Dijous, 10 d'Octubre de 2024

El consens entorn del Museu Casteller de Valls s'esquerda

Sense renegar del projecte, algunes veus comencen a qüestionar els esforços que s'hi estan destinant a costa d'altres necessitats de la ciutat

07 de Desembre de 2016, per Josep Lluís Eras/ EPN
  • es obres del Museu Casteller de Valls entren a la recta final en espera de definir el model de gestió

    Judit Fernàndez

A la recta final de l'execució de les obres i amb els carrers del voltant esventrats per fer-hi arribar els serveis, el consens entorn del Museu Casteller de Valls no es trenca però hi comença a haver algunes esquerdes. Que ningú renegui de l'equipament no amaga que comença a haver-hi veus que es pregunten si l'esforç econòmic ha anat en detriment d'altres necessitats de la ciutat, que qüestionen quin cost està tenint realment per a les arques municipals o que denuncien certa opacitat en el govern municipal sobre el futur model de gestió de l'Ajuntament. “S'ha de dir encara que no agradi: els diners que s'hi estan posant no són xavalla i se'ns fa difícil sumar el que està costant”, va alertar en el ple municipal de dilluns el regidor de Compromís per Valls-ICV, Ramon Font.

El pressupost de Valls per a l'any vinent preveu una partida de 605.000 euros per endreçar les parets mitgeres properes al museu i per preparar l'obertura de l'equipament. A aquesta xifra cal sumar-hi, a banda dels costos de construcció, el mig milió d'euros que amb l'etiqueta anomenada “embelliment de carrers adjacents” està servint ara per fer els treballs de portada de serveis. “Seria interessant saber què s'està gastant la ciutat en el Museu Casteller en les diferents partides”, va denunciar la portaveu del grup municipal del PSC, Rosa Maria Ibarra, que va acabar quantificant la inversió que es farà l'any que ve en aquest equipament en més d'un milió d'euros.

Més contundent va ser el cap del grup municipal de Crida per Valls-CUP, Francesc Martinell, que va lamentar la falta de transparència en les partides que s'hi destinen. “L'opacitat de les partides és paral·lela a l'opacitat de la gestió del Museu Casteller”, va denunciar Martinell, que també va lamentar l'actitud del govern municipal a l'hora de facilitar les dades que reclama el grup sobre el projecte.

El malestar també es manifesta fora de la sala de plens de l'Ajuntament de Valls. Amb la boca petita d'alguns comerciants que hauran de patir les obres entorn de la campanya de Nadal, alguns veïns que han vist esquerdes no sols simbòliques als seus habitatges, o l'associació del Barri Antic, que rebutja que el projecte vagi en detriment de les seves demandes.

A l'altra banda, el govern municipal en poques setmanes ha hagut de fer front a dues atzagaiades que han suposat un altre entrebanc en el calendari previst. Per tercera vegada, la junta de govern de l'Ajuntament de Valls ha hagut d'autoritzar la constructora del Museu Casteller, Carbonell Figueras, a acabar les obres més tard de la data que hi havia establerta en el contracte d'adjudicació. En aquesta ocasió, se l'autoritza a acabar els treballs el 31 de desembre. Això encara que posteriorment caldrà fer una obra de “compatibilització” per incorporar la proposta museogràfica a l'estructura de l'edifici.

A més, en les obres de portada de servei del carrer Espardenyers s'hi han trobat les restes de quatre sitges. “No obstant això, el carrer encara no està del tot excavat, i no es descarta l'aparició de noves restes”, avança el consistori, que afirma que “es procedirà a documentar les quatre sitges aparegudes” i que aquest treball de seguiment arqueològic serà supervisat pel Departament de Cultura.

L'alcalde cerca la via per refer la unanimitat

Probablement conscient que el vaixell insígnia del Museu Casteller no va a la deriva però sí que presenta algunes vies d'aigua, l'alcalde de Valls, Albert Batet, va voler evitar que tot plegat vagi a més oferint una proposta de diàleg. En concret, una junta de portaveus amb els grups municipals que li serveixi per abordar un “tema complex”. Sobre la taula no hi ha sols les inversions que l'Ajuntament està fent en el museu, sinó també començar a trobar el consens sobre quin ha de ser el model de gestió del futur equipament; molts es decanten per un model assimilable a un patronat. De fet, ha estat el mateix alcalde de Valls el que ha assenyalat que la sostenibilitat del futur museu casteller implica trobar algunes empreses privades que estiguin disposades a participar-hi. De noms, de moment, no n'hi ha.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges