Diumenge, 29 de Setembre de 2024

El CAT cedeix el polvorí de Leticia a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

L'alcalde del municipi destaca les potencialitats turístiques que s'obren, amb l'establiment de rutes relacionades amb la Guerra Civil

18 d'Abril de 2016, per Isabel Martínez
  • El CAT ha cedit les instal·lacions a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

    José Carlos León/ El Punt Avui

  • L'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, a l'entrada del polvorí

    José Carlos León/ El Punt Avui

  • José Carlos León/ El Punt Avui

En el marc d’un acte simbòlic, el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha cedit a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant l’ús de part d’una finca al Coll de Balaguer on es troba un polvorí de la Guerra Civil. La cessió d’ús en benefici del consistori del municipi del Baix Camp afecta a l’antic polvorí de Leticia que formava part de la línia de defensa 2 de la República, que es va construir entre l’abril i el desembre de 1938. L’acte de lliurament de les claus s’ha produït entre el president del CAT, Antoni Huber, i l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia.

Durant el seu parlament, Huber ha destacat que l’obra que ha permès netejar i adequar l’espai perquè sigui visitable ha estat de “molta qualitat i respectuosa de forma notable” amb l’entorn. Així mateix, ha assegurat que és una “aportació material” que s’integrarà en “l’oferta turística” del municipi. Per últim, Huber ha posat èmfasi en què amb la recuperació del polvorí de Leticia es contribuirà a explicar la memòria històrica “de manera completa i en tota la seva amplitud” evitant explicacions “esbiaxades”. Cal dir que la cessió de l’espai per part del CAT al consistori de Vandellòs articularà aquest punt com a zona neuràlgica de diferents rutes socioculturals relacionades amb el patrimoni històric del poble, adreçades tant a col·lectius familiars, educatius o especialitzats.

De la seva banda, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ha valorat que la recuperació i senyalització de l’espai serà “un atractiu turístic més” pel poble que, d’aquesta forma, treballarà amb antelació suficient en la recerca de nous actius per la seva economia. A aquest factor, Garcia ha volgut sumar que l’espai reforçarà el "caràcter identitari" dels habitants del municipi.

El polvorí de Leticia del Pla d’Albercoquer s’integra en el projecte ’El Coll de Balaguer: la fortalesa invisible’ i té qualificació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta d’un dels 350 elements inventariats de Vandellòs que la República va construir per a la defensa bèl·lica d’aquesta zona. Actualment, l’indret s’integra en una finca del CAT que va adquirir-la per realitzar les obres de construcció d’una variant de traçat alternatiu a la conducció principal del tram de túnel del Coll de Balaguer.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital polvorí guerra civil vandellòs i l'hospitalet de l'Infant
reusdigital.cat Reus Diari Digital polvorí guerra civil vandellòs i l'hospitalet de l'Infant

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges