, ha valorat a l'ACN que cal que l'oci nocturn sigui compatible "amb els drets dels veïns de poder viure a casa seva i descansar-hi". A més, ha subratllat que els ajuntaments, quan atorguen una llicència d'activitat, tenen "l'obligació" de supervisar-la i que no es cometin infraccions. "Per això la jutgessa condemna l'Ajuntament per inactivitat", ha insistit Martí, especialitzat en la defensa de litigis per sorolls.

L'Ajuntament acata la sentència i garanteix que actuarà

Per la seva banda, fonts municipals han explicat a l'ACN que l'Ajuntament assumirà la resolució judicial i que no hi presentarà recurs. El consistori de Vila-seca també ha garantit que exigirà a la discoteca Pacha que incorpori totes les mesures requerides en la sentència dictada pel jutjat contenciós administratiu el passat 11 de novembre.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics