Divendres, 29 de Març de 2024

El 14è Cicle de memòria de tardor de Cambrils se centra en la retirada i exili de 1939

Es farà del 21 de setembre al 21 d'octubre

19 de Setembre de 2019, per Redacció
  • Imatge del port de Cambrils, el 1939

    Arxiu municipal de Cambrils

El 14è Cicle de memòria de tardor de Cambrils investigarà i divulgarà la retirada i exili de 1939, les seves causes i les seves conseqüències. L'alcaldessa, Camí Mendoza; la regidora de Cultura, Cinta Ballésté; el director del Museu d'Història, Gerard Martí, i el responsable de l'Arxiu municipal, Pedro Otiña, han presentat les activitats programades entre el 21 de setembre i el 21 d'octubre. A més de les activitats de difusió, el cicle obrirà noves línies de recerca al voltant d'aquest episodi històric i la recuperació de la memòria de les persones de la vila marinera que van patir la repressió.

En aquest sentit, el Museu d'Història i l'Arxiu municipal treballen per seguir la pista de dos cambrilencs que van acabar en camps de concentració a Alemanya i per estudiar a fons les memòries inèdites de Joan Viladrich, cedides per la família Vidal-Barraquer. La 14a edició del cicle es dedica a la retirada i exili coincidint amb la commemoració dels 80 anys del final de la guerra civil, precedit a Catalunya per la cruenta batalla de l'Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938. 

Les tropes franquistes van arribar al Camp de Tarragona ràpidament. Baixant de Montbrió, van ocupar Cambrils el 15 de gener de 1939. Aquí s'hi havien refugiat durant tot el conflicte, prop d'un miler de persones procedents de Madrid, Andalusia, País Basc, Astúries, País Valencià, Terres de l'Ebre i l'Aragó. Aproximadament un terç eren nens i nenes menors de 14 anys. La seva arribada va ser progressiva d'acord a l'avanç del front de guerra. La tragèdia, aquell gener de 1939, va ser gran quan milers de persones es van trobar la frontera francesa tancada. A final de mes es va permetre el pas de dones i nens. A principis de febrer ho van fer els ferits i malalts.

S'estima que el 6 de febrer de 1939 havien passat pel pas fronterer del Pertús 50.000 soldats republicans. A la tarda del dia 9 de febrer les tropes franquistes ja controlaven la frontera. A partir d'aquell moment tots els passos pirinencs quedaven tancats per les tropes franquistes i qualsevol fugida hauria de ser clandestina. El cicle de memòria de Tardor està organitzat conjuntament el Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu municipal, en coordinació amb l'àrea de Cultura de l'Ajuntament.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics